Tip dana košarka: Bešiktaš – Budućnost: Mogu li Podgoričani da pomrse konce Alimpijeviću već na startu?

Kreće nova sezona u Evrokupu, a ove sezone ćemo gledati dva predstavnika iz Jadranske lige u ovom takmičenju. Kao i prethodne tri sezone, 20 klubova učetvovaće u drugorangiranom evropskom klupskom takmičenju. Sistem ostaje nepromjenjen, timovi su podijeljeni u dvije grupe i po dva najbolje plasirana sastava idu direktno u četvrtfinale. Ostali igraju plej-of za popunu preostalih šest pozicija. Bešiktaš će okviru 1. kola Evrokupa dočekati ekipu Budućnosti, a utakmica je na programu od 19 časova.

Bešiktaš: Prošle sezone nisu uspijeli, mogu li ove?

Dušan Alimpijević počinje svoju drugu sezonu u Bešiktašu i ponovo će imati konkurentan sastav. Ostali su Derek Nidam, Džona Metjuz, Berk Ugurlu, Jigit Arslan, Kerem Konan i Kajl Olman, a stigli igrači sa iskustvom poput Konora Morgana, Dastina Sleve, Kelana Martina i Emanuela Terija. Morgan je stigao iz London Lajonsa gdje je sarađivao sa Perom Božićem i bio jedan od važnih igrača rotacije sa 11 poena i gotovo pet skokova. Lajonsi su stigli do polufinala Evrokupa. On već zna kako je igrati u Turskoj pošto je nastupao za Bahčešehir, a ovo će mu biti šesta sezona u Evrokupu. Sleva se takođe vraća u drugorangirano takmičenje, došao je iz Mursije u kojoj je imao vrlo dobru sezonu sa 9,6 poena i 4,8 skokova u ACB ligi. Pouzdano krilo je igralo takođe i finale Lige šampiona, a u plej-ofu španske lige bio je još i bolji sa 13,1 poenom i 5,5 uhvaćenih lopti. Njegova zamjena ili konkurencija unutra biće Emanuel Teri, dobro poznato ime navijačima Crvene zvezde. U Evroligi se nije snašao, ali je u Manisi minule sezone bio odličan sa 12,8 poena i 8,5 skokova. Biće mu ovo debitanska sezona u Evrokupu. Još jedan debitan je Kelan Martin koji je stigao iz Karšijake. Tamo je bio jedna od glavnih haubica sa 13,4 poena i 45 odsto za tri!
Bešiktaš u prvom kolu dočekuje Budućnost koja je komotno razbila Mornar na startu ABA lige.
Na papiru tri najveća favorita za trofej su Valensija i dva Hapoela – iz Jerusalima i Tel Aviva. Gran Kanarija, Bešiktaš i Huventud označeni su kao velika prijetnja i mogu da doguraju daleko.

Budućnost: Šarenolik sastav!

Trener Andrej Žakelj je napravio djelimičan rez u prošlogodišnjem sastavu. Odlaske Marvina Džonsa, Joana Makundua, Brendona Pola, Vladimira Mihailovića, kapitena Petra Popovića neće moći lako da nadoknadi, ali Budućnost je uspijela i da sačuva bazu koju je pokušala da nadoknadi nekim zanimljivim potezima na tržištu.
Jogi Ferel, Flečer Megi i Mekinli Rajt su produžili ugovore, zadržali su se Kenan Kamenjaš, Nikola Tanasković, Andrija Slavković i Aleksa Ilić, što je stručnom štabu bilo izuzetno važno. Tim bi trebalo dodatno da oplemene prekaljeni šuter Rašid Sulajmon koji je u Vulvsima prošle sezone imao prosijek od 17 poena u litvanskom prvenstvu i bio najbolji trojkaš, te krilni centar Zenita Džuvan Morgan koji se u VTB ligi istakao sa 14 poena i osam skokova u prosijeku. Mateo Drežnjak se dokazao u dresu Studentskog centra u kojem je prvo zajedno sa Kenanom Kamenjašem bio nosilac, a zatim tu ulogu preuzeo na sebe. Udoka Azubuike je stigao kao centar sa NBA pedigreom, mada se nije baš naigrao u Juti i Finiksu, ali je željan dokazivanja, baš kao i Đorđije Jovanović koji traži veliku šansu za proboj u regionalnoj košarci.
Veliko je pitanje da li je ovaj tim i koliko unaprijeđen u odnosu na prošlu godinu, odnosno da li ima potencijal da možda napravi senzaciju i nađe se ispred jednog od dva beogradska velikana. Svakako, Budućnost je tradicionalno klub sa visokim ambicijama i želi da ponovo bude važan faktor u regionu.
Budućnost i Cedevita Olimpija kao čuvari regionalnog plamena tražiće mnogo bolje sezone u Evrokupu od prošle. To posebno važi za sastav iz Ljubljane koji je u takmičarskoj 2023/24 imao ponižavajućih 1/17 u grupnoj fazi. Budućnosti je tada jedna pobjeda nedostajala za osminu finala.

Naš prijedlog:

Bešiktaš kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na trijumf domaćina iznosi 1.45 u PrimoBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 2.90.

Prednost u većini segmenata dajemo ekipi iz Istanbula i shodno tome predlažemo vam jedinicu po kvoti 1.45 u PrimoBet kladionici. Dušan Alimipijević je uspostavio prepoznatljiv sistem u ovoj ekipi i sigurno je da će i ove sezone dogurati daleko. Svakako treba očekivati jedan efikasan meč, a kvota na igru UP+ (granica 158.5) iznosi 1.65. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa hendikepom na domaću ekipu, igra H1 (granica 9.5) plaća se kvotom 2.65 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.