DERBI DANA: Mančester junajted – Liverpul: Ko će do trijumfa u najvećem derbiju engleskog fudbala?

Nedelja nam po pravilu donosi nekoliko zaista sjajnih mečeva, a bez mnogo razmišljanja, derbi dana se igra na Old Trafordu, gde će snage odmeriti Mančester junajted i Liverpul. Inače, ovaj duel slovi za najveći derbi engleskog fudbala, iako tim iz Mančestera poslednjih godina ne postiže vrhunske rezultata, mada je veliko pitanje kako će se i Liverpul snaći nakon odlaska dugogodišnjeg trenera Jirgena Klopa.
Bilo kako bilo, očekuje nas kao i uvek pravi praznik fudbala na Teatru snova, a početak ovog duela je zakazan za 17 časova.

Mančester junajted: Da li smo očekivali više od Junajteda na startu sezone?

Junajted se prošle sezone nije proslavio, a ono što je naravno glavni utisak je da ova ekipa nije uspela da izbori plasman u Ligu šampiona. Na kraju je tim sa Teatra snova završio na katastrofalnom osmom mestu na tabeli uz više od trideset bodova manjka u odnosu na svog gradskog rivala, ekipu Mančester sitija, koja je ponovo stigla do šampionske titule.
Godinama unazad je primarni cilj plasman u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje, a zanimljivo je da je Junajted na kraju imao čak osam bodova manjka u odnosu na četvrtoplasiranu Aston Vilu, pa se stiče utisak da engleski velikan nije bio ni blizu bilo kakve borbe za plasman u elitno klupsko takmičenje. Ipak, sezona je donekle spašena osvajanjem FA Kupa, i to nakon velikog trijumfa nad Mančester sitijem, kada je bilo 2:1, a osvajanje tog trofeja je nekadašnjem šampionu Engleske donelo plasman u grupnu fazu Liga Evrope, koja se poput Lige šampiona igra u novom sistemu.
Burno leto na Old Trafordu, sasvim sigurno, pošto je Ten Hag uradio sve da rekonstruiše ekipu i napravi tim koji je kadar da se umeša u borbu za prva četiri mesta. Novi članovi jednog od najtrofejnijih evropskih klubova postali su Joro, Zirkze, Mazrui i De Liht, a poslednjeg dana prelaznog roka novi fudbaler Mančestera je postao Manuel Ugarte, igrač na kom je Ten Hag dosta insistirao. U međuvremenu su klub napustili Mektominej i Grinvud, za čiju slobodu je Junajted zaradio oko 60 miliona evra, potom Van Bisaka, Kambvala, Varan, Pelistri, Van De Bek i Marsijal, pa dolazimo do zbirne cifre od 100 miliona evra, međutim, treba pomenuti i da su čelni ljudi sa Old Traforda u ovom prelaznom roku potrošili preko 200 miliona evra, a sve zbog toga da bi bili konkurentni u borbi za jedno od prva četiri mesta.
Nažalost, početak sezone za sada ne obećava. U prvom kolu su Đavolovi uz dosta muke slavili na domaćem terenu protiv Fulama, a taj duel je završen minimalnom pobedom domaće ekipe, uz konstataciju da je pobedonosni pogodak postigao Zirkze u poslednjim trenucima susreta.
U drugom kolu je Junajted putovao na teško gostovanje kod Brajtona, i nažalost doživeo poraz, uz napomenu da je taj meč završen rezultatom 2:1, a pobedonosni pogodak delo je Žoao Pedra u petom minutu sudijske nadoknade. Generalno, nisu puleni Ten Haga odigrali toliko loš meč, međutim, za razliku od njih Brajton je svoje šanse znao i te kako da iskoristi i upiše veoma važan trijumf.
Sada Mančesteru predstoji ubedljivo najteži posao od početka šampionata, pošto će ova ekipa na svom stadionu ugostiti Liverpul, koji deluje dosta dobro na startu nove sezone.
Inače, poslednji međusobni meč između ova dva tima je odigran početkom aprila ove godine, a taj duel je završen rezultatom 2:2, i utisak je da je to rezultat koji bi Ten Hag ali i fudbaleri Junajteda da mogu potpisali i pre početka najvećeg derbija engleskog fudbala.

Liverpul: Stvari za sada teku po planu!

Liverpul je prošlu sezonu završio na trećem mestu na tabeli, a ponovo ova ekipa nije uspela ozbiljnije da se umeša u borbu za naslov prvaka Engleske, iako stvari na desetak kola pre kraja šampionata nisu izgledale tako loše, međutim, kada je to bilo najmanje potrebno, Redsi su odigrali nekoliko vezanih loših utamica i na kraju se više od treće pozicije nije ni moglo.
Ostaje žal, zato što je to bila poslednja sezona Jirgena Klopa na klupi Enfida, pa bi bilo veoma lepo da je sve to zaokruženo sa naslovom prvaka Engleske, međutim, uspeo je Liverpul da osvoji jedan trofej, i to u Liga Kupu Engleske, nakon trijumfa u velikom finalu nad ekipom Čelsija, golom Van Dajka pred kraja drugog produžetka.
Dugo se spekulisalo ko bi mogao da zameni Klopa na klupi nekadašnjeg šampiona Evrope, i na kraju je izbor pao na Arne Slota, koji je pre toga sa dosta uspeha predvodio ekipu Fejnorda. Naravno, pred ovim stručnjakom je veoma težak zadatak, pošto je poznato da je Liverpul u eri Jirgena Klopa uspeo da dođe do naslova prvaka Engleske posle čak trideset godina posta, ali i da osvoji Ligu šampiona, a sve to nakon trijumfa nad ekipom Totenhema.
Naravno, glavni cilj biće naslov prvaka Engleske, ali i sama završnica Lige šampiona, koja se od ove sezone kao što smo to dosta puta napomenuli igra po drugačijem principu i biće veoma zanimljivo kako će se dosta klubova snaći, pogotovu što se prvi deo igra do januara i ima dva meča više u odnosu na ranija izdanja. Generalno, kada se radi o startu sezone, utisak je da navijača Liverpula mogu za sada da budu veoma zadovoljni sa partijama svoje omiljene ekipe, pošto su Redsi na dva odigrana susreta ostvarili isto toliko trijumfa. U prvom kolu je tim sa Enfilda slavio na gostovanju kod novajlije Ipsviča, a taj meč je završen rezultatom 0:2. Prvi deo igre je završen bez pogodaka, da bi u drugom poluvremenu videli dva gola, naravno oba u mreži domaćina. Golove za nekadašnjeg šampiona Engleske postigli su Dijego Žota i Salah, od kojih se možda i najviše očekuje ove sezone.
U drugom kolu su Redsi imali daleko teži posao, pošto im je u goste stigao nimalo naivni Brentford, kojie u prethodnih nekoliko izdanja Premijer lige i te kako zna da namuči Liverpul, međutim, to ovog puta nije bio slučaj pošto su puleni Arne Slota bez većih problema slavili na svom stadionu sa 2:0, a ovog puta su golove postigli Dijaz i Salah, uz konstataciju da je domaćin mogao i do ubedljivijeg trijumfa, ali naravno, na kraju se pišu tri boda.
Što se tiče letnjeg prelaznog roka on je protekao mirno, nije bilo nekih značajnijih odlazaka iz kluba osim što se Alkantara penzionisao a Bajčetić otišao u Salcburg na pozajmicu, a što se tiče dolazaka, dva imena se posebno izdvajaju i to Kjeza koji je za dvanaest miliona evra stigao iz Juventusa, ali i fantastični golman Mamardašvili koji je u transferu vrednom 30 miliona evra došao iz Valensije.

Naš predlog

Desi se ponekad da Junajted bljesne i ostvari neki rezultat koji apsolutno niko nije mogao da očekuje, i utisak je da je to jedna od najnepredvidljivijih ekipa na svetu, pa ćemo zbog svega toga ovog puta izbeći prognoziranje konačnog ishoda, jer je krajnje neizvesno u kom smeru bi ovaj duel mogao da ode, iako je na papiru Liverpul favorit.
Fokusiraćemo se na golove, kojih će po našem mišljenju i te kako biti na Old Trafordu, pa vam hrabro preporučujemo da se oprobate sa igrom 4+ koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 2.15.


Nije isključeno ni da nam prvi deo igre između Mančester junajteda i Liverpula donese makar dva pogotka, pa vam zato toplo i preporučujemo da okušate sreću sa igrom I2+, uz kvotu 2.10 u Mozzartu.

Kada se podvuče crta, i ako uzmemo u obzir koliko problema u zadnjoj liniji tima Junajted i dalje ima, bilo bi veliko iznenađenje ukoliko Redsi na ovom gostovanju na Teatru snova ne bi postigli dva ili više golova, pa vam hrabro savetujemo da vaš fokus usmerite ka igri G2+, za koju je kladionica Mozzartbet pripremila koeficijent 1.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.