Meč dana tenis: Janik Siner – Tejlor Fric: ”Grešnik” protiv Frica i cele Amerike

U finalu poslednjeg grend slema u sezoni, popularnom US openu, sastaju se prvi igrač sveta Janik Siner i domaći debitant u finalima Tejlor Fric. Finale na stadionu Artur Eš u Njujorku počinje u 20 časova po srednjevropskom vremenu.

Janik Siner: Italijan je uspeo da dođe do kraja igrajući pod senkom skandala

Ovo je godina koju je Siner strpljivo čekao. Već na njenom početku prvi put je podigao trofej sa nekog od četiri najvažnija turnira pošto je u Melburnu osvojio Australijen opet pobedivši u finalu Danila Medvedeva i to posle minusa od dva seta. Malo još sačekao na to da postane prvi reket sveta a to se dogodilo u junu, čime je postao 29. igrač u istoriji koji je bio na vrhu ATP liste.

Melburn je bio samo početak najbolje sezone u kariejri 23-godišnjeg Italijana. Osvojio je i dva turnira iz masters serije, prvo Majami a onda i Sinsinati, sa čijim je peharom i stigao u Veliku jabuku. Pored tri velike tirule Siner je osvojio i dva turnira iz Serije 500, Roterdam i Hale. Nije tajna da brze podloge više odgovaraju Janiku Sineru, posebno kada je to beton, dok je na šljaci do sada osvojio samo Umag 2022. godine, kada mu je to bio jedini trijumf na nekom ATP takmičenju.

Plasmanom u fnale Njujorka Siner se učvrstio na prvom mestu i već ima preko 3000 poena više od trenutno drugoplasiranog Zvereva a tu raliku može da uveća za dodatnih 800 poena i na taj način bude jako blizu da godinu t+završi na prvom mestu. Istina, imaće dosta poena da brani jer je prople sezone igrao odlično u finišu i na Završnom mastersu je stigao do finala kada je izgubio od Novaka Đokovića, kome se revanširao nedugo zatim u Dejvis kupu ali i u polufinalu Australijen opena.

Siner je u Njujor stigao s mrlljom koja mu nije trebala u karijeri. On je dva puta tokom marta bio pozitivan na doping testu ali je oba puta uložio žalbu koja mu je prihvaćena. Mnogi sadašnji i bivši asovi ne slažu se sa takvom odlukom ATP-a, a najglasniji je bio, ko bi drugi, Nik Kirjos. Čak je i Rodžer Fereder izjavio da je Siner morao biti kažnjen i da mu nije mesto u Njujorku na terenu. Nije ni publika bila blagonaklona prema iTalijanu na njegovim mečevima a možemo samo da zamislimo kako će biti u finalu kada sa druge strane mreže bude bio domaći teniser Tejlor Fric, a SAD je bez grend slem titule od 2003. godine kada je baš na US openu slavio, sada penzioner, Endi Rodik.

Na početku turnira Siner je pobedio dva Amerikanca, Megdonalda u četiri i Mikelsena u tri seta. Onda je na red došao Australijanac O'Konel pa još jedan Jenki, Tomi Pol, takođe u tri seta kao i protiv O'Konela. Mečevi između Sinera i Medvedeva već polako postaju klasik, često se ova dvojica sastaju u završnicama turnira, a ovog puta je Siner u četvrtfinalu slavio sa 3:1. U polufinalu ponovo je naleteo na još jednog Amerikanca, ovog puta mladog Drejpera koga je savladao u tri seta i stigao do finala u kome će po četvrti put, od sedam mečeva, igrati sa domaćim teniserom.

Tejlor Fric: Samo još korak do ulaska u večnost

Kada je Endi Rodik podigao pehar na Artur Eš stadionu pre 21 godinu malo ko je mogao da pretpostavi da će sledeći Amerikanac koji će doći do nekog grend slem trofeja biti, tada, dečak od nepunih 6 godina. A moguće je da se to dogodi, potrebno jesamo da Tejlor Fric savlada Janika Sinera u finalu US opena 2024. godine.

Naravno ovo je lakše reći nego učiniti. Siner je svetski broj 1, teniser koji je u seriji od 11 uzastopnih pobeda i to sve na betonu a Fric momak koji prvi put igra jedno grend slem finale i na turnir je došao kao 12. na ATP listi, mada je već sada, pre finala, obezbedio skok na 7. poziciju a mogao bi biti i šesti, ako pobedi. To je manje bitno, ta pozicija na ATP listi, od činjenice da bi mogao da osvojio grend slem titulu i tako se upiše u besmrtne. Od te Rodikove 2003. Amerikanci su igrali u finalima, Rodik je gubio čak tri posle toga i Andre Agasi jedno, a ”dželat” je uvek bio isti, Rodžer Federer. Sada je Švajcarac u penziji i možda je to olakšavajuća okolnost za momka koji uskoro puni 27 godina i tek sada je učesnik jednog ovakvog finala.

Ima Tejlor Fric u svojoj karijeri nekoliko velikih trofeja. Najveći je svakako osvajanje mastersa u Indijen Velsu pre dve godine, a trijumfovao je i u Tokiju, na turniru iz Serije 500. Nekoliko takmičenja iz Serije 250 takođe je osvojio a jedino je u Istbornu, na travi, trijumfovao čak tri puta, 2019, 2022 i 2024. godine. Ove sezone je osvojio dva turnira, pomenuti Istborn i nešto ranije Delrej Bič. S obzirom da ga krasi odličan servis Fric preferira turnire na brzim podlogama, travu ili beton, ali nam se čini da najviše voli da igra na betonu i to pod otvorenim nebom.

Pored dva pehara ove godine Tejlor Fric je igrao samo još jedno finale, do ovog u Njujorku. Bilo je to u Minhenu na zemlji, a u tom delu sezone nastupio je u polufinalu Madrida i četvrtfinalu Rima, što je iznenađenje, pošto se radi o mastersima na šljaci. Na grend slemovima je bio prosečno uspešan. Na Australijen openu ga je izbacio Đoković u četvrtfinalu, na Riolan Garosu po njega je bio koban Kasper Rud u osmini finala a na Vimbldonu, i pored velikih očekivanja, stao je u četvrtfinalu porazom od Muzetija u pet setova.

U Njujork je došao posle dva loša nastupa na mastersima u Americi, a ništa bolji nije bio ni na Olimpijskim igrama u parizu gde je ispao u osmini finala. U Montrealu je izgubio u trećem kolu, svom drugom meču, a u Sinsinatiju već na startu, u drugom kolu. Zato je u Njujorku bio sjajan. U prva tri kola nije izgubio ni set u duelima sa Argentincem Ugom Karabelijem, Italijanom Beretinijem i još jednim Gaučosom Komesanom. Kasper Rud u osmini finala i Aleksander Zverev u četvrtfinalu uzeli su mu po set a prava bitka viđena je u sveameričkom polufinalu između Frica ii Frensisa Tijafoa. Slavio je Fric sa 3:2 iako je gubio sa 2:1 u setovima. Recimo još da je ovo tek treći međusobni meč ove dvojice tenisera, oba prethodna igrana su na mestersu u Indijen Velsu, prvi je 2021. dobio Fric a Siner je uzvratio dve godine kasnije.

Naš predlog:

Kladionice vide Sinera kao velikog favorita. Ne samo zbog toga što je trenutni broj 1, već i zbog činjenice da je ove sezone već osvojio jedan grend slem, a Fricu je ovo prvo finale. Za pobedu Italijana u kladionici Primobet dobija se kvota 1.25 a trijumf Tejlora Frica procenjen je koeficijentom 3.86.

Bilo kako bilo, očekujemo veliku borbu. Fric neće odustati nijednog trenutka, neće mu to dozvoliti ni navijači na Artur Ešu, pa slobodno možete odigrati igru Tejlor Fric osvaja bar jedan set. Kvota za za tu igru je 1.52 u kladionici Primobet.

Za one koji vole ”ozbiljnije” kvote, predlog je igra ukupno gemova +. Granica je na 40,5 sa kvotom 2.05 u kladionici Primobet. Pokušajte i sa igrom tačan broj setova. Za S4 kvota je 2.85 u kladionici Primobet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.