Meč dana: Engleska – Švajcarska: Švajcarski sat otkucava Englezima

U četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Nemačkoj imamo jednog očekivanog rivala i jedno prijatno iznenađenje. Svi su očekivali okršaj Italijana i Engleza, reprizu finala sa prethodnog EURA kada su Azuri slavili na Vembliju posle penala. Priliku Gordom Albionu za osvetu uskratili su Švajcarci koji su lako eliminisali Italiju i sada prete i vicešampionu Evrope. Meč u Dizeldorfu na programu je u subotu od 18 časova.

Engleska: Sreća prati Ostrvljane, ali moraju nešto i sami

Otputovali su Englezi u Nemačku kao favoriti za trofej. Već prvi meč protiv Srbije, i pored pobede, pokazao je da stvari ne stoje baš tako i da prognoze umeju da budu dosta nerealne. Da igraju samo imena fudbalera ne sumnjamo da bi Engleska bila bar u finalu EURA, ali mnogo toga ne funkcioniše u sastavu koji predvodi selektor Geret Sautgejt. On je pred šampionat Starog kontinenta dao hrabru, možda i preterano optimističnu izjavu o napadu na trofej, pa čak poručio da će se povući s klupe nacionalnog tima u slučaju da Gordi Albion ne bude pobednik. Sada, dvadeset dana od početka, sve nam izgleda drugačije a sekundi su delili Englesku od prelaska La Manša posle osmine finala.

U prvom meču nokaut faze, ma koliko mu se na Ostru radovali zbog imena rivala, Engleska je bila na korak od poraza i eliminacije. Slovačka je vodila od početka meča, i mada su Englezi dominirali u drugom poluvremenu, sve do petog minuta sudijske nadoknade rezultat na semaforu je glasio 1:0 za Slovake. Kada su mnogi već izgubili nadu, na Engleze mislimo, ”sevnule” su makazice Džuda Belingema i lopta se zakoprcala u mreži Dubravke. Da u produžecima ne gledamo isti scenario pobrinuo se Hari Kejn koji je dao gol grogiranim Slovacima na startu dodatnih 30 minuta i rto je bilo dovoljno da se prebrodi ova prepreka na putu do cilja.

U grupi su Englezi, posle minimalne pobede nad Srbijom golom Belingema, igrali 1:1 sa Danskom i 0:0 sa Slovenijom. Toliko i je trebalo da osvoje prvo mesto u grupi u kojoj su bili sve samo nerešeni rezultati uz tu jednu pobedu Gordog Albiona u prvom meču. Vedeta Reala je, uz Kejna i golmana Pikforda, jedini opravdao očekivanja, ali njegov neprimereni gest posle stvarno sjajnog gola protiv Slovaka, mogao je da ga odstrani iz duela sa Švajcarskom. Na kraju se UEFA ”smilovala” i samo je ukoren, a to je izazvalo buru negodovanja u fudbalskim krugovaima jer nisu svi ”grešnici” prošli na isti način i sa istom kaznom.

Odbrana koju je sklopio Sautgejt, i sam nekada defanzivac, ne uliva nam mnogo poverenja. Slovaci su se šetali do Pikforda u prvom poluvremenu kako su i kadahteli, i samo njihovo nesvhvatljivo povlačenje u nastavku promenilo je sliku na terenu. Mark Guehi neće igrati u četvrtfinalu zbog žutih kartna, pa će društvo standardnoj trojci Voker, Stons, Tripijer praviti i štoper Aston Vile Ezri Konsa. Vezisti su radili ono što se od njih očekivalo, pre svega su trčali, tu mislimo na Deklana Rajsa i mladog Mainoa, dok je kreacija ostala Belingemu na raspolaganje. Podbacili su Fil Foden i, pre svega, Bukajo Saka, pa nas pomalo čudi zato mladi Palmer ima minimalnu minutažu i zašto je Ajvan Toni šansu dobio tek u sudjskoj nadoknadi meča sa Slovačkom kada gotovo da više nije bilo nade.

Švajcarska: Jakin navio Sajdžije koje rade kao sat

Daleko od toga da se plasman Švajcarske u četvrtfinale Evropskog prvenstva može okarakterisati kao senzacija, ali malo iznenađenje svakako jeste. Ne toliko zbog prolaska grupe, pa čak i sigurne pobede nad Italijanima u osmini finala, već pre svega zbog činjenice da su na prethodnim velikim takmičenjima, uključujući i Mundijale i Evropska prvenstva, po pravili zastajali na prvoj prepreci u nokaut fazi. Ovog puta su pregrmeli, za njih, tu najvišu stepenicu i smatramo da im je sada samo nebo granica.

U grupi su bili sigurni, pobedili su Mašare na startu, odigrali nerešeno sa Škotima, što im je bilo dobvoljno za overu plasmana u dalje takmičenje, a sekundi su ih delili od trijumfa nad Nemačkom i osvajanja prvog mesta u grupi. Primili su gol za 1:1 u sudijskoj nadoknadi, ali iz ove vizure čini se da je tako ispalo bolje po njih. Mada je Italija bila branilac titule, Švajcarska nije imala mnogo problema sa njima u osmini finala i sa 2:0 ih poslala nazad na Apenine. Da su bili prvi igrali bi protiv čvrstih Danaca a onda i Španije, selekcije koja je bila sjajna u prvom delu šampionata. Nisu Englezi za potcenjivanje ali sve što je Gordi Albion do sada pokazao daje realnu nadu Sajdžijama da mogu među četiri nabolja tima ovde u Nemačkoj.

Teško je izdvojiti učinak nekog pojedinca iz selekcije koju odlično vodi Murat Jakin. Naravno da su Manuel Akanđi i Granit Džaka igrači sa najvećim rejtingom u timu, ali i oni su se maksimalno posvetitli kolektivu i Švajcarska je reprezentacija koja najskladnije deluje ekipa. To je i najveća snaga ove selekcije i to se najbolje videlo protiv Italije. Pozadi Akanđi komanduje poslednjom linijom sa iskusnima Šerom i Rodrigezom, Džaka i Frojler imaju veliku pomoć u bočnim vezistima Rideru i Ebišeru a svakako da Endoj i Vargas umeju da zapretere golmanima rivala, ne čeka se samo Embolo. Na golu je, naravno, iskusni Zomer, koji nije u najboljim danima ali pleni sigurnošću. I na klupi je dovoljno kvaliteta i to Jakin maksimalno koristi, ako u slučaju veterana Šaćirija.

Jakin nema problema sa sastavom pred ovaj meč sa Englezima ali je dosta fudbalera koji imaju javnu opomenu i mogli bi da izostanu iz potencijalnog polufinala. Ipak, nije to stvar o kojoj se razmišlja dok traje utakmica jer je bitno proći dalje a ne čuvati se za meč koji možda nećete ni igrati. Čini nam se da Sajdžije mogu lako do mreže Engleza jer odbrana Gordog Albiona nije bila na nekom posebnom nivou do sada i pored samo dva primljena gola u prva četiri meča. Zaveće zasluge pto je tako idu na adresu golamna Pikforda a ne poslednje linije koja je pokazala mnogo slabosti. Na većim mukana biće defanzivci Švajcarske jer će se sudariti sa sjajnim kvintetom napadača. Akanđi ih dobro poznaje iz Premijer lige i ako odbrana bude na novu nemojte se čuditi ako gledate Švajcarsku u polufinalu EURA.

Naš predlog:

Gedajući kvote shvatamo da Engleze niko nije otpisao ni posle neubedljvih igara. U King kladionici pobeda Engleske procenjuje se koeficijentom 2.25, remi je 3.00 a pobeda Švajcaraca čak 4.00.

Naš prvi predlog je igra gol-gol za koju se u kladionici King dobija koeficijent koji iznosi 1.68, a pored toga mođžete pokuašti i sa 3+ za koji se dobija kvota 1.98 u King kladionici. Za hrabre predlog, gađajte dvojku sa koeficijentom 4.00 u kladionici King, pa šta bude.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.