Tip dana košarka: Crvena zvezda – Baskonija: Crveno-beli bi rane sa Jadrana da vidaju u Evropi!

Crvena zvezda će u okviru 2. kola Evrolige dočekati ekipu Baskonije i to sve nakon veoma burne prethodne sedmice u kojoj su ostvarili trijumf u Parizu ali i šokantan poraz u Splitu. Gosti iz Vitorije su na startu Evrolige savladali Partizan, međutim za vikend su poražen na domaćem terenu od Andore. Utakmica je na programu od 20 časova.

Crvena zvezda: Podjednako bitan meč kao onaj u Parizu!

Može da se priča o trenutnoj lošoj formi, mada bi to djelimično bilo i izbjegavanje suočavanja sa suštinom i realnošću. Realnošću koja za Crvenu zvezdu nije bila ovako tmurna još od sezone 2019/20 kada je Jadransku ligu, kao i sada, otvorila sa dva poraza u tri kola.
Proklizavanjem u Splitu, prvi put posle 12 godina, crveno-bijeli su već sada u ogromnom zaostatku za glavnim rivalom, Partizanom, ali mnogo više sve u taboru regionalnog i srpskog šampiona može da brine igra cijelokupnog tima koja se zasniva na mahovima i inspiraciji pojedinaca. Za sada uglavnom Nemanje Nedovića i Ajzee Kenana.
Već sada dio navijača hoće “glavu” Janisa Sferopulosa, do juče omiljenog i slavljenog. Kako je malo potrebno da se cijeli narativ promjeni…Uz to, Crvena zvezda se suočava sa promjenama unutar klupskih struktura i odlaskom dugogodišnjeg “alfa i omege”, Nebojše Čovića, što, htio to neko da prizna ili ne, sigurno utiče na klimu i atmosferu.
Jeste Zvezda posle dosta oscilacija u igri i veoma neizvjesne završnie trijumfovala u Parizu protiv istoimene ekipe, ali sve je to palo u vodu već za vikend u Splitu.
Znali su crveno-bijeli da prethodnih sezona donose brze, neki će reći i ishitrene odluke po pitanju promjena na trenerskoj klupi, ali su se one na kraju sezona gotovo uvijek pokazivale kao prave. Između ostalog i lani kada je upravo Sferopulos došao na mjesto Duška Ivanovića nakon slabijeg starta. Ili kada je prije pet godina, Sašu Obradovića zamjenio Dejan Radonjić. U oba slučaja je Crvena zvezda na kraju slavila tripl-krunu.
Oni sa dobrim pamćenjem će se sjetiti da je Sferopulos i po dolasku na Mali Kalemegdan prošle sezone počeo svoju epizodu sa dva teška poraza od Partizana, a ekipa se mučila i protiv FMP-a. Samo što Zvezda ne može više sebi da dozvoli kiks u ABA ligi. Tu je već prekoračena crvena linija, a uvidom u istoriju, dolazi se do saznanja da je Crvena zvezde lošije otvaranje na Jadranu imala samo u sezonama 2012/13 i 2010/11. U prvoj su izgubili četiri od prvih pet utakmica, dok su u ovoj drugoj upisali poraze u šest prvih kola. Mada, bilo je to potpuno drugačije vrijeme za klub. Niti je bio u borbi za trofeje, niti u Evroligi. I zato je trenutni rezultat još više razočaravajući.
Baskonija jednostavno mora pasti, a to sigurno neće biti nimalo lako.

Baskonija: Prethodne sezone su slavili u Beogradu!

Nije sezona Baskonije sa Pablom Lasom na klupi počela onako kako se očekivalo, barem kada je u pitanju španski šampionat. Naime, klub iz Vitorije je posle dva kola upisao isto toliko poraza. Baskonija je do sada u sezoni samo slavila u Evroligi gdje je u prvom kolu savladala Partizan.
Sve ostalo je bio poraz, u prvom kolu ACB lige protiv Tenerifa, a sada za vikend protiv Andore koja je slavila sa 91:95.
Baskonija je odigrala u potpunosti bez žara u odbrani što i govori konačni rezultat i broj primljenih poena. Ovoga puta se nisu probudili kao protiv Partizana koji je i sam bio bolji tim u Fernando Buesa areni, a sada nije pomogao ni raspoloženi Markus Hauard da se izbjegne poraz.
Hauard je imao 16 poena, kao i Timote Luvavu. Iza njih su bili Čima Moneke i Tadas Sedekerskis sa po 14 poena. Brojke koje govore da je Baskonija bila raspoložena u napadu, ali nedovoljno da se izbjegne poraz.
Kada je riječ o utakmici sa Partizanom, preokret se i dogodio pet minuta prije kraja. Partizan je prerano ušao u bonus, posle čega je morao znatno da smanji intenzitet u odbrani. Na sve to se stegla ruka u napadu i svim navijačima Partizana u dvorani su krenule da se vraćaju scene i prošle sezone. Posebno kada Nilikina nije uspio da izvede loptu baš kao Pi Džej Doužer prošle sezone. Sve je začinila trojka Luvavua na dva minuta prije kraja posle koje crno-bijeli tim više nije mogao do preokreta.
Stekao se tada utisak da je Partizan jednostavno bolji tim na parketu, ali da nije bilo riješenja za Markusa Hauarda kome je bio dovoljan i najmanji prostor da pronađe put do koša. Njegovih 10 poena su bili najzaslužniji što je Baskonija bila u igri jer je tandem u reketu Dejvis-Džons izgledao zaista izvanredno, ali prednost na poluvremenu od svega šest poena (38:32) nije oslikavala kako je izgledalo drugo poluvrijeme.
Meč sa Zvezdom biće pravi ispit za izabranike Pabla Lasa, a upravo je tim iz Viktorije prethodne sezone trijumfovao na gostovanju u Beogradu protiv Zvezde i to nakon veoma neizvjesne završnice rezultatom 90:91.

Naš prijedlog:

Zvezda kao favorit ulazi u meč, a kvota na pobjedu domaćina iznosi 1.52 u SuperBet kladionici. Trijumf gostiju iz Vitorije iznosi 2.50.

Svakako da očekujemo reakciju igrača Zvezde nakon šokantnog poraza u Splitu i veoma slabog izdanja. Podrška domaćih navijača bi trebala biti dodatni vjetar u leđa za Sferopulosovu ekipu, pa vam shodno tome predlažemo jedinicu po kvoti 1.52 u SuperBet kladionici. Takođe očekujemo jedan veoma efikasn meč sa velikim brojem poena, te vam predlažemo i igru UP+ (granica 161.5) po kvoti 1.70. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo kombinaciju 1&UP+ po kvoti 2.90 takođe u SuperBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.