MEČ DANA: Argentina – Kolumbija: Gaučosi bi da postanu najtrofejnija selekcija na kontinentu, Kolumbija na tron čeka 23 godine!

Došli smo do kraja kontinentalnog šampionata Južne Amerike i preostaje još da vidimo da li će Kolumbija uspijeti zbaciti sa trona aktuelnog šampiona Argentinu. Gaučosi imaju veoma iskusnu ekipu i izgledaju veoma dominantno u odnosu na svaku ekipu, dok za Kolumbiju možemo reći da igraju veoma lepršav i lijep fudbal koji ih je doveo tu gdje odavno već nisu bili. Utakmica je na programu u noći između nedelje i ponedeljka (02:00), a biće odigrana na Hard Rok stadionu u Majamiju na kom će biti prisutno 65 hiljada gledalaca.

Argentina: Poslednja utakmica za Di Mariju!

Ljeta 1986. podario je Dijego Armando Maradona vjerovatno i najmagičniju igru jednog igrača na jednom velikom takmičenju ikada, ali teško da bi mogao do titule prvaka svijeta da nije imao makar nekolicinu dostojnih pomagača u vidu Horhea Valdana ili Buručage. Ono što su El Pibeu bili pomenuti momci, to je Leu Mesiju prevashodno Hulijan Alvarez. Poput velikog broja utakmica u prethodnih nekoliko godina, ponovo je Hulijan bio taj koji slama otpor protivnika i otvara put Leu ka dostizanju statusa božanstva među sunarodnicima.
Dao je Alvarez vodeći gol za 1:0 u 22. minutu, a onda je Mesi početkom drugog poluvremena iskoristio nemotrenost bivšeg igrača Javora iz Ivanjice Dereka Korenlijusa i postavio konačnih 2:0 protiv Kanade u polufinalnoj utakmici Kopa Amerike. Mesi je svojim prvim golom na turniru pretekao Gabrijela Batistutu po broju pogodaka na kontnentalnom takmičenju. Leu to bio 14, a Batigol ima jedan manje. Mesi je takođe postao prvi igrač u istoriji Kopa Amerike koji je na šest turnira dao bar po jedan gol.
Konačno su Argentinci pružili jednu partiju koja zadovoljava i u igračkom pogledu, a ne samo rezultatskom. Prvi put na 48. izdanju Kopa Amerike Albiselesti su davali golove baš kad treba – sredinom prvog i na početku drugog poluvremena, a pritom su najvažniji posao obavili neutralisanjem Alfonsa Dejvisa i Džonatana Dejvida, kao dvije udarne pesnice kanadskog tima. Emilijano Martinez je za razliku od utakmice sa Ekvadorom mogao da postavi šator pred sopstveni gol, a tek je u poslednjih desetak minuta i Dibu dobio priliku da se malo zagrije i odbrani par šuteva rivala.
Pred zlatnom generacijom Argentine je još 90 minuta za podebljavanje istorijskih stranica i anala u koje je uveliko ušla, a finale protiv Kolumbije moglo bi Gaučose da vrati na presto po broju titula na Kopa Americi. Trenutno su Argentina i Urugvaj na diobi prvog mjesta sa po 14 pehara, a još 1995. su Albiselesti poslednji put mogli da se podiče informacijom da su najtrofejnija selekcija na kontinentu.

Kolumbija: Romantična priča se privodi kraju, kakav kraj će da bude?

U istinskoj poslastici za sve ljubitelje latinoameričkog fudbala, sudaru dvije selekcije koje su najviše pokazale na 48. izdanju Kopa Amerike, Kolumbija je trijumfovala u polufinalnoj utakmici protiv Urugvaja 1:0, a više od 70.000 gledalaca na stadionu u Šarlotu, 30 momaka na terenu i svi oni koji su samo sijedili pokraj klupe učinili su da televizijske posmatrače prođu žmarci, jer to nije bila utakmica, već neka vrsta obreda koja kulturološki određuje žitelje Južne Amerike.
Nama s ove strane hemisfere ostaje samo da zavidimo na onome što oni imaju, da budemo pošteni i uporedimo sve to sa pozorišnom atmosferom na nemalom broju utakmica Evropskog prvenstva, sa nekada čak i izostankom strasti i volje aktera za igrom. Hames Rodriges u suzama, Luis Suares bijesan kao rijetko kada u karijeri, žuti delirijum čekan 23 godine… Sve je to obilježilo meč koji je bio više od života za vjerovatno sve njegove aktere. Nekadašnja zvijezda Reala asistirala je u 39. minutu centaršutom iz kornera Džefersonu Lermi za jedini gol na utakmici, a onda je Danijel Munjoz reagova kao čovjek upitnog mentalnog zdravlja, grunuo pesnicu u stomak Manuela Ugartea i dobio crveni karton u nadoknadi prvog dijela. Izdržala je Kolumbija s igračem manje sve nalete Bjelsinog tima u nastavku i otišla u prvo finale Kopa Amerike od 2001. godine, u kom će igrati protiv Argentine.
Držali su se zubima Kolumbijci u poslednja tri minuta, izbacivali loptu što dalje, u određenim momentima osvajali teren kao u američkom fudbalu, metar po metar i na kraju izvojevali istorijsku pobjedu, pobjedu koja im je donijela prvi plasman od u finale Kopa Amerike od ljeta 2001. Tada su Kafeterosi na domaćem terenu osvojili titulu šampiona kontinenta golom čuvenog defanzivca Intera Ivana Ramira Kordobe u 69. minutu finala protiv Meksika.
Ono što je ekipa Fransiska Maturane učinila u Bogoti 29. jula 2001. pokušaće da ponovi generaciju koju predvodi Nestor Lorenco. Argentinac će morati da pobjedi svoje kako bi stekao status božanstva u Kolumbiji i dotakao južnoamerička nebesa. A do tada neće spavati ni Barankilja, ni Medeljin, ni Kali.

Naš prijedlog:

Očekivano Argentina kao favorit ulazi u ovaj meč, a njihova pobjeda se u MozzartBet kladionici plaća kvotom 2.20. Trijumf Kolumbije se u istoj kladionici plaća kvotom 3.60, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.15.

Vjerujemo da ni jedni ni drugi neće rizikovati u prvih 45. minuta, a pošto u finalu ne važi pravilo da posle 90 minuta ne možemo gledati produžetke, mišljenja smo da igra PIK X po kvoti 1.65 u MozzartBet kladionici izgleda veoma primamljivo. Argentinci jesu favoriti ali sigurno je da će Kolumbijci imati svoje šanse na ovoj utakmici. Ne očekujemo previše efikasnu utakmicu, te vam predlažemo da pokušate sa igrom 0-2 po kvoti 1.50. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa trijumfom aktuelnih svijetskih prvaka uz kombinaciju golova – 1&0-3 po kvoti 2.70 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.