Dugo očekivani boks meč između Majka Tajsona i Džejka Pola, koji je prvobitno bio zakazan za 20. jul 2024. godine, pomeren je na 15. novembar 2024. godine. Meč je odložen zbog zdravstvenih problema koje je Tajson iskusio, konkretno zbog izbijanja čira, što je zahtevalo da smanji treninge i uzme vremena za oporavak.

Naravno da se sećamo Majka Tajsona, po mnogima najboljeg boksera svih vremena. On sada ima 58 godina, odavno je u penziji ali će u ring ponovo izaći 15. novembar kada će ukrstiti rukavice sa Džejkom Polom, bokserskim šampionom ali i poznatim Jutjuberom.

Meč će se održati u Teksasu a zanimljivo je da će biti prenošen na striming platformi Netfliks, što se prvi put dešava kada je plemenita veština u pitanju. Postoji mala nedoumica da li se radi o zvaničnom ili revijalnom meču, uzimajući u obzir godine Majka Tajsona a verovatno i njegovu fizičku spremu, ali da već sada vlada ogromno interesovanje uopšte nema sumnje.

Majk Tajson kvote

Srpske Kladionice

KvotaKladionica
1.42
1.55
1.56

Stranske Kladionice

KvotaKladionica
1.57
1.40
1.40

Džejk Pol kvote

Srpske Kladionice

KvotaKladionica
2.65
2.30
2.38

Stranske Kladionice

KvotaKladionica
2.37
2.77
2.77

Jutjuber protiv ”Gvozdenog”, bokserski spektakl na Netfliks-u

Džejk Pol je prvo postao jutjuber a onda bokser. Do skoro amaterski a sada je u profesionalnim vodoma. Postao je poznat i kao partner, po opštem mišljenju, najlepše sportistkinje sveta, holandske klizačice Jute Lerdam, članice olimpijskog tima Holandije na ZOI 2022. godine u Pekingu. Pol ima tek 10 profesionalnih borbi, poslednju je imao pre desetak dana protiv Rajana Burlanda koga je nokautirao. U prvih devet borbi ostvario je 8 pobeda i imao jedan poraz, od Britanca Tomija Fjurija, a najavio je da će ”konačno uspavati i Gvozdenog Majka”. Stavio se na raspolaganje i američkom bokserskom timu koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu, ali to se odnosi na pripreme i na marketinško promovisanje.

Naravno radi se o meču koji će zaraditi ogroman novac ali to ne umanjuje interesovanje u kakvom je stanju Majk Tajson. Podsećamo da je Tajson profesionalnu karijeru završio još 2005. godine, ali je njegova vladavina okončana porazom od Bastera Daglasa 1990. godine, što je bila jedna od najvećih senzacija u istoriji boksa. Pre svega toga Tajson je postao najmlađi prvak sveta u teškoj kategoriji pošto je do pojasa stigao krajem 1986. godine i pobede nad Trevorom Berbikom. Ujedno, Tajson je prvi teškaš u istoriji koji je istovremeno bio vlasnik pojaseva u tri najvažnije bokserske divizije, VBA, VBC i IBF.

Oni manje pasionirani ljubitelji boksa Tajsona najviše pamte po borbi sa Ivanderom Holifildom kada je rivalu odgrizao deo uveta. Veliki problemi u životu Gvozdenog Majka kreću devedesetih kada je bio optužen za silovanje i osuđen na 6 godina zatvora od koji je izdržao polovinu. Kasnije je još jednom završio iza rešetaka, tada zbog saobraćajnih prekršaja. Aktivirao se ponovo 2020. godine i odboksovao nerešeno sa Rojom Džonsom Juniorom.

Tajson i Pol će boksovati 15. novembar na stadionu AT&T u Arlingtonu u Teksasu, na kome igraju Dalas Kaubojsi, poznati NFL tim. Kapacitet ovog stadiona je 80 000 mesta i nema sunjem da će triv+bine biti krcate.

Ruke trljaju i priređivači igara na sreću. Kladioničari izbacuju kvote na pobedu jednog i drugog a ono na šta treba obratiti pažnju su godine dvojice boksera. Pol je 30 godina mlađi od Tajsona, aktivan je borac ali nema ni delić iskustva koje poseduje nekadašnji šampiona. Svakako da je Džejk Pol favorit i samo bi ga neka velika greška tokom borbe mogla koštati poraza. Zato, ako volite da se kladite na boks uplatite na mlađeg, biologija je nemilosrdna i Tajson bi morao konačno u penziju, ovaj put bez povratka.