Ko je pratio veoma popularnu humorističku seriju ”Leteći cirkus Montija Pajtona”, seća se uvoda u svaku epizodu, kada se kaže ”A sada, nešto potpuno drugačije”. To može da bude i najava za predstojeći kontinentalni šampionat u fudbalu, 16. po redu, koji će se igrati po potpuno novom sistemu.

Do sada su se jedna, ili maksimalno dve, zemlje pojavljivale kao domaćini, a na sledećem prvenstvu utakmice će biti igrane u ravno 12 država, na isto toliko različitih stadiona. Zainteresovanih gradova, da ugoste najbolje evropske reprezentacije, bilo je 19, a konačna lista domaćina utvrđena je još u aprilu 2014. godiine. Na njoj su gradovi od Sankt Peterburga u Rusiji, preko Bakua u Azerbejdžanu, pa sve do Rima i Bilbaoa na jugu kontinenta. Pored ova četiri grada, na spisku su i London, Minhen, Bukurešt, Budimpešta, Amsterdam, Kopenhagen, Glazgov i Dablin. Iz prvobitnog spiska tako su otpali Skoplje, Minsk, Brisel, Sofija, Jerusalim, Solna i Kardif.

Kao i na prošlom šampionatu u Francuskoj, i sada će učestvovati 24 reprezentacije, podeljene u šest grupa po četiri. Nijedna selekcija, uključujući i aktuelnog šampiona Evrope Portugaliju, nije izborila direktan plasman, pa se može lako dogoditi da neka zemlja bude domaćin utakmicama EP-a, a da se njen nacionalni tim uopšte ne kvalifikuje za takmičenje. Dvadeset reprezentacija dobiće se iz deset kvalifikacionih grupa, po dve prvoplasirane. Ciklus kvalifikacija započeo je u martu 2019. godine, a biće završen u novembu iste godine. Preostala četiri učesnika dobiće se posle Plej ofa u četiri grupe Lige nacija, u kojima će se sastati pobednici grupa po ligama. Ukoliko se te selekcije već budu plasirale kroz ciklus kvalifikacija, onda će ih u doigravanju zameniti drugoplasirane ekipe iz njihovih grupa i tako dalje. Pomalo komplikovano, ali je tako i novoformirano takmičenje, Liga nacija, dobilo na značaju.

Iako se još uvek ne znaju učesnici, zna se gde će biti igrani mečevi. U grupi A, na Evropskom prvenstvu, igraće se na dva Olimpijska stadiona, onom u Rimu i Bakuu u Azerbejdžanu. Prvi je kapaciteta 72 698, a drugi 68 700 gledalaca. Grupa B se igra na „hladnijim“ destinacijama. Prva je stadion Parken u Kopenhagenu, koji prima 38 065 gledalaca i Novi zenitov stadion u Sankt Peterburgu, koji znamo sa Mundijala, i na kome može da se smesti 69 500 ljubitelja fudbala. Selekcije koje žreb pošalje u C grupu, putovaće na Amsterdam arenu, u Holandiju, i u glavni grad Rumunije, Bukurešt, gde će se igrati na Nacionalnom stadionu. Kapaciteti ova dva borilišta su skoro identički, 56 000 i 55 600. Na Ostrvo će reprezentiacije iz grupe D. Njih će ugostiti čuveni Vembli u Londonu, kao i Hempden park u Glazgovu. Svi znaju da Vembli prima 90 000 gledalaca, dok se u glavnom gradu Škotske može smestiti 52 063. Nacionalni timovi koji budu smešteni u grupu E moraće dosta da putuju. Domaćini ove grupe su glavni grad Baskije, Bilbao i stadion San Mames, sa 53 332 sedećih mesta, ali i od njega mnogo udaljeni Aviva stadion u Dablinu. U glavnom gradu Irske kapacitet je 51 700 mesta. I na kraju, grupa F igra se u Minhenu, na Alijanc areni, ali i u Budimpešti, na stadionu koji nosi ime najvećeg fudbalera Mađarske, Ferenca Puškaša. Na Bajernovom stadionu priliku da gleda utakmice EP-a imaće 75 000 ljudi, a u Budimpešti nešto manje, tačno 68 000.

Evropsko prvenstvo

Prva faza eliminacija, osmina finala, igraće se na osam stadiona, a domaćini će biti Bukurešt, Kopenhagen, Bilbao, London, Glazgov, Dablin, Budimpešta i Amsterdam. U četvrtfinalu će se igrati Sankt Peterburgu, Rimu, Bakuu i Minhenu, a sve ostale utakmice, oba polufinala i finale na Vembliju u Londonu.

Selekcija Nemačke je tri puta osvajala Evropsko prvenstvo, računajući i titule nekadašnje Zapadne Nemačke, a isto toliko puta su se na krov Evrope peli i Španci. Dve titule imaju Francuzi, a svi ostali pobednici imaju po jedan pehar. To su nekadašnje države Sovjetski Savez i Čehoslovačka, zatim Italija, Holandija, Danska, Grčka i, poslednji osvajač, selekcija Portugalije.

Recimo na kraju da je termin održavanja 16. Evropskog prvenstva u fudbalu od 12. juna do 12. jula 2020. godine.