Tip dana NBA košarka: Dalas Maveriks – Boston Seltiks: Dončić i Irving pred zidom, pobeda imperativ u trećem meču

U velikom finalu NBA lige Boston je sačuvao prednost domaćeg terena u prva dva meča i sa 2:0 u pobedama stiže u Teksas. Treći meč serije igra se u Amerika Erlajns Centru u Dalasu, u noći između srede i četvrtka, od 2 sata i 30 minuta po srednjeevropskom vremenu.

Dalas Maveriks: Dončić i društvo prvi put u ovom plej-ofu dolaze kući sa minusom

Dalas je igrao sjajno u plej-ofu u Zapadnoj konferenciji. Izbacio je tri ekipe koje su imale bolji skor nakog ligaškog dela sezone i na taj način sticali prednost domaćeg parketa. Međutim, i protiv Klipersa i kasnije sa Oklahomom i Minesotom Maveriksi su uspevali da u prva dva meča uzmu makar jedan brejk, protiv Klipersa i Tandera, dok su u Minestoni dobili oba. Sada se prvi put susreću sa situacijom da pred svoje navijače izlaze sa minusom od dve pobede. Boston je slavio u prva dva meča finalne serije i na Maveriksima je težak zadatak da dobiju naredna dva i vrate se u TD Garden po brejk koji nisu uzeli u prva dva pokušaja.

Nije Dalas igrao dobro u Masačusecu, posebno u prvoj utakmici koju su izgubili već posle prve četvrtine. U drugoj su bili znatno bolji, na početku drugog poluvremena bili su i u egalu, ali je tim Seltiksa prepun kvalitetnih igrača i nekom uvek mora da krene. U Dalasu se sve nekako svelo na Luku Dončića. Nije tajna da je Slovenac alfa i omega tima ali i njemu je potrebna pomoć od saigrača, posebno sada kada se muči sa nekoliko povreda od kojih je ona desnog kolena baš nezgodna. Mnogo se više očeivalo od Kajrija Irvinga, druge super zvezde Dalasa, ali bivši igrač Bostona nije uspeo da se ”osveti” Seltiksima za neprijatan rastanak.

Dončić je u prvom meču ubacio 30 a u drugom 32 poena. U drugom je stigao do tripl dabla, dok je prvu utakmicu završio sa 10 skokova i samo jednom asistencijom. Nije to toliko njegov problem već problem koji su u šutu imali saigrači. Irving je na dva meča posltigao 28 poena, a to bi trebalo da mu bude učinak u jednom meču. Zadovoljavajuća izdanja i više od toga, imao je P.J. Vošington, igrač za koga se pokazalo da je bio karika koja nedostaje u timu Dalasa za velike stvari. U oba meča je bivši krilni igrač Šarlota bio drugi strelac tima i ukupno je ubacio 31 poen uz 15 skokova na dve utakmice. Ruki Derik Lajvli nije se posebno istakao, čak ni u skoku, što je njegovo glavno ”oružje”. Startni centar Denijel Geford je bio odličan u drugoj utakmici ali vrlo slab u prvoj, i od njega se očekuje da bude barem na nivou drugog meča sa 13 poena i 9 skokova. Derik Džons i Džejden Hardi su bili kompatibilni, drugi je bio odličan u prvom a Džons u drugom meču.

Povreda Luke Dončića i slaba forma Kajrija Irvinga, što je i sam priznao, najveći su problem za Džejsona Kida pred nastavak serije. Moraće Dalas da dobije obe utakmice u Amerika Erlajns Centru ako planira da osvoji ”prsten”. Samo jedan poraz u sledeće dve utakmice bio bi, verujemo, i kraj nadanja o tituli. Klju je u šutu, posebno za tri poena ali i smanjenju broja izgubljenih lopti, posebno Dončića. Skok je funkcionisao u drugoj utakmici, Maveriksi su nadskakali Seltikse, a to se i sada očekuje od Lajvlija, Geforda i Vošingtona.

Boston Seltiks: Boston maksimalan na strani u plej-ofu

Uradili su Seltiksi ono što je trebalo u prva dva meča i maksimalno iskoristili činjenicu da su bili najbolji tim posle ligaškog dela u NBA karavanu. Kao ekipa sa najboljim skorom u ligi imali su prednost domaćeg parketa i u tri serije u Istočnoj konferenciji, a i sada u velikom finalu. Međutim, protiv Majamija u prvoj rundi i Klivlenda u drugoj, gubili su po jedan meč od prva dva, a jedino su Indijanu u finalu Istoka dobila u oba, na kraju i sa maksimalnih 4:0. Trenutno Boston ima seriju od 9 uzastopnih pobeda u plej-ofu a poslednji put su poraženi od Klivlenda u drugom meču serije. Na strani su odigrali 6 utakmica u tri serije do sada i svih šest rešili u svoju korist.

U prvom meču tim trenera Mazule pokazao je svoj puni potencijal. Odigrali su sjajno i već posle prvih 12 minuta igre ostavili Dalas na 17 poena minusa čime su i rešili taj duel u svoju korist. U drugoj utakmici je bilo teže ali i neizvesnije. Držali su se Teksašani dosta dobro, pretili da utakmicu uvedu u neizvestan finiš ali je Boston dodao gas na kraju treće deonice, pobegao na dvocifrenu razliku, i na kraju mirno priveo utakmicu kraju, slaviviši sa 105:98 na kraju.

Čini nam se da je tkz ”x faktor” u prve dve utakmice bio letonski reprezentativac Kristaps Porzingis, ovosezonsko pojačanje Bostona. Visoki Letonac se oporavio od povrede neposredno pred start serije sa Dalasom i mada su mnogi sumnjali u to u kakvom je stanju i formi on je pokazao da može biti ključ pobede. U prvoj utakmici je verovatno bio najzaslužniji za pobedu iako je Braun bio njefikasniji. Porzingis je ubacio 20 poena i uhvatio 6 lopti, dok je u drugom bio nešto skromniji sa 12 koševa i 4 skoka. Međutim, pred treći meč je pod velikim znakom pitanja njegov nastup. Potvrdio je to i trener Bostona Džo Mazula a ne navodi se tačan razlog i da li je obnovio povredu lista noge zbog koje je propustio čak 10 plej-of mečeva.

Čak i da ne bude Letonac u sastavu Boston ima dovoljno kvalitetan roster da se to ne oseti previše. Videlo se to i u prva dva meča u kojima je daleko od svog maksimuma bio najbolji igrač tima Džejson Tejtum. Biće nezgodno ako Boston postane šampion kome će pripasti MVP priznanje jer u svakom meču zablista neki drugi košarkaš. U prvoj utakmici sa Dalasom to je bio Džejlen Braun sa 22 poena a u drugom plejmejker Džru Holidej sa čak 26 koševa i 11 skokova. Holidej već ima titulu sa Milvokijem i njegovo iskustvo može biti veoma važno u završnici sezone. Skok je mali problem za tim Seltiksa, pa je plejmejker Holidej uhvatio 19 lopti u prva dva meča, a startni centar Al Horford 14. No, ima malo i do zagrađivanja, pa lopte skupljaju i Tejtum, Vajt i Braun.

Za Boston je važno da u Teksas ide sa 2:0 i može da igra bez pritiska da mora do pobede. Ipak, jedan trijumf bi ih znatno približio cilju, da ne kažemo doveo na prag ukupnog trijumfa. Oni su sjajni u plej-ofu u utakmicama u kojima gostiju, odigrali su ih šest, po dve protiv Majamija, Klivlenda i Indijane, i svih šest su dobili. Svakako da imaju šta da kažu i u Dalasu ali će ova dva gostovanja biti mnogo teža nego prethodnih šest. Razlog leži i u činjenici da su rivali sa Istoka uvek ostajali bez najboljeg igrača u toku serije sa Bostonom koji su se povređivali.

Naš predlog:

Po kladionicama Dalas je blagi favorit pred treći meč. U kladionici SuperBet jedinica je 1.90 a dvojka 2.40 uz standardnu kv otu 15.00 za nerešeno posle 48 minuta igre.

Naš predlog je manje poena ukupno od granice koja je na 212,5 koševa. U prvom meču palo je malo manje od 200 a u drugom malo više, pa je prosek oko 200 poena po meču. Ne verujemo ni da će i sada biti previše koševa, utakmica je jao važna, a za (-) poene ukupno kvota je 1.95 u kladionici SuperBet.

Što se igrača tiče izdvojićemo po jednog iz oba tima. U Dalasu je to Kajri Irving koji bi već morao da pokaže svoj kvalitet. Granica za njega je na 23,5 poena a za (+) je kvota 1.95. Kod Bostona birami Džru Holideja sa granicom na 13,5 poena i kvotom 1.90 za (+).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.