DERBI DANA: Francuska – Poljska: Trikolorima samo ubedljiv trijumf garantuje prvo mesto u grupi!

Francuska i Poljska će u okviru 3. kola Evropskog prvenstva grupe D, odigrati utakmicu koja će odlučiti o mnogo čemu u ovoj grupi. Francuska je sa 4 osvojena boda na drugoj poziciji, dok je Poljska porazom od Austrije u 2. kolu postala prva reprezentacija koja je završila učešće na ovogodišnjem takmičenju. Meč je na programu od 18 časova na Signal Iduna Parku, a utakmicu će suditi iskusni Italijan Mateo Gvida.

Francuska: Trijumf je imperativ!

Francuska i Holandija su dobar dio posla oko plasmana u osminu finala Evropskog prvenstva prebrinuli pobjedama u prvom kolu. Ipak, prvo mjesto donosi lakšeg rivala u osminu finala, pa će ova utakmica mnogo toga razriješiti.
Posle 20 utakmica na Evropskom prvenstvu svijedočili smo prvoj bez pogodaka. Izostanak Kilijana Embapea, promašaji Antoana Grizmana i poništen gol Ćavija Simonsa uticali su da Holandija i Francuska odigraju susret uz najnepopularniji rezultat i doipišu po bod (0:0).
Dok je Holandija predstavljala noćnu moru za sve rivale tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo izuzev Francuza, Kilijan Embape je bio košmar za izabranike Ronalda Kumana. Dva gola novog centarfora Reala, u martu 2023. godine u Parizu, ovjerila su pobjedu (4:0) koju su prethodno najavili Antoan Grizman i Dajo Upamekano, a da mu je narandžasta boja posebno inspirativna Embape je potvrdio i sedam mjeseci kasnije, odnosno u oktobarskom susretu odigranom u Amsterdamu kada je sa dva pogotka trasirao put do novog trijumfa protiv velikog rivala.
Četiri gola sjajnog centarfora tokom kvalifikacija u međusobnim susretima bila su dovoljan povod da Holanđaini odahnu kada su vidjeli napadača Galskih pijetlova na klupi, u opremi koja je nagovještavala da će veče u Lajpcigu provesti u svojstvu gledaoca.
Povreda nosa uticala je da Embape ostane bez minuta u susretu drugog kola grupne faze, dok je izostanak napadača uticao da odbrana Holandije najzad sa megdana Francuske izađe nesavladana.
A nije da izabranici Didijea Dešana nisu imali prilike da matiraju Ferbrugena. Posebno Antoan Grizman kojem je uslijed kadrovske situacije pripao monopol na napad Trikolora. Napadač Atletiko Madrida ponio je iz perspektive Francuza epitet tragičara s obzirom na to da je pripustio po najbolju šansu u oba poluvremena.
Nerealizovane šanse na obje strane uticale su da susret Holandije i Francuske bude prvi mirnih mreža, posle 20 utakmica na aktuelnom Evropskom prvenstvu. Te su rivali sa po četiri boda iz dva kola praktično ovjerili mjesta u osmini finala, ali će o mjestu sa kojeg idu u nareednu fazu odlučivati u trećem kolu. Ukoliko oba kluba pobjede, o lideru Grupe D odlučivaće gol razlika.

Poljska: Još jedno razočarenje!

Poraz od Ekvadora 2006, rutinska eliminacija u grupnoj fazi 2008, ispadanje u uvodnoj rundi na domaćem terenu 2012, neprolazak grupe na Svjetskom prvenstvu 2018. zbog poraza od Senegala i Kolumbije, eliminacija u grupi prethodnog Evropskog prvenstva i sada još jedan turnir za utučenost poljskih navijača. Roviti Robert Levandovski smogao je snage da odigra poslednjih pola sate utakmice drugog kola protiv Austrije, ali je samo nemoćno posmatrao krah svog tima, poraz 1:3 (1:1) i praktično ostala bez šansi za plasman u osminu finala kontinentalnog turnira. Kako Poljska igra, a da je povreda takva da ne bilo dobro rizikovati njeno pogoršanje, potpuno je realna opcija da je to bila poslednja utakmica jednog od najboljih napadača 21. vijeka na velikim takmičenjima.
Uzimajući u obzir da su igrali bez Roberta Levandovskog, Poljaci su u prvom kolu protiv Holanđana pružili znatno jači otpor od očekivanog, ali su ipak poklekli u 83. minutu. Nastavila je ekipa Mihala Probješa u modu iz finiša prethodne utakmice, a saznanje da najveće amajlije ponovo neće biti u startnoj postavi, samo je dodatno razočaralo sve pristalice Orlova, a igrače na terenu demoralisalo.
Vojčeh Ščensni jeste bio najbolji igrač Poljske na turniru, ali je na kraju i on malo upotpunio doživljaj totalnog kraha i skrivio jedanaesterac. Kada je Marko Arnautović dao gol za 3:1, sve je bilo gotovo, označilo je kraj poljskih nadanja u izbjegavanje još jednog turnira na kom će biti eliminisani u grupnoj fazi. Duel poslednjeg kola s Francuskom biće poslednji na turniru za tim Mihala Probješa.
Poljska nema ni bod posle dvije runde, ispred nje je Austrija sa tri, ali sa pobjedom u međusobnom duelu. I to znači da za tim selektora Mihala Probeža poslednja utakmica u grupi, protiv Francuske, neće imati nikakav takmičarski značaj.
Zaista, Poljska je ekipa koja je možda najmanje pokazala na ovom šampionatu, izgubila je najprije od Holandije (1:2), dok ju je golman Ščensni spasao potpunog debakla protiv Austrije (1:3).
Reprezentacija Poljske je do Evropskog prvenstva došla kroz baraž, u kojem je izbacila Estoniju, pa onda na penale Vels.
Poljskoj je ovo peti nastup na šampionatu Starog kontinenta u istoriji, a samo jednom je prošla grupu, 2016. godine, kada je igrala u četvrtfinalu. Tada je ostvarila i jedine dvije pobjede na EP.

Naš prijedlog:

Francuska kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 1.33 u SuperBet kladionici. Trijumf optisanih Poljaka plaća se kvotom 10.50, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 5.70.

Jasno je da će Francuzi od samog starta svim silama napasti gol Poljaka, a gol u prvom poluvremenu se čini kao veoma izgledna opcija. Naš prijedlog je prema tome igra 1/1 po kvoti 1.83 u SuperBet kladionici. Efikasan meč je nešto što ne bi trebalo da izostane, a igra 1&3+ se čini veoma primamljivo po kvoti 1.91. Poljska nema nikakve šanse za plasman u narednu rundu, pa za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1/1&3-5 po kvoti 2.85 takođe u SuperBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.