Meč dana tenis: Janik Siner – Danil Medvedev: Italijan i Rus ponovo oči u oči

Dueli Janika Sinera i Danila Medvedeva uvek su izuzetno inetersantni i neizvesni. Ove godine su igrali jedan protiv drugog na tri od četiri grend slema, dva puta je slavio Italijan a jednom Rus. Na masresima su igrali samo u Rimu i sada u Šangaju. Derbi četvrtfinala kineskog mastersa igra se u četvrtak u 9 ujutru po srednjeevropskom vremenu.

Janik Siner: Iza Italijana je turbulentna sezona, plan je ostati prvi do kraja sezone

Svašta se desilo u životu Janika Sinera u 2024. godini. Prvi put je osvojio grend slem trofej, kasnije i drugi, a postao je i svetski broj 1. Međutim, bilo je i gorkih pilula a posebno se ističe ona oko špekulacija o dopingu na američkim mastersima. Javnost je o tome obaveštena tek posle par meseci i teniska javnost u velikoj meri ne veruje zvaničnim podacima da je Siner u špotpunosti nevin, odnosno da je kriv samo njegov fizio koji mu je mazao neku zabranjenu supstancu. Pojedini teniseri insistirali su i na kazni za Sinera, i to ne kratkoj.

Stvari još uvek nisu u potpunosti razrešene ali to Sinera ne sprečava da nastavlja svoj teniski pohod ka prvoj poziciji i na kraju godine. U ovom momentu ima ogromnu prednost pred drugoplasiranim Karlosom Alkarazom od čak 4 000 poena, ali se ne sme prenebreguti činjenica da i brani veliki broj bodova. Ipak, ovaku šansu ne bi smeo da ispusti. Rekli smo da je ove godine po prvi put stigao do gremnd slem titule. Slavio je u finalu Australijen opena, a pre nešto više od mesec dana podigao je pobednički pehar i na US openu, gde je pobedio domaćeg tenisera Tejlora Frica. osvojio je i dva mastersa, prvo u Majamiju a u avgustu i u Sinsinatiju. Osvojio je još dva turnira iz Serije 500, u Roterdamu i nemačkom Haleu.

U oči upada činjenica da je samo u Haleu slavio na travi a da su svi ostali turniri na kojima je pobeđivao bili na betonu. Šljaka mu je najslabija strana i to će morati da popravi ako želi da duže vlada svetskim tenisom. Na Olimpijskim igrama u parizu nije igrao, malo zbog toga što je turnir igran na terenima Rolan Garosa, dakle na zemlji, a malo i zbog svoje bolesti u to vreme. Prošlu godinu je završio na 4. mestu i pored finala Završnog mastersa i trijumfa sa Italijom u Dejvis kupu. Prošle godine je u Šangaju ispao još u osmini finala od Bena Šeltona, a Amerikanca je izbacio sada baš u toj istoj rundi.

Siner je posle trijufma u Njujorku preskočio turnire do Kine. U Pekingu je igrao finale protiv Alkaraza i poražen je posle velike borbe i sjajnog meča u tri seta. U Šangaju je krenuo od drugog kola u kome je pobedio Taro Danijela u dva seta, malo većih problema imao je sa Argentincem Ečeverijem u narednoj rundi kada je i izgubio jedini set do sada, da bi mu u osmini finala jedan brejk bio dovoljan da izbacio odličnog servera Bena Šeltona.

Danil Medvedev: Postoji mogućnost da Rus završi sezonu bez trofeja

Verovali ili ne Danil Medvedev još uvek nema osvojen turnir u 2024. godini. A nije da ih je igrao malo. Poslednja godina u kojoj nije osvojio Atp pehar bila je 2017. koju je započeo kao 65. teniser sveta. U ovu je ušao kao 3. a trenutno se nalazi na petoj poziciji. Pred ovo četvrtfinale Novak Đoković mu beži samo 230 poena i postoji velika šansa da do kraja sezone ostavi najboljeg tenisera svih vremena iza sebe, pogotovo jer je pitanje da li će Đoković uopšte igrati na Završnom mastersu pošto je trenutno tek 9. u ATP trci.

Prošle sezone je ispao u trećem kolu u Šangaju, pa je već odbranio bodove i zaradio nešto malo. Braniće do kraja sezone finale iz Beča, na turnoru iz Serije 500, kao i polufinale na Završnom mastersu u Torinu, s obzirom da je u Parizu, na poslednjem turniru u sezoni iz Serije 1000, ispao već na prvoj prepreci. Sezonu je započeo dobro, igrao je finale u Melburnu i propustio veliku šansu da dođe do drugog grend slema u karijeri. izgubio je od Janika Sinera i to posle vođstva od 2:0 u setovima. Poražen je i u finalu Indijan Velsa od Alkaraza i polufinalu Majamija od Sinera. Drugi deo sezone bio je dosta slabiji za ruskog tenisera, a najviše je postigao poufinalom na Vimbldonu, Alkaraz je bio bolji, kao i četvrtfinalom na US openu, opet poraz od Sinera.

U Pekingu je ispao u polufinalu od Alkaraza, a u Šangaju je, do četvrtfinala, pobedio Brazilca Sejbut Vilda sa 2:0, Italijana Arnaldija posle preokreta u tri seta, te Stefanosa Cicipasa u osmini finala u dva seta. Opet će morati na Janika Sinera, to je već peti okršaj sa Italijanom u ovoj godini a svaki je igran na najvećoj sceni, tri puta na grend slemovima, a ovo je drugi na mastersima. Sigurno je da je najvažniji bio na početku sezone u finalu Australijen opena, a verujemo da je taj poraz umnogome uticao na sezonu bez trofeja za Danila Medvedeva. Tada je vodio sa 2:0 u setovima, i da je slavio, verujemo da bi sada Medvedev imao još nekoliko pehara iz 2024. godine.

Naš predlog:

Svakako da je Siner veliki dužnik Danila Medvedeva, bar što se ove sezone tiče, mada je i Rus dobio jedan bitan meč protiv Italijana i to na Vimbldonu. Obojica najviše vole da igraju na betonu, pogotovo kada se igra pod otvorenim nebom. Kladionice favorizuju Sinera, što je i logično u neku ruku. Za pobedu Italijana kvota je 1.35 u kladionici Primobet, dok se trijumf Medvedeva procenjuje koeficijentom 3.15.

Naš prvi predlog je igra više od 9,5 gemova u prvom setu. Nekako mislimo da će ishod tog prvog seta rešiti i meč, pogotovo jer znamo kako Medvedev ume da padne psihički ako izgubi prvi set. Zato će se voditi velika borba u prvom setu a za više od 9,5 gemova kvota je 1.62 u kladionici Primobet.

Očekujemo da Siner, ako i izgubi, osvoji barem set, a to bi značilo da će stići makar do 13 gemova ukupno. Kvota za igru Siner više od 12,5 gemova ukupno je 1.63 u kladionici Primobet. Za one koji vole nešto jače kvote predlog je tačan broj setova. Za tačno tri seta ukupno kvota je 2.35 u kladionici Primobet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.