Meč dana tenis: Kasper Rud – Karlos Alkaraz: Bitka za trofej i prvo mesto na ATP listi!

Kad već u finalu nismo mogli da gledamo Novaka Đokovića i Rafaela Nadala i bitku za GOAT, onda je najbolja solucija ova koja je pred nama. Završni duel na US openu igraće Norvežanin Kasper Rud i Španac Karlos Alkazar, a ko god da pobedi doći će do svog prvog grend slem trofeja u karijeri. I ne samo to, pobednik će se u ponedeljak probuditi kao najbolji teniser sveta, ili tačnije, kao prvi na ATP listi. Ulog je ogroman i videćemo ko će se bolje nositi s pritiskom u ”Velikoj jabuci”. Finalni meč na poslednjem grend slemu u sezoni trebalo bi da počne u 22 časa po srednjeevropskom vremenu.

Kasper Rud: Prvi Norvežanin na teniskom vrhu?

Tihi momak iz Norveške, mic po mic, pomerao se na ATP listi prema gore i u Njujork stigao kao sedmi na svetu. Bio je on i bolje plasiran, lični rekord mu je 5. mesto, ali je od ponedljak, to je već sigurno, prvi ili drugi. Dugo je važio za nezgodnog rivala isključivo na šljaci, ali je ove sezone počeo da ređa pobede i na betonu, što ga je i dovelo u vrh, pošto se ubedljivo najviše turnira u sezoni igra na ovoj podlozi.

Ipak, titule, one koje je do sada osvojio, uglavnom su bile na najsporijoj podlozi. Prošle godine pet puta je podizao trofej, četiri puta na šljaci i jednom na betonu, a taj pehar iz San Dijega mu je jedini na tvrdoj podlozi do sada. Ove sezone je tri puta osvajao turnire Gštadu, Ženevi i Buenos Ajresu, a taj turnir u Argentini mu je bio prvi u karijeri pre dve godine. Iz priloenog se vidi da se Rud opredeljivao za slabije turnire, sa slabom konkurencijom, i tako vredno sakupljao bodove koji su ga doveli ovde gde je sada.

Pre US opena igrao je na oba mastersa, u Montrealu je bio odličan i stigao do polufinala u kome je poražen od Hurkača, dok je u Sinsinatiju ispao na startu od malo poznatog Šeltona. Izgleda da mu je prijalo to što se nije dugo zadržao u Sinsinatiju, pa je imao više vremena za pripremu za US open. U Njujorku je do finala dobio šestoricu rivala, a samo dvojicu je savladao maksimalnim rezultatom. To se dogodilo u prvom kolu protiv Britanca Kajla Edmunda, što je bio dosta nezgodan protivnik za start takmičenja na nekom grend slemu. Usledio je trijumf u četiri seta protiv Holanđanina Van Rijthofena, a onda okršaj u maksimalnih pet setova sa domaćom uzdanicom Tomijem Polom. Francuz Mute mu je oduzeo jedan set u četvrtom kolu, a u četvrtfinalu je Matea Beretinija dobio sa 3:0 i, sigurni smo, u tom trenutku prvi put pomislio da bi mogao do pehara na ovom grend slemu. U polufinalni okršaj sa Karenom Hačanovim ušao je kao favorit, sa staze su mu nestali Danil Medvedev i Nik Kirjos, pa se takva situacija morala iskoristiti.

Naravno da je svaki teniser koji dođe do grend slem polufinala vredan poštovanja i nije lako bilo Rudu sa ruskim igračem, prvi set je dobio u taj brejku, u drugom je bio ubedljiv, ali se Hačanov vratio i dobio treći deo igre. Ipak, to nije izbacilo Kaspera Ruda iz koloseka, dodao je gas i četvrti set dobio sa 6:2 i plasirao se u svoje drugo grend slem finale. Da, drugo, možda je neko zaboravio da je proletos bio naspram Rafaela Nadala u finalu Rolan Garosa, ali nije pružio nikakav otpor ”Biku sa Majorke”, pa su mnogi to finale i zaboravili.

Ako gledamo samo po tome, Rud je iskusniji od Aklaraza, ali je mladi Španac odigrao mnogo više važnih duela i osvojio mnogo jače turnire, u samo ovoj sezoni, nego što je to Kasper Rud uradio u karijeri. Za kraj, podsećanje da Norvežanin ima tek nešto više od 23 godine i da tek trebamo očekivati prave stvari od njega.

Karlos Alkaraz: Još malo, i čini nam se da će Alkaraz biti nepobediv

Neverovatno je na kakvom nivou igra Karlos Alkazar već sada sa 19 godina. Da će vladati svetskim tenisom nagovestio je na prethodnom US openu kada je stao tek u četvrtfinalu i to tako što je predao meč Feliksu Ože-Alijasimu. Bila je to tek najava, da bi ove sezone krenuo uragan u vidu mladog Španca iz Mursije.

Sve je započelo na prva dva mastersa u Americi kada je Alkaraz trijumfovao u Majamiju. Pre toga doneo je pehar iz Rija, svoj drugi u karijeri, pošto mu je premijerni bio trofej u Umagu prošle godine. Usledila je sezona na šljaci, a Alkaraz je slavio u Madridu i Barseloni, pobedivši u glavnom gradu svoje domovine u samo tri dana trojicu velikih igrača, prvo rafaela Nadala, pa Novaka Đokovića i u finalu Aleksandra Zvereva. Od tog časa nova era tenisa je počela.

Pre dolaska u Njujork Alkaraz je igrao u finalu Umaga, turnira za koji ga vežu najlepše uspomene, ali je izgubio od Janika Sinera, još jednog tenisera koji će mu biti glavni konkurent u budućnosti. Igra na dva američka mastersa nije obećavala ništa dobro na poslednjem grend slemu u sezoni. U Montrealu je ispao na prvoj prepreci izgubivši od Tomija Pola, dok se u Sinsinatiju probio do četvrtfinala pobedama nad Mekdonaldom i Čilićem, ali ga je tada zaustavio Kameron Nori.

Na početku US opena delovao je vrlo fokusirano i trudio se da prve rivala što pre pošalje kući, i tako sačuva snagu za završnicu, u kojoj je planirao da se nađe. Osetio je svoju šansu neigranjem Đokovića i Zvereva, te dosta problematičnom situacijom sa Nadalovim zdravstvenim stanjem, a iskusniji sunarodnik bio je u njegovoj polovini žreba i trebalo je da ga čeka tek u projektovanom polufinalu. Argentince Baeza i Koriju, te Amerikanca Džensona Bruksbija izbacio je bez izgubljenog seta, a onda je od četvrtfinala krenuo pakao.

Tri meča, a čak 15 setova morao je Karlos Alkaraz da odigra da bi stigao u finale, svoje prvo na grend slemu. Protiv Marina Čilića u osmini finala imao je brejk zaostatka u petom setu ali je preokretom stigao do trijumfa sa 3:2. Ništa lakše nije bilo ni protiv Janika Sinera, u meču o kome će se dugo pričati. Italijan je imao i meč lopu u četvrtom setu, nije je iskoristio, kao ni šansu koju je imao u petom, pa je Alkaraz posle 5 sati i 15 minuta bitke pobednički podigao ruke. Trijumfom se, na nek način, osvetio Sineru za poraz u finalu Umaga nedavno. Na kraju, u polufinalu je igrao sa poslednjom domaćom uzadanicom, teniserom koji je izbacio Rafaela Nadala, dva kola ranije Frensisom Tijafooom. Znalo se da će meč biti nezgodan, iako Tijafo nika nije bio među prvih 20 na ATP listi. Amerikanac je dobio prvi set u taj brejku, naredna dva pripala su, dosta ubedljivije, Alakrazu, a onda je Tijafo ponovo dobio taj brejk i izjednačio na 2:2. Međutim, to je bilo sve od njega, peti set pripao je Špancu sa 6:3.

Ukoliko pobedi u finalu Karlos Alkaraz će postati najmlađi svetski Broj 1 u istoriji, a sigurni smo da to neće biti jedini rekord koji će u, sigurni smo, bogatoj karijeri, oboriti. Tri pobede u pet setova govore nam da je i fizički i psihički spreman za svaki izazov, pa ostaje da to potvrdi i u finalu.

Naš predlog:

Možda bi obojica više voleli da se ovaj meč igra na šljaci, ali kad je već ovako, čini nam se da beton više odgovara Alkarazu. To smatraju i kladionice, pa je favorit za trijumf mladi Španac. U kladionici CircusBet pobeda Kaspera Ruda plaća se kvotom 2.80, dok je trijumf Alkaraza 1.44.

Smatramo da će prvi set umnogome odrediti ishod duela, pa verujemo da će biti dug i neizvestan. Naš prvi predlog je više gemova u prvom setu, a granica je na 9,5. Za PS G+ kvota je 1.58 u kladionici CircusBet.

Što se tiče ukupnog broja gemova, mislimo da će ih biti manje od 40,5, a kvota za (-) je 1.78 u kladionici CircusBet. Na kraju, pobeda Alkaraza ne bi smela da izostane, a uz dvojku verujemo i u manje gemova, pa za kombinaciju 2,UG- dobijate koeficijent 2.55 u kladionici CircusBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.