Tip dana košarka: Budućnost – Crvena zvezda: Crveno-beli na teškom ispitu u Morači, prava na kiks nema!

Budućnost će u okviru 5. kola ABA lige dočekati aktuelnog prvaka regionalnog takmičenja – ekipu Crvene zvezde. Tim iz Podgorice je jedini uz Partizan neporažen u dosadašnjem dijelu takmičenja, pa je jasno da gosti iz Beograda neće imati nimalo lak posao u Morači. Ova prava košarkaška poslastica je na programu večeras od 19 časova.

Budućnost: Ovo je neki novi tim i izgleda bolje nego prošle godine!

Budućnost igra odlično ove sezone u ABA ligi, gdje je ostvarila sve četiri pobjede u dosadašnjem dijelu takmičenja. Odličnu formu prenijeli su i na Evrokup, gdje su posle dva uvodna poraza od Bešiktaša i Gran Kanarije uspijeli da vežu dvije pobjede u grupi A. Nakon ubjedljivog trijumfa protiv Trenta u gostima (64:85), kod kuće su savladali poljski Trefl Sopot rezultatom 92:83, u meču četvrtog kola Evrokupa.
Silovito je ušla Budućnost u meč, što govori i podatak da su vodili od prvog do poslednjeg napada. Ubacili su gostujućoj ekipi 29 poena u prvoj četvrtini i imali finih +9 posle prvih 10 minuta u Morači. U drugoj četvrtini gledali smo seriju promašaja u šutu za tri poena na obe strane. Budućnost je šutirala 1/6, Sopot 2/10, ali je domaćin bolje odradio posao u reketu. Gosti su postigli samo 10 poena i Budućnost je povećala prednost na +18, što je bila razlika kojom se otišlo na poluvrijeme.
Probudio se Trefl u trećoj četvrtini i priprijetio podgoričkoj ekipi, ali je razlika bila prevelika kako bi se vratili u potpunosti u igru, pa je pred poslednjih 10 minuta bilo +11 za Budućnost. Podgoričani nisu ispuštali dvocifrenu prednost do kraja meča i lako su profitirali na velikoj razlici koju su napravili u prvom poluvremenu. Sopot se u poslednjih 30 sekundi vratio na -5, ali vremena nije bilo za nešto više, pošto je Budućnost riješila meč u penal završnici.
Najefikasniji u ekipi Budućnosti bili su Flečer Megi sa 17, Kenan Kamenjaš sa 18 i Rašid Sulajmon sa 14 poena.
Crveno-bijeli nakon izazovnog duplog evroligaškog kola, gostuju Budućnosti na tradicionalno neugodnom rivalu. Taj meč nije bitan samo za beogradski sastav, već i za domaćina koji vidi svoju šansu za nastavak odličnih rezultata ove sezone.
Ne treba zaboraviti sjajnu partiju Budućnosti protiv Zvezde prošle sezone, kada su ih apsolutno nadigrali u svim segmentima i na kraju porazili sa ubijedljivih 22 poena razlike!

Crvena zvezda: Poraz od Barselone ne bi smio da ih uzdrma!

Došao je i prvi poraz za košarkaše Crvene zvezde u Evroligi, ali svakako da to nije smak svijeta. To je, poznavajući zakon sporta, prije ili kasnije moralo da se dogodi. Izgubiti na način na koji su crveno-bijeli izgubili od Barselone, iako možda jeste frustrirajući, definitivno nije onaj posle kog treba da se pada u očajanje. Bilo je i te kako loših odluka u završnici, nerezonskih šuteva, nepromišljenosti i brzanja, međutim, izabranici trenera Janisa Sferopulosa su u 45 minuta ljute košarke (94:98), u većinskom dijelu prikazali igru zbog koje sa pravom mogu ohrabrujuće da gledaju na svoje šanse za TOP 8.
Činjenica je da regionalni šampion nije bio na identičnom defanzivnom nivou kao u susretima sa Baskonijom i Fenerbahčeom. Primljena 84 poena u regularnom dijelu, to jest 98 za cio meč, nije lijepa reklama za ekipu koja je sebi krenula da gradi reputaciju u tom kontekstu. Pritom, Zvezda je dozvolila ono na šta je bila upozoravana sijaset puta pred duel sa Kataloncima. Dozvolila je da Kevin Panter raspoloženje iz utakmice sa Monakom, prenese i na taj okršaj i u Beogradskoj areni radi sve ono što je tako dobro radio kada je bio igrač najvećeg rivala. A, zaustavljanje njega, moralo je biti primarni zadatak. Neko će se uhvatiti za situaciju kada je Jago dos Santos podigrao nerezonsku trojku sa devet metara, još više i onu situaciju kada se spetljao i nije uspio da prevede loptu na vrijeme sa svoje polovine. Beše i ono promašeno slobodno bacanje Ajzee Kenana, kao i faul u napadu Nemanje Nedovića. I, da, svi ti detalji zajedno su naposletku odveli crveno-bijele do prvog poraza u ovogodišnjoj evropskoj epizodi.
Takođe, ne bi bilo fer da se ne pomene partija Nikole Kalinića. Iskusno krilo je neko ko na startu takmičarske godine, vjerovatno ima i najveću konstantnost u ekipi. Vratio se po drugi put u voljeni klub sa željom da ponovo bude važan što je između ostalog i sam priznao. I da pokaže da u njemu još uvijek ima reprezentativnog kvaliteta. Sa 19 postignutih poena (5/6 za dva, 2/2 za tri, 2/6 slobodna bacanja) uz tri skoka i jednu asistenciju te valorizacijom 23 je posle Jaga bio najefikasniji pojedinac u Zvezdi, ali i definitivno najkonstantniji u poraženoj ekipi.
Svi ovi primjeri ukazuju na to da je u okršaju sa španskim velikanom, bilo mnogo više pozitivnih nego negativnih stvari i da se na njima treba graditi optimizam za dalje. Jer, ako tri pobjede ne znače evropsko proljeće i plasman u plej-of, tako onda ni jedan poraz ne znači katastrofu od koje nema dalje.
Duel protiv Budućnosti će upravo biti sjajna provera mentalne snage ove ekipe, pošto su ih Podgoričani prethodne sezone dobili sa čak 22 poena razlike!

Naš prijedlog:

Zvezda kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 1.75 u MozzartBet kladionici. Trijumf domaćina plaća se kvotom 2.05.

Iako Budućnost do sada nije upisala nijedan poraz u ABA ligi, mišljenja smo da je večeras vrijeme za prvi poraz ekipe iz Podgorice. Zvezda se pokazala kao veoma ozbiljna ekipa na startu sezone i jednostavno imaju kvalitetniju ekipu od domaćina, prema tome predlažemo dvojku po kvoti 1.75 u MozzartBet kladionici. Takođe mislimo da će dobra odbrana Zvezde neutralisati domaćina i da im neće dozvoliti mnogo poena, pa vam predlažemo i igru D- (granica 79.5) po kvoti 1.85. Na kraju za vas koji juriten nešto veće kvote predlažemo hendikep na goste, kvota na igru H2 (granica 7.5) plaća se kvotom 2.85 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.