MEČ DANA: Jagjelonija – Ajaks: Kopljanici produžavaju vizu za boravak u Evropi!

Pomenuli smo već da nas danas očekuje vrhunska ponuda za klađenje, a za vas smo ovog puta u našoj sve popularnijoj rubrici meč dana analizirali duel između poljskog prvaka Jagjelonije i nekadašnjeg višestrukog šampiona Evrope – ekipe Ajaksa.
Ulog je plasman u Ligu Evrope, a na prvi pogled deluje da holandski predstavnik ima daleko više evropskog iskustva, iako to ne mora da bude presudno.
Početak meča između poljskog i holandskog predstavnika je zakazan za 20 časova i 45 minuta
.

Jagjelonija: Meč u kome poljski šampion nema šta da izgubi!

Pre svega, treba reći da je prošla sezona za Jagjeloniju bila i najuspešnija još od osnivanja, pošto je ovaj klub uspeo da stigne do svog prvog naslova prvaka Poljske.
Na kraju je ova simpatična ekipa imala isti broj bodova kao i drugoplasirani Šljonsk, ali i četiri boda viška u odnosu na trećeplasiranu Legiju, koja je pre početka šampionata bila glavni favorit za naslov prvaka.
Sve ovo je Jagjeloniji pored šampionske titule donelo i kvalifikacije za plasman u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje, gde je ovaj tim prvo odmerio snage protiv Panevezisa koji je glatko eliminisan i to ukupnim rezultatom 7:1, čime je poljski predstavnik sebi zakazao dvomeč protiv objektivno kvalitetnijeg Bode Glimta, koji je poslednjih godina redovan u evropskim takmičenjima.
Prvi susret u Poljskoj je završen pobedom Bodea od 0:1, dok je u revanšu aktuelni šampion Norveške na svom stadionu bez većih problema slavio sa 4:1, iako je poljski prvak prvi došao do vođstva, što je očigledno samo razljutilo pulene trenera Knutsena koji su nakon toga postigli četiri pogotka.
Naravno, nije bilo ni za očekivati da će tim koji je tek ove godine došao do prve šampionske titule ekspresno dođe i do plasmana u Ligu šampiona, ali je sigurno da će poljski predstavnik uraditi sve da na kraju dođe do plasmana u drugog po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, koje se poput Lige šampiona igra po nešto izmenjom principu. Nažalost, sve to neće biti nimalo lak zadatak, pošto je protivnik na putu do Liga Evrope ekipa Ajaksa, koja je na papiru dosta bolji rival, međutim, i iza Kopljanika je jedna blago rečeno očajna sezona, i na prvi pogled deluje da Jagjelonija nema šta da izgubi u tom dvomeču, a mogla bi mnogo da dobije.
Novo izdanje poljske Ekstraklase je uveliko u toku, a u ovom trenutku se Jagjelonija nalazi na petom mestu na tabeli uz samo bod manjka u odnosu na Legiju, koja je trenutno na liderskoj poziciji, ali treba pomenuti i da Jaga ima meč manje, pa je sva prilika da će se aktuelni šampion Poljske ponovo boriti za naslov prvaka ove zemlje.
U prošlom kolu je petoplasirani tim na tabeli Ekstraklase doživeo svoj prvi poraz u šampionatu i to na domaćem terenu od Krakovije, u jednom fantastičnom meču na kom smo videli čak šest pogodaka, a na kraju je bilo 2:4 za goste.

Ajaks: Kopljanici su favoriti na papiru!

Naravno, za razliku od Jagjelonije, Ajaks ne samo da je višestruki šampion Holandije, već je ekipa iz Amsterdama četiri puta bila i šampion Evrope, a poslednji put se to dogodilo sada već davne 1995. godine. Naravno, nisu to jedini evropski trofeji za holandskog velikana koji je pored toga osvajao i Kup UEFA, ali i Kup Pobednika Kupova.
Poslednju titulu šampiona Holandije popularni Kopljanici osvojili su 2022. godine, pa dolazimo do zaključka da Ajaks već dve sezone nije uspeo da dođe do naslova prvaka, i sigurno je da će baš to biti primarni cilj ovog puta, uz naravno plasman u grupnu fazu Liga Evrope.
Prošlu sezonu će sasvim sigurno svi u klubu morati što pre da zaborave, pošto je tim iz Amsterdama na kraju završio na očajnom petom mestu na tabeli, što je ovom klubu i donelo plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. U međuvremenu je za novog trenera postavljen Frančesko Farioli, koji je prethodne sezone sa dosta uspeha predvodio Nicu, a veoma zanimljivo je što se uprava Ajaksa odlučila za ovog perspektivnog italijanskog stručnjaka, pošto njegove ekipe ne postižu puno golova, što se kosi sa višegodišnjom filozofijom Ajaksa, koji igra za gol više.
U drugom kolu kvalifikacija holandski predstavnik je dosta teže nego što to rezultat pokazuje eliminisao Vojvodinu, da bi u trećem kolu kvalifikacija ovaj tim bio bolji od Panatinaikosa, i to nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a nestvarno je da su i jedni i drugi šutnuli četrnaest puta sa bele tačke. Čovek odluke je na kraju bio golman Kopljanika Remko Pasver koje je odbranio čak pet jedanaesteraca, ali na sve to je ovaj čovek uspeo da bude i precizan sa bele tačke.
Poput Ekstraklase, i holandsko prvenstvo je započelo ovog meseca, a u ovom trenutku se nekadašnji šampion Evrope nalazi na devetom mestu na tabeli uz tri boda manjka u odnosu na prvoplasirani PSV, mada je o tabeli još rano i pričati, jer je do sada odigrano samo dva kola.
U prvom kolu ovogodišnjeg izdanja elitnog ranga holandskog fudbala, Ajaks je uz dosta muke na svom terenu slavio protiv Herenvena sa 1:0. Nažalost, već u drugom kolu desio se i prvi ovosezonski kiks, i to na gostovanju kod Brede, kada je bilo 2:1, uz konstataciju da je domaća ekipa stigla do trijumfa nakon pogotka u prvom minutu sudijske nadoknade.

Naš predlog

Kako smo započeli ovaj tekst, tako ćemo ga i završiti i zaista mislimo da će to biti presudno kada je u pitanju ovaj dvomeč između poljskog i holandskog predstavnika. Dakle, Ajaks ima daleko više evropskog iskustva, ali i generalno iskustva kada su u pitanju ovako važni mečevi, zbog čega Kopljanicima i dajemo prednost na ovom dvomeču, ali i u prvom meču, i toplo vam preporučujemo da okušate sreću sa 2 koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 1.80.

Navikli smo da nam mečevi Jagjelonije donose dosta pogodaka, međutim, trener Ajaksa Frančesko Farioli je poznat po tome da njegove ekipe teško postižu, ali i još teže primaju golove, i utisak je da neće ovo biti meč sa previše pogodaka, međutim, za očekivati je da ih bude, makar dva, a najviše tri, pa vam hrabro savetujemo da se oprobate sa igrom 2-3 uz kvotu 2.00 u Mozzartu.

Za kraj, mišljenja smo da će Ajaks gotovo sigurno postići makar jedan pogodak na ovom duelu, a najviše dva, pa vam predlažemo da se fokusirate na igru G1-2, koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 1.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.