MEČ DANA: Gruzija – Češka: Ko će do prvih bodova u grupi F?

Gruzija i Češka će u okviru 2. kola Evropskog prvenstva grupe F, odigrati meč u kom će pokušati da dođu do svojih prvih poena na ovom takmičenju. Gruzija je posle veoma hrabre igre na kraju ipak poraženi sa 3:1 od Turske, dok su Česi u poslednjim momentima utakmice sa Portugalom primili gol i upisali poraz u 1. kolu. Ovaj duel biće odigran na Volkspark stadionu u Hamburgu od 15 časova, a pravdu će dijeliti Njemac Zibert.

Gruzija: Pokazali su da nisu slučajno ovde!

Iako je od strane mnogih označena kao najslabiji tim turnira pošto je u kvalifikacijama završila na četvrtom mjestu i učešće izborila tek kroz Ligu nacija, selekcija Vilija Sanjola pokazala je da nikako nije ‘zalutala’ u Njemačku. Na prvi pogled jednu od najdosadnijih utakmica prve runde učinila najinteresantnijom, a malo je falilo da istu završi sa istorijskim bodom u džepu. Na njenu žalost, on je ostao na okviru gola Merta Gunoka, koji su Gruzini u drugoj polovini drugog poluvremena uzdrmali dva puta.
Drugi put u nadoknadi meča kada su osjetili protivnikovu krv, koja je u suparnički šesnaesterac namamila i golmana Giorgija Mamardašvilija. To je ostavilo prostora Turcima da preko rezerviste Kerema Akturkoglua zadaju fatalan udarac pošto ni dvije strele Merta Muldura i Arde Gulera nisu u potpunosti uspijele da ubiju borbeni duh debitanta.
Izostanak bilo kakvog iskustva sa velikih turnira kao da je paralisao Gruzine, a zaglušujuća buka koju su stvarali navijači Turske – čineći da se njihovi ljubimci osjećaju kao da igraju kod kuće – i zvižduci pri svakom kontaktu sa loptom protivničkih igrača otežavali su izabranicima Vilija Sanjola da zadrže loptu u nogama makar na kratko.
Gruzini su uz malo sreće izbjegli nokdaun na početku, ostali su na nogama, suzbili redove i vrlo brzo uzvratili udarac nakon primljenog gola. Giorgi Kočorašvili se lako oslobio Jildiza na krilu i loptu posla pred gol gdje se Žorž Mikautadze ušunjao između dvojice fudbalera Turske i ‘spustio’ loptu ispod Merta Gunoka.
Isti igrač je samo četiri minuta kasnije mogao i da preokrene rezultat. Oslobodio je izjednačujući pogodak Gruzine pritiska te su u akciji iz 36. minuta pokazali da i te kako mogu da budu atraktivni. Kombinovali su tada kao na pijesku, Čakvetadze je podigao loptu za Kočorašvilija, ovaj glavom spustio za Mikautatdzea, a momak kojeg je prošlog ljeta željela Crvena zvezda u padu iz voleja pogodio tik pored stative.
I tek posle primljenog gola Gruzija je još jednom pokazala zube. I umalo kao u prvom poluvremenu nije još jednom ugrizla. Da se do poslednjeg trenutka nada remiju Gruziji je omogućio Mamardašvili pošto je u 87. minutu ‘skinuo’ zicer Jusufu Jazidžiju (odbranio mu udarac glavom sa pet metara u 87. minutu). Samopouzdanje mu je bilo na vrhuncu pa se u poslednjem napadu priključio saigračima u protivničkom šesnaestercu kod kornera ne bi li pokušao da pogodi za izjednačenje, ali bi na kraju mogao da zažali zbog toga, jer je iz toga napada primljen treći gol.
Gruzinima ostaje da se nadaju da u meču protiv Čeha mogu do prvog istorijskog boda, koji bi ih dodatno osokolio pred meč sa Portugalom.

Češka: Ovde su bodovi prosto obaveza!

Ipak, nakon 20 godina svojevrsne stagnacije na kontinentalnim smotrama – daleko od toga da su četvrtfinala slab učinak, ali nisu ni nešto što se pamti van granica države – Česi su u Njemačku doputovali sa nekoliko zvučnih imena. Aktuelnu generaciju predvode tandemi Vest Hema i Bajer Leverkuzena: Vladimir Coufal – Tomaš Souček i Patrik Šik – Adam Hložek. Od njih četvorice se očekuje da budu vođe tima koji će igrati po notama 60-godišnjeg Ivana Hašeka, trenera koji je veći dio svoje karijere proveo radeći u Aziji, ali je već na njenom početku donio dvije titule Sparti iz Praga.
Hašeku je ovo drugi mandat na klupi češke reprezentacije, pošto je 2009. bio prelazno riješenje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Pod interesantnim okolnostima je nekadašnji kapiten Čehoslovačke sjeo na klupu nacionalnog tima, jer je uprkos tituli i osvojena tri trofeja za 18 mjeseci odbio novi ugovor sa Al Ahlijem iz Dubaija da bi se vratio se u Češku i postao predsednik Saveza. Ustoličen je u junu, a samo nekoliko mjeseci kasnije preuzeo je ekipu od Františeka Strake. Nije, ipak, uspio da donese plasman na Mundijal u Južnoj Africi, pa se dvije godine kasnije ipak vratio u Al Ahli.
Svjetska prvenstva su generalno bolna tačka češkog nacionalnog tima od raspada Čehoslovačke. Za razliku od evropskih na kojima su redovan učesnik, na globalnoj smotri najboljih selekcija Česi su samo jednom učestvovali. Bilo je to 2006. u Njemačkoj, kada su završili treći u grupi – iza Italije i Gane, a ispred SAD.
U prvom kolu protiv Portugala poraženi su ali moramo reći – krajnje nesrećno.
U oba slučaja, tragičar je bio štoper češkog nacionalnog tima Robin Hranač. U prvom, do tog epiteta ‘pogurao’ ga je golman Jindžih Stanek, pošto mu je bukvalno nabio loptu u noge, odakle se ona odbila u mrežu. U drugom je klizao, želio vjerovatno da izbije u korner posle ubacivanja Pedra Neta sa boka, međutim umjesto toga samo je uštopovao za mladog Fransiska Konseisaa, kome nije bilo teško da je ćušne iza Stanekovih leđa.
Kada tako postavimo stvari, onda nam ostaje da čestitamo i selektoru Ivanu Hašeku i njegovim izabranicima na svemu što su pružili. Svjestan mogućnosti i limita svog tima Hašek je postavio vjerovatno jedinu ispravnu taktiku, dupli blok, ili ako vam je draže bunker, mučio je Portugalce tokom svih 90 minuta i umalo ih nije šokirao.

Naš prijedlog:

Češka očekivano kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u PrimoBet kladionici iznosi 1.85. Pobjeda Gruzije plaća se kvotom 4.40, dok za podijelu bodova dobijamo kvotu 3.50.

Obje ekipe će sigurno ići na osvajanje 3 boda koja bi mogla da donesu prolaz u narednu fazu takmičenja. Mišljenja smo da ćemo ovde gledati jedan efikasan meč, sa minimum 3 postignuta gola na meču. Kvota na igru 3+ iznosi 1.90 u PrimoBet kladionici. Česi su dosta iskusnija ekipa i prosto čini se da imaju malu prednost u odnosu na svog protivnika. Naš prijedlog je pokušate sa trijumfom Češke po kvoti 1.85, dok za vas koji jurite nešto veće kvote preporučujemo da probate sa igrom 2&2-5 po kvoti 2.85 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.