Tip dana košarka: Barselona – Monako: Kneževi u nizu od 3 uzastopna trijumfa protiv Katalonaca!

Barselona će u okviru 3. kola Evrolige dočekati ekipu Monaka koja je maksimalna nakon dva odigrana kola, dok je domaći sastavi ostvario polovičan učinak. Ovo je jedina utakmica današnjeg programa Evrolige, a meč u Blaugrani je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Barselona: Panter kao lider ekipe!

Nisu Katalonci na najbolji način otvorili novu sezonu Evrolige, pošto su već u prvom kolu poraženi u Kaunasu od Žalgirisa. Izgleda kao da ova ekipa još uvijek nije u punom sjaju i da će biti potrebno vrijeme za uigravanje novih igrača (Panter prije svega, koji je projektovan kao lider ekipe).
Barseona je rutinirala Albu u drugom kolu rezultatom 88:73 i tako posle kiksa protiv Žalgirisa upisala prvi trijumf u takmičenju. Njime je uz Darija Brizuelu komandovao nekadašnji kapiten Partizana, Kevin Panter koji je brojao do 14 poena (4/7 za dva, 2/6 za tri) uz pride tri skoka te dvije asistencije i ukradene lopte. Četiri manje od Brizuele, ali četiri više od Jana Veselog. Kod Albe su dvocifreni košgeterski učinak imali Martin Hermanson (13p.) i Vil Mekdauel-Vajt (12p.).
Ipak, za razliku od nekih prethodnih mečeva, u Kataloniji se ni u jednom trenutku nije dovodilo pitanje pobjednika. Od početka do kraja je domaćin kontrolisao dešavanja i mirno priveo duel kraju.
Košarkaši Barselone uspijeli su za vikend da pobjede u nacionalnom šampionatu Tenerife 95:91 pred duplo kolo Evrolige gdje će igrati i protiv Crvene zvezde, ali malo će se pričati o ovoj činjenici. Više pažnje izazvao je potez Darija Brizuele i njegove interakcije sa sudijom Jasminom Alkazar koja ga je “počastila” tehničkom greškom.
Naime, sve se dogodilo pri rezultatu 77:73 za Barselonu kada je Brizuela izgubio loptu, nehotice se sudario sa sutkinjom i potom rukom udario po zadnjici… nešto što na sportskim igralištima viđamo po nekoliko puta na svakoj utakmici.
Što se tiče same utakmice, Barselona se dosta namučila, ali je zahvaljujući Nikolasu Laprovitoli su odradili posao. Iskusni Argentinac je ubacio 21 poen, skromnu utakmicu odigrao je Kevin Panter koji je ubacio sedam poena.
Što se tiče glavnog lika ove priče, Brizuela je okončao meč sa osam poena.

Monako: KOliko daleko mogu ove godine?

Košarkaši Monaka mogli su + da se pohvale da su prvi stigli do druge recke na kontu u ovogodišnjem izdanju Evrolige. Francuski sastav dobro se preznojio protiv Makabija u Kneževini, ali je ipak odnio trijumf rezultatom 85:79.
U centru pažnje tog susreta bio je Džordan Lojd zbog povratka na mjesto uspijeha. Lojd je prilično namučio nekadašnje saigrače u prvom dijelu utakmice i bio jedan od predvodnika Makabija sa 10 poena, no onda je u trećem kvartalu jednostavno stao i to je domaćin iskoristio da preokrene utakmicu u svoju korist. Probudio se nekadašnji šuter Zvezde u poslednjoj četvrtini i propisno preznoji sve u dvorani koji su ga donedavno dizali u nebesa, ali je Ponos Izraela ipak morao da potpiše kapitulaciju. Skupio je 16 poena, što je ipak bilo nedovoljno za brejk.
Zaličilo je da je Monako na putu lagane pobjede jer su Eli Okobo i Džeron Blosomgejm spakovali brze koševe za dvocifrenu prednost (70:60), no tada se Makabi probudio i serijom 7:2 vratio dramatičnu notu utakmici. Velike je probleme Monako zapravo imao da sačuva Hasijela Rivera i Livaja Rendolfa koji su u momentima velike potrebe iskočili kao bitni faktori napada za ekipu iz Tel Aviva, ali ni to nije donijelo novi rezultatski zaokret. Štaviše, Makabi je nekoliko puta prilazio na minus od tri poena, ali je velika snaga Monaka bila to što je svaki put imao spreman odgovor. Od laganih poena Majka Džejmsa sa penala, preko koša Alfe Dijaloa iz drugog plana, do hladnokrvnih hitaca Elija Okoba.
Džordan Lojd je na novom početku u Monaku. Američki bek kao da nikad nije ni napuštao Kneževinu pošto se posle samo dvije utakmice u dresu Makabija iz Tel Aviva, uslijed ratnih zbivanja u Izraelu već vratio u ekipu Saše Obradovića. Nekadašnji as Crvene zvezde je po potpisivanju nove saranje istakao da je povratak za njega veoma poseban, kao i da želi da u ovom mandatu učini ono što nije u prošlom – da se popne na krov Evrope.
Lojd je u prvom mandatu u dresu francuskog tima (od 2022. do 2024.) uz Majka Džejmsa i Elija Okoba činio udarni triling, a uspio je da osvoji dvije titule u prvenstvu i jedan Kup uz jedno MVP priznanje u finalu francuskog šampionata.

Naš prijedlog:

Barselona kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na trijumf Katalonaca u King kladionici iznosi 1.52. Trijumf Kneževe plaća se kvotom 2.50.

Ovde treba očekivati jednu poenterski efikasnu utakmicu sa velikim brojem poena, pošto su obje ekipe napadački veoma potentne sa sjajnim šuterima u rosteru. Naš prijedlog je igra UP+ (granica 158.5) po kvoti 1.75 u King kladionici. Takođe očekujemo dobar otpor gostiju pa ćemo pokušati i sa kontra hendikepom – H2 (granica 5.5) po kvoti 1.73. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa iznenađenjem i trijumfom Monaka koji je u seriji od čak 3 uzastopna trijumfa nad Barseom, a s obzirom na trenutnu formu Katalonaca sve je moguće. Kvota na trijumf gostiju je kao što smo rekli 2.50 u King kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.