Tip dana košarka: Baskonija – Partizan: Crno-beli bi konačno da slave u Vitoriji! Počinje ono pravo!

Baskonija će u okviru 1. kola Evrolige dočekati ekipu Partizana, a gosti iz Beograda na otvaranju Evrolige žele konačno da ostvare trijumf u Vitoriji, pošto im to prethodnih godina nije polazilo za rukom. I jedan i druga ekipa su rekonstruisale svoje sastave, pa će biti zanimljivo ko će trijumfom otvoriti novu sezonu. Utakmica je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Baskonija: I oni su rekonstruisali tim!

Mnogo je promena u rosteru Baskonije u odnosu na prethodnu sezonu. Najveća se dogodila na mestu trenera, pa je umesto Duška Ivanovića sada tu iskusni Pablo Laso, koji se nakon Reala i Bajerna sada preselio u Baskiju. Inače ovo je treći trener u timu iz Vitorije za goddinu dana pošto je prethodnu sezonu na klupi započeo Đoan Penjaroja, aktuelni strateg Barselone.

U odnosu na prošlu sezonu navijači Baskonije neće gledati nekoliko dobro poznatih košarkaša u svojim redvima. Otišao je Vanja Marinković, koga će moći da pozdrave već u prvom kolu kada stiže Partizan, ali je pitanje koliko će im to biti drago. U Beogradu će igrati još jedan bivši Baskijac, samo u crveno-belom dresu. Najbolji asistent Evrolige Kodi Miler-Mekintajer se preselio u redove Crvene zvezde. Pod košem neće biti više Maika Kotsara, Meta Kostela, a otišli su i organizator Kris Ćioza, Džordan Teodor i Dani Diez.

Naravno da je roster morao biti popunjen, došlo je nekoliko evroligaških igrača a među njima je i bivši Partizanovac Ognjen Jaramaz. Novajlija je i Timoti Luvavu, zatim Donta Hol, Usmane Endiaj, Kamar Boldvin i Pavel Savkov. Najvažnije je za Baskoniju da je ostao dvojac Markus Hauard – Čima Moneke, ali je opšti utisak da je tim, barem u ovom trenutku, slabiji nego prošle godine. To se videlo i na startu Endesa lige, Baskonija je poražena na Tenerifama, a ekipu su po poenima predvodili Moneke sa 20, Luvavu sa 18 i Sedekerskis sa 12 koševa. Podbacio je Hauard sa samo 6 ubačenih koševa.

Teško je govoriti o ciljevima Baskijaca u novoj sezone. Dok je trajala pauza mnogi su spekulisali i sa njihovim odustajanjem od elitnog takmičenja, ali čim je na mesto trenera došao Pablo Laso znalo se da od toga nema ništa. Takođe je bilo mnogo zainteresovanih za Čimu Monekea, Partizan možda i najviše, ali je Baskonija odbila sve ”udvarače”, za sjajnog krilnog centra, ogromnim obeštećenjem.

Partizan: Da konačno padne ta Baskonija!

Neverovatno je na koji način je Partizan ubio mečeve u Vitoriji u dve prethodne sezone. U onoj povratničkoj evroligaškoj su crno-beli imali dva poena prednosti i dva bacanja Džejmsa Nanelija na 3 sekunde do kraja. Bek Partizana je promašio jedno bacanje a Markus Hauard sa zvukom sirene pogodio trojku za izjednačenje. U produžetku su baskijci slavili pobedu. Slično je bilo i prošle sezone kada je Baskonija okrenula u poslednjoj četvrtini.

Sve ekipe su doživele promene rostera ali je Partizan ”šampion” u tom segmentu. Samo je Balša Koprivica ”preživeo” čistku Željka Obradovića, a u crno-beli tabor je stiglo okroglo 14 novih igrača. Jedan zna kako je igrati u Partizanu, vratio se bivši i sadašnji kapiten Vanja Marinković, a od igrača sa srpskim pasošem došli su još Arijan Lakić, Mario Nakić, Aleksej Pokuševski i Mitar Bošnjaković. Spisak stranaca je mnogo duži. Tu su iskusni evroligaški košarkaši Isak Bonga, Ife Lundberg, Brendon Dejvis, Sterling Braun i Tajrik Džons. Prvi put u Evroligi igraće plejmejker reprezentacije Južnog Sudana Karlik Džons, kao i član prve petorke Evrokua Ajzea Majk. Iz NBA lige, pored Pokuševskog, stigli su reprezentativac Francske Frenk Nikilina i Duan Vašington.

Upravo će Vašington izostati sa evroligaške premijere, što može biti ozbiljan hendikep za Partizan. On je deo jednog trejda u najjačoj ligi na svetu i dobio je dozvolu za odlazak, pošto će se Partizanu ta kombinacija finansijski isplatiti. Očekuje se da se odlični bek uskoro pridruži svojim saigračima. U timu neće biti ni Ajzee Majka koji još nije debitovao u crno-belom pošto se povredio na prvom treningu.

O onima koji su otišli ne treba nešto posebno govoriti, pomenimo samo da više u timu nema Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Alekse Avramovića i Alena Smailagića, koji su tri prethodne sezone igrali u Partizanu, ali ni Džejmsa Nanelija, Kabokla, Anđušića, Trifunovića, Ponitke, Doužera i Kaminskog, Jaramaza i Smita.

Partizan je pobedio u dve prve zvanične utakmice, Borac u Beogradu mnogo lakše nego Spartak u Subotici, a to bi moglo da znači da će i ovaj tim biti mnogo moćniji pred punim tribinama svojih navijača nego u gostima.

Naš predlog:

Partizan kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na trijumf gostiju iznosi 1.85 u MozzartBet kladionici. Trijumf domaćina plaća se kvotom 2.00.

Efikasan meč je nešto što treba očekivati u duelu ove dve ekipe, pa vam preporučujemo da pokušate sa igrom UP+ (granica 160.5) po kvoti 1.60 u MozzartBet kladionici. Takođe mišljenja smo da Baskonija neće postići preko 84 poena, pa vam predlažemo igru G- (granica 84.5) po kvoti 1.85. Partizan godinama unazad ne uspeva da savlada Baskoniju u Španiji i mišljenja smo da je konačno vreme za tako nešto. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da hrabro pokušate sa kombinacijom 2&UP+ po kvoti 3.60 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.