Analiza je jedan od najvažnijih alata uz pomoć koje dolazite do zaključka da li se vredi kladiti na postavljenu kvotu odnosno da li postoji “value” da biste vi položili svoj novac. Analize obično pišu ljudi koji su stručni u određenim oblastima/sportovima/ligama.

Može da se pripremi na više načina, a mi ćemo navesti nekoliko važnih stvari koje morate da imate u vidu prilikom analiziranja. Idealna analiza uključuje sve navedene segmente, ali u praksi nije uvek moguće odraditi sve jer je potrebno dosta vremena (stručnjak bi trebalo da odradi te stvari).

 

– Prednosti i slabosti timova, stil igre, važni igrači…

– Forma – Kako timu ili graču ide u poslednje vreme. Zašto je to tako. Ovo bi trebalo uraditi detaljno.

– Važno je proveriti da li postoje suspenzije ili povrede standardnih igrača. Ko je odsutan, ko se vraća u tim. Na primer mnogo je važnije ako odsustvuje najbolji strelac nego neki igrač za kog postoji zamena.

– Statistika. Trebalo bi proveriti kako ekipe igraju na domaćem terenu, a kako u gostima. Da li ima veliki broj nerešenih ishoda. Da li postiže ili prima veliki broj golova i sl.

– Motivacija. Na primer jedna ekipa igra kako bi napredovala na tabeli, a druga jedva čeka odlazak na “letnji raspust”

– Unutrašnji odnosi. Proveriti da li postoji neka kriza u timu. Da li igrači treniraju redovno, da li su primanja redovna, da li postoje trzavice na relaciji sa trenerom ili predsednikom kluba.

– Međusobni dueli timova. Ovo se naravno ne odnosi na dugi vremenski period, na primer ako su ekipe imale međusobne duele pre 10 ili više godine već samo ako redovno igraju jedna protiv druge.

– Drugi uslovi. Na primer rizik da je utakmica dogovorena (nameštena). Da li postoje glasine da je neki meč unapred dogovoren?