DERBI DANA: Ajaks – Panatinaikos: Nova grčka tragedija za Zelene iz Atine!

U četvrtak je na programu zaista spektakularna ponuda za klađenje, pošto su na programu revanš mečevi kvalifikacija za Ligu Evrope, ali i za Ligu konferencija.
Bez ikakve sumnje se derbi dana igra u Amsterdamu gde će na stadionu “Johan Krojf” snage odmeriti Ajaks i Panatinaikos. Prvi meč između holandskog i grčkog predstavnika je završen minimalnom pobedom gostiju od 0:1, a videćemo da li će to Kopljanicima biti dovoljno za prolazak u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope, a samim tim i direktan plasman u Ligu konferencija.
Početak ovog revanša je zakazan za 20 časova i 15 minuta.

Ajaks: Može li nekadašnji šampion Evrope da sačuva prednost?

Iza Ajaksa je jedna zaista katastrofalna sezona u kojoj ova ekipa nije bila ni blizu borbe za naslov prvaka Holandije. Na kraju je najtrofejniji holandski klub, i jedan od najtrofejnijih evropskih morao da se zadovolji tek sa petom pozicijom na tabeli uz čak devet bodova manjka u odnosu na četvrtoplasirani AZ Alkmar koji je izborio direktan plasman u Ligu Evrope, dok će klub iz Amsterdama do ovog takmičenja nažalost morati preko kvalifikacija.
U drugom kolu kvalifikacija je nekadašnji šampion Evrope na papiru imao lak posao, pošto je rival bila Vojvodina, međutim, i pored toga što su Kopljanici iz tog dvoboja izašli kao pobednici, i to ukupnim rezultatom 4:1, holandski predstavnik je do plasmana u treću rundu kvalifikacija stigao dosta teže nego što to rezultat pokazuje. U prvom duelu je Ajaks slavio sa 1:0 i to nakon pogotka u samom finišu susreta, da bi u revanšu u Novom Sadu ovaj tim slavio sa 1:3, uz konstataciju da je Voša imala dosta izglednih prilika za postizanje pogotka.
Bilo kako bilo Ajaks je obezbedio plasman u narednu rundu kvalifikacija gde je protivnik nimalo naivni Panatinaikos, iza kog je još jedna veoma dobra sezona u grčkom šampionatu.
Ipak, Kopljanici su nekako uspeli da slave u prvom duelu sa 0:1, iako je opšti utisak da su Zeleni bili daleko bolji rival na tom duelu. Ovako, holandski predstavnik ima dobru zalihu pred revanš koji je na programu večeras u Amsterdamu, ali sigurno je da još uvek ništa nije gotovo.
Svakako, primarni cilj za ovaj deo sezone biće plasman u drugo po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, što naravno neće biti nimalo lak zadatak, ali je generalno primarni cilj naslov prvaka Holandije, a to tek neće biti nimalo lako pošto PSV i Fejnord poslednjih godina pružaju fenomenalne partije.
Prošlog vikenda je odigrano prvo kolo holandskog prvenstva i ono što je najvažnije je da je tim iz Amsterdama slavio sa minimalnim rezultatom protiv Herenvena. Čovek odluke bio je Hlinson, pa je tako Ajaks po prvi put posle 22 godine sezonu započeo sa četiri vezana trijumfa – tri u Ligi Evrope, i ovaj jedan pomenuti u holandskom šampionatu protiv Herenvena, pa kada se podvuče crta deluje da je novi trener Frančesko Farioli za sada ispunio sva očekivanja, koja ruku na srce nisu mala.
Sigurno, plasman u drugo po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, koje se od ove sezone igra po drugačijem principu predstavljao bi šlag na tortu.

Panatinaikos: Zeleni kreću na sve ili ništa!

Generalno, veoma mali broj ljudi zna da je Panatinaikos u jednom trenutku bio redovan u evropskim takmičenjima, i ne samo to, već je grčki predstavnik 1971. godine nastupio u velikom finalu Lige šampiona, kada je zanimljivo izgubio upravo od Ajaksa sa kojim će odmeriti snage večeras u revanš meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope.
Pored toga, ovaj klub je dva puta igrao i polufinale najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja, i to 1985. godine i jedanaest godina kasnije, a ne smemo zanemariti ni dva četvrtfinala Kupa UEFA (današnja Liga Evrope), uz napomenu da se to poslednji put desilo 2003. godine.
Prethodne godine nažalost nisu bile previše uspešne, međutim, utisak je da se Zeleni u poslednjih par sezona polako ali sigiurno vraćaju na veliku scenu.
Prošlu sezonu je grčki velikan završio na četvrtom mestu na tabeli uz dva boda manjka u odnosu na svog najljućeg rivala, ekipu Olimpijakosa. Ono što je veoma interesantno je da su upravo ova dva tima u poslednjem kolu ukrstila koplja, a ulog je bio pozicija broj tri, do koje je ipak stigao Olimpijakos, i pored toga što je Panata u jednom trenutku imala dva gola razlike, na kraju je ipak bilo 2:2.
Ipak, grčki velikan je prošle sezone igrao na veoma visokom nivou u Kupu, i na kraju je Panatinaikos stigao do trofeja nakon trijumfa nad ekipom Arisa (1:0), a sve to nakon gola Vajanadisa u sedmom minutu sudisjke nadoknade.
Upravo trofej u Kupu je Panati i doneo plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, gde na prvi pogled ovaj tim nije imao nimalo sreće pošto je za protivnika dobio nekadašnjeg šampiona Evrope – ekipu Ajaksa, koja ruku na srce prošle sezone nije igrala na svom prepoznatljivom nivou. Iako je grčki predstavnik dominirao većim delom meča, izostala je realizacija, što kod tima iz Amsterdama nije bio slučaj, koji je slavio sa minimalnim rezultatom, i ima lepu zalihu pred revanš koji je na programu večeras.
Za razliku od holandskog prvenstva, grčko još uvek nije započelo, a u prvom kolu koje je na programu za vikend nekadašnji šampion ove zemlje će na svom stadionu odmeriti snage protiv neugodnog Asterasa, a sigurno je da će fudbaleri Panatinaikosa ove sezone dati sve od sebe da dođu do prvog naslova prvaka Grčke još od 2010. godine, a ostaje da se vidi koliko je to realno, pošto je utisak da je iz sezone u sezonu konkurencija u grčkom prvenstvu sve ozbiljnija, što možda i najbolje pokazuje prošlosezonski trofej Olimpijakosa u Ligi konferencija.

Naš predlog

Možda nam je prvi meč pomalo i iznenađujuće doneo samo jedan pogodak, i smatramo da nas ovog puta očekuje jedan potpuno drugačiji susret, pre svega zbog činjenice da će grčki predstavnik od prvog minuta krenuti na sve ili ništa, a dobro je poznato koliko Ajaks može da bude opasan iz kontranapada pa vam savetujemo da okušate sreću sa igrom 3+ koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 1.70.

Sva je prilika da će i jedni i drugi uspeti da postignu makar jedan pogodak na ovom duelu, i verovatno i najidealnija prognoza kada je u pitanju ovaj susret između Ajaksa i Panatinaikosa je igra GG, za koju je kladionica Mozzartbet pripremila kvotu 1.72.

Kada se podvuče crta, utisak je zaista da holandski predstavnik ima daleko više iskustva kada su u pitanju evropska takmičenja, a to je u ovakvim duelima i presudno, zbog čega vam toplo preporučujemo da vaš fokus usmerite ka jedinici, a sve to uz kvotu 1.75 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.