Tenis je kao sport prešao dug put od bogataškog sporta, kojim su se bavili isključivo materiajlno snažniji do jednog od globalno najpopularnijih sportova. To je automatski dovelo i do veoma široke i raznovrsne ponude za klađenje na tenis, koja ne izostaje ni u našoj zemlji. Vrhunac je dostignut u ovom veku, kada se poklopilo potpuno globalno otvaranje i dostupnost ovog sporta sa širenjem klađenja kakvo je danas poznato i sve većim brojem kladionica i njihovim napredovanjem zajedno sa sve savremenijim tehnologijama.

Tako je danas moguće kladiti se na gotovo sve profesionalne teniske mečeve, počev od onih na gren slemovima kao najjačim turnirima pa sve do fjučersa, na kojima se takmiče najslabiji teniseri, kao i na mečeve reprezentativnih i drugih ekipnih takmičenja. Sa druge, strane, popularnosti sporta doprineli su dobri rezultati tenisera iz sve većeg broja zemalja. Tako sada u ovom sportu nisu najuspešniji sportisti iz najbogatijih zemalja poput SAD-a, Engleske i Francuske, pošto je sve veća konkurencija. Srbija je pravi teniski “bum” doživela 2007. godine, a i danas je jedna od najuspešnijih nacija u ovom sportu, čemu pre svega doprinosi činjenica da je Novak Đoković postao najbolji u istoriji.

Iz tog razloga u našoj zemlji ljudi poznaju veoma dobro dešavanja u ovom sportu, pa je posledično tome veoma popularno i klađenje na tenis. U ovom tekstu predstavićemo vam mogućnosti koje imate na raspolaganju za ostvarivanje zarade teniskim opkladama.

Klađenje na pobednika meča

Klađenje na pobednika meča se u odnosu na timske sportove razlikuje po tome što imate na raspolaganju samo dve mogućnosti. Možete odigrati 1 ili 2, odnosno na pobedu jednog ili drugog tenisera, iliti para ukoliko se radi o dubl meču, koji su takođe dostupni na kladionicama i, za razliku od samog terena, ne postoji razlika u važnosti koja im se pridaje jer vama mečevi u obe konkurencije podjednako mogu doneti zaradu. Klađenje na tenis nema opciju igranja iksa (X), jer je nerešen rezultat nemoguć u bilo kojoj fazi, kao što je u timskim sportovima regularni deo nakon kog sledi produžetak u takvim situacijama. Nema ni poluvremena, pa je samim tim nemoguće igrati prelaze, odnosno da će jedan tim voditi u prvom delu a izgubiti do kraja. Na nerešen rezultat nije moguće igrati ni u timskim takmičenjima kada je reč o klađenju na tenis.

Za ovakve opklade važno je uzeti u obzir prethodne međusobne susrete između istih protivnika, kao i aktuelnu formu, uz naravno podlogu na kojoj se igra, što može biti ključan faktor u ovom sportu. Ukoliko dobro poznajete sport, znaćete i ko od igrača koji nisu u samom vrhu ima posebnu motivaciju protiv najboljih i često pravi takva iznenađenja, pa se tu krije šansa za pokušaj ostvarivanja većih zarada.

Imajte na umu da 1 i 2 ne označavaju klađenje na pobedu domaćina, odnosno gosta, jer se tenis igra po turnirskom principu na različitim destinacijama širom sveta, pa igranje “keca” neće češće imati i manje kvote.

Klađenje na pobednika turnira

Klađenje na tenis ostavlja mogućnost i da tipujete na pobednika kompletnog turnira. Ovakvo klađenje je u tenisu dosta dinamičnije jer se turniri igraju neprestano, ali svakako je najpopularnije klađenje na osvajača gren slemova. Kao i u prethodnom slučaju, važno je obratiti pažnju na podlogu, aktuelnu formu najvećih favorita, ali i žreb ukoliko se kladite nakon što je obavljen.

Klađenje na pobednika setova

Klađenje na tenis posebno može biti zanimljivo sa tržištem opklada na pobednika samo nekog od setova. Za to je posebno važno praćenje i poznavanje sporta, jer postoje igrači koji slabije otvaraju meč i često pobeđuju nakon preokreta, kao i oni koji često gube mečeve iako dobiju prvi set ili čak prva dva ukoliko se radi o meču na tri dobijena seta. U tenisu često dolazi do tzv “straha od pobede“, u situacijama kada slabije rangirani ili mlađi teniseri vode protv najvećih imena ovog sporta, kada odjednom može da im zadrhti ruka i da počnu da igraju slabije i greše, što posledično dovodi do poraza. Ovo možete pokušati da iskoristite u klađenju uživo na tenis.

Ovakve opklade se zapravo umnogome razlikuju od klađenja na pobednika kompletnog meča, jer jedan igrač može dobiti set i bez uzgubljenog gema, ali da ostala dva izgubi u tajbrejkovima i ne pobedi u meču. Ipak, možda ste baš tipovali da će osvojiti taj određeni set, pa vam drugo neće biti ni važno.

Još jedna vrsta klađenja na tenis je i na to koliki će broj setova biti odigran na meču, za šta je važno znati da li su vinovnici tog duela inače vični mečevima u tri, odnosno pet setova – ukoliko se radi o mečevima na tri dobijena seta.

Klađenje na tenis uz hendikep

Klađenje uz hendikep u tenisu može biti veoma isplativo iz razloga što klasično tipovanje na pobednika meča uglavnom ima veoma male kvote. Klađenje uz hendikep na teniske mečeve sadrži dvostruku mogućnost – klađenje uz hendikep setova i uz hendikep gemova.

Klađenje uz hednikep setova je daleko jednostavnije iz razloga što meč sadrži mali broj setova, i moguća su samo četiri ishoda ukoliko se igra na dva dobijena seta ili šest ako se igra na tri dobijena seta. Tada će se klađenje sa hendikepom uglavnom svesti na odabir da li se kladite na pobedu tenisera ili teniserke sa 2:0 ili 2:1 u setovima.

Kad je reč o klađenju na tenis uz hendikep gemova odluka je daleko komplikovanija jer set se igra do šest dobijenih gemova, pa su mogući ishodi samim tim miltiplikovani. U svakom slučaju oba hendikep tržišta funkcionišu tako što se određuje hendikep od strane kladionice, koji će se kasnije dodati teniseru (ili paru ako je reč o dublu) koji je autsajder. Ukoliko ste igrali na autsajdera pobediće ukoliko zbir gemova/setova i hendikepa bude veći od onog favorizovanog protivnika. Naravno, jasno je da će hendikep kod klađenja na setove na ovakav način biti uvek identičan ako se igra na dva dobijena seta.

Kod klađenja na tenis uz hendikep važno je imati u vidu karakteristike igrača i podlogu, kao i odnos ova dva faktora. Na bržim podlogama, poput trave, najbolje je računati na veći broj gemova kada se sastanu dva snažna servera, jer će teško jedan drugom oduzeti servis i doći do brejka. Sa druge strane, ukoliko se igra na šljaci kao najsporijoj podlozi upravo će u takvim mečevima biti lakše jednom od njih da dođu do brejka, pa se posledično tome može računati na manji broj gemova.

Više/manje opklade na broj setova i gemova

Ovakva vrsta opklada je veoma popularna, ali ipak zaostaje kada se radi o tenisu u odnosu na košarku. Cilj je pogoditi da li će biti više gemova/setova u meču u odnosu na postavljenu granicu od strane kladionice, koja će biti navedena u formi decimalnih polovičnih brojeva. I u ovom slučaju će vam razmatranje biti mnogo manje podrobno ako se kladite na broj setova u meču jer je na vama da donesete odluku između malo mogućih ishoda koji se mogu desiti, a najsigurnije je igrati na veći broj setova ukoliko meč igra neko od tenisera ili teniserki poznatih po tome i koji su često igrali mečeve u tri ili pet setova, u zavisnosti od toga na koliko dobijenih se igra.

Daleko teže može biti pogađanje broja gemova, i tu se mora u obzir uzeti više faktora, pošto često dolazi do situacija da teniser izgubi ubedljivo set, ali dobije preostala dva tesno i pobedi u meču. Zato je posebno važno uzeti u obzir i karakteristike protivnika. Možda je najracionalnije prvo razmotriti da li bi u meču moglo da dođe do više setova, pa tek onda proceniti da li bi se razlikovao broj gemova i da li će neki set biti ubedljiviji. U suštini klađenje na broj gemova je samo viši nivo klađenja na broj odigranih setova u meču.

Kod klađenja na ovakav način posebno se može profitirati na uživo klađenju, na duelima mlađih igrača protiv iskusnijih najboljih tenisera, kada mogu povesti jer su posebno motivisani, ali potom postati nervozni, što dovodi do preokreta, a samim tim i uvećanja broja gemova i setova.

U poređenju sa klađenjem na tenis uz hendikep, ovakve opklade su olakšane jer ne pogađate pobednika uz dodati ili oduzeti hendikep, već samo broj ukupnih setova ili gemova.

Кладење на тенис

Klađenje na tenis uživo

Tenis pruža možda i najveće mogućnosti za klađenje uživo, pošto često dolazi do preokreta i tu leži šansa za velike zarade, a pritom su mečevi veoma učestali. Šansa leži u prirodi i pravilima sporta, pošto pobednk mora biti dobijen osvajanjem poena, gemova i setova, a sve su to mogućnosti i slojevi u kojima možete tražiti šasnu za dobru zaradu kada se kladite uživo na tenis.

Teniser/teniserka mogu osvojiti prvi set, a potom doživeti poraz, pa čak i veoma ubedljivo u preostalim setovima. Tako može doći i do preokreta u okviru samog seta, pa čak i kada jedan teniser vodi sa 5:0, mada svakako nije zahvalno kladiti se na preokret kada dođe do takvih situacija.

Postoje igrači koji su poznati kao “gubitnici”, koji često gube mečeve kada povedu u setovima, ali i same setove u kojima imaju veliku prednost. Ukoliko dobro poznajete tenis, znaćete ko su ti igrači i iskoristićete šansu u klađenju uživo na tenis. Takođe je važno i ispratiti meč ukoliko ste u mogućnosti u direktnom prenosu i obratiti pažnju na probleme sa povredama igrača u toku mečeva, koje mogu imati uticaja na dalji tok dešavanja na terenu.

Različiti teniski mečevi i uticaj na klađenje

Teniski mečevi mogu se razlikovati na nekoliko različitih nivoa, koji se mogu imati u vidu kod klađenja na tenis. Mečevi mogu biti deo timskog takmičenja ili individualnog turnira, mogu se igrati u singlu ili u dublu, a naravno postoji i muška i ženska konkurencija, kao i mešoviti dublovi na gren slemovima i Olimpijskim igrama. Razmotrićemo kako se može iskoristiti specifičnost svake forme meča za klađenje na tenis.

Tenis kao ekipni i individualni sport

Tenis se najčešće i tokom cele godine igra po turnirskom sistemu i kao individualni sport, ali postoje i timska takmičenja, koja su retka. O klađenju na mečeve na turnirima rečeno je već dovoljno, ali kod ekipnih sporotva treba obratiti pažnju i na neke specifičnosti koje mogu imati uticaja na rezultate, a samim tim i na vašu uspešnost u klađenju. To su najčešće reprezentativna takmičenja, poput Dejvis kupa u muškoj i Bili Džin King kupa u ženskoj konkurenciji, ali i mešovita reprezentativna takmičenja Hopman kup i Junajted kup. Pored toga, u poslednje vreme su “nikla” još neka ekipna takmičenja koja se ne igraju po sistemu nacionalnih reprezentacija, a najpopularniji je Lejver kup, u kom se nadmeću timovi Evrope i ostatka sveta.

Kod ovakvih takmičenja moguće je kladiti se na pobedu tima u celokupnom duelu, koji u zavisnosti od takmičenja čine određeni broj singl i dubl mečeva, kao i na svaki od tih mečeva pojedinačno, a naravno i na osvajača takmičenja.

Neophodno je sagledati sastave timova i da li učestvuju najbolji teniseri/teniserke i u kakvoj su formi, a posebnu važnost može imati i timski duh koji se može naslutiti po sastavu tima i karakteru nekih igrača, a koji može dovesti do povećanja motivacije u ovakvim takmičenjima, posebno ako se nastupa za reprezentaciju svoje zemlje.

Razlike između muškog i ženskog tenisa

Klađenje na tenis može biti značajno uspešnije i kada imate na umu specifičnosti i razlike između muške i ženske konkurencije. U ženskom tenisu daleko su češći brejkovi i lakše ostvarljivi preokreti nego u slučaju njihovih kolega. Čak i kada su na terenu teniserke poznate po snažnim servisima, to ima manjeg uticaja.

Klađenje na tenis u singlu i dublu

Najveće specifičnosti postoje u poređenjeu singl i dubl mečeva u tenisu. Dubl je sve manje popularan, ali to za klađenje na tenis ne znači mnogo, pošto su moguće zarade jednake. Zato nije na odmet da poznajete i igru parova i iskoristite to kako biste pokušali da dođete do dobitka. Najbolji singl igrači više ne igraju često u dublu, ali neki od njih često umeju da naprave rezultate kada se odluče da zaigraju na nekom turniru. Sa druge strane, postoje uigrani dubl igrači sa stalnim partnerima, koji će važiti za najveće favorite, pa je na vama da procenite kada ih neko ko nije dubl igrač može iznenaditi. Često je bitna i “hemija” između igrača i međusobni odnos, ali i da su dobar tandem u tehničkom smislu, kao što su recimo parovi koje čine jedan levoruk i jedan desnoruk igrač. Kada je reč o samim elementima igre, u dublu prednost mogu imati igrači sa snažnim servisom i kvalitetnim volej udarcem.

Faktori koji mogu uticati na ishod meča i uspešnost klađenja na tenis

Možemo na kraju navesti tri uopštena faktora koja mogu bitno uticati na ishod svakog teniskog meča.

To je pre svega podloga, koja ima daleko veći uticaj na mečeve nego što bi mogao da pretpostavi neko ko ne prati ovaj sport dobro. Čest je slučaj poslednjih godina bio da na Vimbldonu, koji se igra na travi koja je najbrža podloga, budemo svedoci velikih iznenađenja koje prave igrači sa snažnim servisima i kojima odgovara da poeni budu što kraći. Sa druge strane, oni su obično i veoma loši na šljaci, gde opet postoje specijalisti za igru na ovoj podlozi. To su obično brži i izdržljiviji igrači, kojima odgovaraju duži poeni i koji nemaju snažan servis, jer na ovoj podlozi i neće imati tolikog uticaja.

Možete sagledati i dosadašnje međusobne susrete protivnika na čiji meč razmišljate da se kladite, pošto je takva statistika veoma lako i iscrpno dostupna na zvaničnom sajtu krovnih organizacija ATP (za muški tenis) i WTA (za ženski tenis). Tako možete videti, pored broja pobeda i poraza u međusobnim duelima, i na kojim su turnirima igrali, precizan rezultat, kao i na kojim su se podlogama sastajali.

Na kraju, ako želite da ništa ne prepustite slučaju prilikom klađenja na teniske mečeve, razmotrite i faktor umora i uigranosti tenisera. Na to na turnirima uticaj ima raspored i razmak između mečeva, kao i prekidi koji se dešavaju zbog kiše. Tako igrač može biti previše iscrpljen ili pak nedovoljno u meču ukoliko je pauza bila duža, ili jednostavno može biti psihički ometen ukoliko dođe do prekida meča kada je imao dobar rezultat.

Sličnost sa klađenjem na košarku

Sličnost u klađenju tenisa i košarke je opcija za klađenje poznata kao ,,više/manje”. Na tenis možete da se kladite, na primer, da će biti više ili manje od 4.5 seta ili da se kladite na ukupan broj gemova.

Ovo je odličan način za klađenje ukoliko niste sigurni ko će pobediti u meču. U tim slučajevima, kada ne možete da se odlučite za pobednika, najbolji vam je ovaj način.

Pa tako, umesto da dobijete mali koeficijent igrajući na favorita, dobićete mnogo veći koeficijent kada igrate igru ,,manje gemova”, jer se na kraju sve svede na to da ostvarite profit.

Zašto je tenis odličan za klađenje?

U tenisu, svaki potez se odražava kroz rezultat, pa će tako, uvek pobediti onaj koji igra bolje, što nije pravilo u fudbalu, na primer.

To podrazumeva sistem bodovanja, ima mnogo poena. Ako to upoređimo sa fudbalom, gde jedan tim može napadati sve vreme i na kraju napraviti grešku koja će odlučiti o konačnom ishodu.  Zato je tenis u tom pogledu bolji.

Prednost je u tome što, ako se igrač A prvo pokaže vrlo loše, a u naredna dva seta pobedi 7: 6, on ne mora da nadoknađuje razliku prvog seta.

U tenisu ne postoji mogućnost za nerešen rezultat. To znači da postoji velika verovatnoća da ćete pogoditi vaš tip. Kladionice su se osigurale postavljajući male kvote na velike favorite.

Tenis se igra tokom cele godine, tako da ima dobru svakodnevnu ponudu. Ovo je velika prednost tenisa, pomaže u redovnom klađenju. Veća i redovna ponuda znači više prilika, ali takođe povećava verovatnoću neuspeha kladionica.

Postoji mnogo sajtova sa informacijama o tenisu. Možete da pronađete detaljne i jasne statistike. Oni nam pomažu da steknemo uvid u karakteristike nekog tenisera, kvalitet servisa, ritern udarce i slično. To olakšava tenis. Naravno, informacije i statistiku treba dobro proceniti, i utvrditi njigovu verodostojnost.

Кладење на тенис

Nedostaci u klađenju na tenis

Klađenje na tenis nema mnogo nedostataka. Neki od njih jesu ti da su razmaci između turnira vrlo mali, pa se pojedini kladioničari žale kako nemaju dovoljno vremena da analziraju igrače i odluče se šta da stave na tiket.

U tenisu postoji i mnogo nameštenih utakmica. To je normalna pojava jer na terenu postoje samo dva igrača, pa tako niko drugi, osim njih dvojice, ne može da zna da je meč namešten, Jedan od njih može da se pravi da ima loš dan, da mnogo greši i namerno izgubi. Zato, da biste se zaštitili od ovakvih mečeva, pažljivo birajte duele i analizirajte igrače koji imaju veliki broj ,,čudnih mečeva” i jednostavno ne kladite se na njih. To što ih ima dvojica predstavlja i prednost, jer vam ne treba mnogo vremena da ih analizirate. Ne igra ceo tim za njih, kao u drugim sportovima.

Klađenje na tenis zahteva vreme i posvećenost na početku. Treba da pratite mečeve uživo, sa skupljate informacije, statistike i analize. Ako sve radite pažljivo, imate veliku šansu da ostvarite profit.

Specijalni bonusi za klađenje na tenis

Za teniske mečeve mogu se ostvariti mnogi opšti bonusi u domaćim kladionicama koji važe i za ostale sportove, ali se nailazi i na neke specijalne bonuse za klađenje na tenis.

U tome prednjači Bet365 kaldionica, pre svega zato što je njihov princip da sve bonuse ograničavaju prema sportovima. Tako su za tenis na raspolaganju Tennis Acca Boost i Tennis Retirement Guarantee bonusi.

Tennis Acca Boost predstavlja bonus za broj odigranih teniskih parova. Možete ga ostvariti za samo dva odigrana para, kada će vam dobitak, ukoliko ga ostvarite, biti uvećan za 5%. Najveće moguće uvećanje koje se može ostvariti je od 70%, što će se desiti ukoliko vam prođe tiket koji sadrži najmanje 14 teniskih mečeva. Ovaj bonus je gotovinski i isplaćuje se uz dobitak, a maksimalno može iznositi 100.000 funti u protivvrednosti u evrima, jer ova kladionica ne pruža mogućnost transakcija u dinarima. Bonus važi za mečeve na ATP i WTA turnirima, čelendžer turnirima, kao i za mečeve Dejvis kupa i Bili Džin King kupa.

Bet365 Bonus Tennis Retirement Guarantee daje vam garanciju u slučaju predaje protivnika igrača na kog ste uložili opkladu. Zapravo ovaj bonus znači da se kao pobeda na tiketu računaju i mečevi dobijeni predajom. Takve opklade smatraće se dobitnim, bilo da je reč o singlu ili zbirnom tiketu.

Superbet ne daje posebnu ponudu bonusa za klađenje na tenis, ali daje mogućnost da se osvoji 1.500 dinara u freebetova preko tzv. Multi bonusa, za mečeve po izboru koji pored košarkaških i fudbalskih takmičenja uključuju i teniske mečeve, u ovom slučaju na mastersu u Monte Karlu koji je u toku. Kako biste ostvarili pravo na ova sredstva neophodno je da odigrate multi tikete u vrednosti od 2.000 dinara dnevno, koji će sadržati najmanje 3 para sa kvotama ne manjim od 1.40. Možete igrati i pre mečeva i kladiti se uživo. Na dnevnom nivou je moguće osvojiti maksimalno 500 dianra besplatnih opklada.

Maxbet takođe pruža ponudu bonusa koja uključuje i teniske mečeve, a tiče se pojačanih kvota. Na dnevnom nivou ova kladionica određuje fudbalske, košarkaške i teniske mečeve sa pojačanim kvotama, a uslov da ih ostvarite su da za svaki odigrani ovakav meč na tiketu budu vezana dva para iz standardne ponude.

Zaključak

Tenis je sport koji vam može doneti veoma dobru zaradu ukoliko dobro poznajete dešavanja u ovom sportu i budete dovoljno analitični pre nego što se odlučite za klađenje na tenis. Posebna prednost može se iskoristiti u klađenju uživo zbog same prirode sporta, a iz istog razloga su raznovrsne i mogućnosti za klađenje. Međutim, tenis je sport koji se igra skoro neprestano tokom godine, pa je samim tim forma igrača podložna velikim varijacijama, zbog čega je neophodno da uvek budete u toku i proveravate rezultate.