Klađenje na hokejaške mečeve nije toliko popularno kao na primer na fudbal ili košarku. Ovaj sport je najpopularniji u Severnoj Americi i Kanadi.

Zbog takve situacije različita su i interesovanja kada je u pitanju klađenje na ovaj sport. Najpopularnija liga je NHL koja se sastoji od 30 timova iz Amerike i Kanade, a svaki tim tokom ligaškog dela sezone odigra 82 utkamice, po 41 na svom i gostujućem terenu.

Kao što je slučaj i sa košarkom i ovde imamo veliki broj utakmica na dnevnom nivou što znači i dosta prilika da se pronađu događaji vreni pažnje za klađenje. Takođe, veliki broj utakmica može da znači i da može da se desi da analitičari mogu d apogreše kada je u pitanju postavljanje kvota. Zbog toga iskusni igrači tokom cele NHL sezone vrebaju priliku za zaradu.

Mogućnosti za klađenje na hokej

Na utakmice hokeja na ledu možete uložti neke od univerzalnih opklada, karakterističnih i za druge ekipne sportove, ali postoje i specifična tržišta koja vam značajno mogu povećati šansu u odnosu na neki drugi sport. Uz to i kod nekih tipičnih opklada za klađenje na hokej morate posebno obratiti pažnju i naglasiti ih, a objasnićemo i o čemu se radi u nastavku teksta.

Pobednik takmičenja

Počećemo od najšire mogućnosti za klađenje na hokej, a to je tipovanje na pobednika nekog takmičenja ili dela takmičenja. Tako se možete kladiti na pobednika NHL lige ili neke od konferencija, kao i na osvajača grupe na reprezentativnom takmičenju ili krajnjeg pobednika.

Klađenje na pobedu tima

Klađenje na hokej pruža opciju izbora prilikom klađenja na pobednika meča, koja ga razlikuje u odnosu na druge sportove, a na šta posebno morate obratiti pažnju ukoliko ne poznajete dobro ovaj sporti ili se niste kladili do sada na hokej.

Klađenje na hokej podrazumeva da se tačno navede da li se kladite na pobednika na kraju regularnog dela utakmice ili na krajnjeg pobednika, računajući i produžetke i penale. Međutim, moguće je odabrati i opciju klađenja na pobednika bez obzira na to kada pobeda bude ostvarena. Ovo je veoma važno kako se ne biste razočarali misleći da ste ostvarili dobitak, a da to nije slučaj ili da čak ne naplatite ono što ste zaradili, misleći da ste bili neuspešni.

Klađenje na tačan rezultat

Klađenje na hokej takođe, kao i kod većine drugiuh ekipnih sportova, pruža mogućnost da se kladite na tačan rezultat, što u ovom slučaju nije nemoguća misija i ne treba se desiti čudo kako biste bili uspešni, kao u slučaju košarke, pošto se radi ipak o malim brojevima kada je reč o rezultatima. I u ovom slučaju je važno naglasiti prilikom polaganja opklade da li se kladite na rezultat nakon regularnog dela ili uključujući produžetke.

Više/manje klađenje na hokej

Opcija za klađenje na hokej su vam takođe i više/manje opklade, gde je cilj pogoditi broj golova koji će biti postignuti na utakmici. Ova opklada funkcioniše tako što kladionica određuje granicu u formi polovičnih decimalnih brojeva, a na vama je da pogodite da li će biti postignuto više ili manje golova u odnosu na istu. U hokeju nema velikog broja golova, pa će granice najčešće biti na 5,5 ili 6,5 golova. Ukoliko je granica 5,5 golova, bićete uspešni ukoliko se kladite na više golova i bude postignuto najmanje šest golova od strane obe ekipe, kao i u koliko se kladite na manje golova, a obe ekipe postignu pet ili manje golova. Ovakve opklade mogu biti primamljive našim kaldioničarima pošto je poznato da je klađenje na poene u košarci među najpopularnijim kod nas.

Puck line klađenje na hokej

Jedna od opklada koja je karakteristična isključivo za hokej jeste puck line klađenje. Ovakvo klađenje na hokej predstavlja svojevrsnu raspodelu poena i uvećava šansu za zaradu. Oavkva vrsta klađenja ima sličnosti sa hendikep klađenjem kod drugih sportova, ali nije potpuno identična situacija. Predstavlja raspodelu od 1,5 gola i neće kladionice imati slobodu da određuju visinu hendikepa koji će se potom dodavati jednom a oduzimati drugom timu, u zavisnosti od toga ko je favorit.

Ukoliko se kladite puck line na favorita, potrebno je da utakmicu dobije sa najmanje dva gola prednosti kako biste bili uspešni. Ukoliko se uz puck line kladite na autsajdera, nećete biti uspešni ukoliko izgubi sa više od jednog gola razlike.

Postoji takođe i alternativni puck line, koji se razlikuje po tome što se raspoređuju 2,5 gola između ekipa.

Grand salami klađenje na hokej

Grand salami je još jedno tržište klađenja autentično za hokej na ledu, mada se može sresti i kod klađenja na bejzbol, ali i fudbal u nekim slučajevima, kao što je možda “Boxing Day” u engleskoj Premijer ligi. Odnosi se na klađenje na ukupan broj golova, ali je specifičan vremenski okvir na koji se odnosi. Naime, Grand salami klađenje na hokej nalaže pogađanje ukupnog broja golova na svim utakmicama određenog takmičenja u toku jednog dana.

Ovakva vrsta opklade je moguća i veoma zanimljiva zbog spoja dva aspekta – same prirode i suštine sporta. NHL liga se igra svakim danom i iz tog razloga je moguće redovno kladiti se na ovaj način, tako ujedno načinivši praćenje utakmica zabavnijim. Opet, cilj u hokeju je broj golova, kojih nema naročito mnogo, pa ovakve opklade mogu biti u domenu realnosti, za razliku od sportova poput košarke ili rukometa.

Klađenje na hokej

Najpopularnija takmičenja za klađenje na hokej

Mnogobrojne mogućnosti za klađenje na hokej možete uložiti na više takmičenja dostupnih u ponudi domaćih kladionica, ali su neka posebno popularna.

Iako je hokej na ledu sport koji je globalno više rasprostranjen u odnosu na neke druge sportove koji su popularni u Americi, svakako je najpopularnije takmičenja za klađenje profesionalna američka NHL liga. U sklopu nje su timovi u ligaškom delu podeljeni na dve konferencije, a potom osam najboljih igraju za titulu, odnosno “Stenli kup”.

Postoji i slična evropska Kontinentalna liga, u kojoj se takmiče timovi sa istoka kontinenta. Igraju se i mnoge nacionalne lige, a najpopularnija je verovatno švedska, a i u ovom sportu je kao i kod drugih u Americi popularno i NCAA takmičenja između koledža, odakle se “regrutuju” igrači za najveću scenu.

Pored klupskih, i u hokeju postoje reprezentativna takmičenja koja privlače dosta pažnje, čemu odgovaraju i ponude u onlajn kladionicama. Hokej na ledu je veoma praćen na Zimskim olimpijskih igrama, a takođe se najjače reprezentacije takmiče i na Svetskim prvenstvima. Kao i u košarci, važno je obratiti pažnju na sastave ekipa pošto se neki igrači možda neće odazvati iz bilo kog razloga, pre svega u američkoj selekciji.

Klađenje na hokej - uloga golmana je veoma važna

Važno je znati za klađenje na hokej!

  • da golmani mogu imati veoma veliki uticaj. Dešava se da nakon nekoliko utakmica odmaraju, što posledično može imati uticaj na sam rezultat, ali i na broj golova, pa samim tim i na Gran salami klađenje na hokej.
  • da je “power play” jako bitan na utakmicama hokeja na ledu, pa ga morate razmotriti i prilikom klađenja. Tiče se situacija kada određena ekipa ima igrača više na terenu, u kojima se neki timovi snalaze bolje a neki lošije. Zato je preporučljivo da razmotrite koji od timova na čiju se utakmicu kladite bio dobar u situacijama sa igračem više i postizao golove a koji je uspevao da sačuva gol i kada ima igrača manje.
  • da je veoma bitno ko je favorit, pošto su pobede takvih timova nešto češće nego u ostalim sportovima.
  • da i pored toga domaći teren sam po sebi nije neka prednost. Razlog tome je što je teren ograđen u odnosu na tribine pa uticaj sa tribina ne može biti naročito veliki. Poznato je svakako da se značajno razlikuje atmosfera na NBA košarkaškim utakmicama (iako su hale pune) u odnosu na evropske, koje su mnogo bučnije i sa većim uticajem navijača. Ipak, u hokeju, hipotetički gledano, tako velika razlika i uticaj koji se proizvodi na tim nisu ni mogući.
  • da kada se kladite na ukupan broj golova, bilo na utakmici ili u formi Grand salami klađenja na hokej, trebate razmotriti koliko su timovi postizali golova na poslednjih nekoliko utakmica, koje su najreprezentativnije. Međutim, budite pažljivi i ne oslanjajte se samo na puki prosek jer može da zavara i ne bude dovoljno merodavan. Neki od timova je možda postigao mnogo golova na nekoj utakmici koja je automatski uvećala prosek, iako inače ne postiže puno golova.
  • da obratite pažnju na hokej, pre svega, iako je sve manje vidljiv i popularan kao sport u Srbiji, jer vam može doneti lakšu i bolju zaradu u odnosu na klađenje na neki drugi sport.

Zaključak

Već smo shvatili da je klađenje na hokej na ledu jedno od najisplativijih i posledično najpopularnijih generalno. Ipak, u Srbiji ne prati mnogo ljudi ovaj sport, a teško je ulagati opklade u nešto što ne razumete. Zato je pre svega važno da shvatite pravila (ukoliko ih već ne poznajete) i specifičnosti ovog sporta koje mogu imati odlučujuću važnost. Naravno, poželjno je i da pratitie sport što podrobnije, ali pre svega da sledite uputstva iz ovog teksta, u kom ujedno saznajete sve što može biti važno za klađenje na hokej na ledu.