Iako je za iskusne igrače ovo već rutina za one sa malo manje iskustva koji su navikli da se klade samo na 1 x 2 ili na ,,evropski hendikep”. ova igra je malo manje poznata. Za azijski hendikep je potrebno podjednako razmišljati. Ovde ćete pročitati kako funkcioniše azijski hendikep, ukoliko niste upoznati sa osnovnim pravilima azijskog hendikepa, preporučujemo da ga pročitate.

Dva ishoda umesto tri

Azijski hendikep se razlikuje od evropskog hendikepa jer postoje samo dva ishoda na koji se možete kladiti. Za početak, evo primera utakmice između Milana i Lacija.

U evropskom hendikepu, kladionice vam daju ovakvu ponudu:

Milan – Lazio (0-1): 1: 2.25 Ks: 3.60 2: 3. 00

U azijskom hendikeu će izgledati ovako:

Milan (-1.5) – Lazio (+1.5): 2.35 – 1.65

Isti tip može biti sastavljen i ovako:

Milan (-1.5) – Lazio: 2.35 – 1.65 ili Milan (-1.5): 2.35 Lacio (+1.5): 1.65

Kao što možete videti, ima samo dva ishoda u azijskom hendikepu. U ovom slučaju, igrač može da se kladi da će Milan da pobedi sa 2 ili više golova, sa koeficijentom 2.35, ili da Lacio izgubi sa najviše jednim golom, sa koeficijentom 1.65.

U evropskom hendikepu, možete se kladiti na tri izhoda: pobeda Milana sa dva ili više golova razlike, pobedu Milana sa jednim golom ili da Lacio pobedi ili odigra nerešeno.

 

Šta ako je u azijskom hendikepu kod Milana oznaka “-1” umesto “-1,5”?

U tom slučaju, izgledalo bi ovako:

Milan (-1) – Lacio (+1): 1,75 – 2,20

Ukoliko se kladite na Milan (ovde sa koeficijentom od 1.75) oni bi trebali da pobede sa dva gola razlike kako bi vi dobili opkladu. Ukoliko uplatite na Lacio (kvota 2.20) dobićete opkladu ukoliko Lacio ne izgubi. Slično kao i u evropskom hendikepu, ali sa jednom značajnom razlikom.

Šta ako Milan pobedi sa jednim golom razlike? U evropskom hendikepu (0-1). oni koji su se kladili na X dobili su opkladu, dok oni koji su se kladili na Milan ili Lacio gube opkladu. Ovo nije slučaj u azijskom hendikepu. jer, kao što smo rekli, ima dve opcije za klađenje. Ovde, ako Milan pobedi sa jednim golom, igrači koji su se kladili na Milan i Lacio dobijaju uloženi novac nazad.

Ako je utakmica ponuđena sledećim hendikepom

Milan (-0.5) – Lacio (+0.5): 1.40 – 3.05 (kada je za Milan hendikep -0.5)

Ovo je sličan princip kao u početnom primeru (-1,5) samo što je ovde hendikep manji i uslov je da Milan pobedi.

Kao što možete da vidite, ima razlike u koeficijentima jer je pobeda u razlici od 2 gola manja šansa u odnosu na samo pobedu nekog tima.

Isto tako, uslov za Lacio, kada im je potrebno barem nerešeno. je značajno teži od prethodnog primera, jer ovde može izgubiti sa jednim golom razlike.

Zamislite sledeći hendikep:

Milan (0) – Lacio (0): 1,20 – 4,75

Ovo znači da dva tima započinju od nule i da će vam, ako uplatite na neki od timova, ukoliko bude nerešeno, novac biti vraćen.

To bi bilo to što se tiče azijskog hendikepa koji nude ,,čistim”, punim ili polovinom broja golova. Ali to nije sve, kladionice često nude i druge opcije na ovu vrstu klađenja.

 

Fragmentirani ili azijski hendikep u četvrtinama

Pretpostavimo da kladionica ponudi sledeće kvota:

Milan (-1,25) – Roma (+1,25): 2,00 – 1,90

Milan (-1, -1,5)  – Roma (+1, +1,15): 2,00 – 1,90

Šta ovo znači?

Fragmentirani ili azijski hendikep u četvrtinama su u suštini dve opklade u jednom. Jedan uslov je prvi hendikep, a drugi hendikep.

Uglavnom se objašnjava kao podeljena opklada (Split) ali većina kladionica u svojoj ponudi daje kvote u četvrtinama. Međutim potpuno je ista stvar ako vidite -1,25 ili -1, -1,5 u oba slučaja opklada se deli na dva dela.

U prvoj polovini Milan ima kvotu 2,00 za hendikep -1, a u drugoj istu kvotu ali je hendikep -1,5. Obe opklade se računaju posebno, nezavisno jedna od druge, za polovinu uloženog novca. Ako ste se kladili na Milan i on pobedi sa dva gola razlike dobijate kompletnu isplatu odnosno uplata se množi sa kvotom 2,00. Ako Roma pobedi gubite obe polovine, odnosno celu uplatu.

Ali, šta se dešava ako Milan pobedi sa jednim golom razlike? U tom slučaju refundira vam se ulog sa jedne od opklada (deo gde je hendikep -1), dok je drugi deo (1,5) gubitan. Na primer, uplatili ste 1.000 dinara, 500 dinara vam se vraća, a drugih 500 su gubitni.

Da bi počeli da se kladite na azijski hendikep potrebno je da najpre shvatite ceo koncept. Možda većina igrača ne veruje “utešna nagrada” nije dovoljna. Gledano na duge staze taj povraćaj novca može da bude od velike važnosti za kapital igrača.

 

Podeljeni dobici

Šta ako u svim gore navedenim situacijama uplatimo na Lacio?

Ukoliko Milan pobedi sa dva ili više golova razlike, izgubili bismo sav nova, a ukoliko bude nerešeno ili Lacio pobedi dobijamo opkladu sa kvotom 1.90. Ali šta ako Milan pobedi sa tačno jednim golom razlike?

Odogovor je: dobijamo, ali ne svih 100%, međutim isplata će biti odlična.

Opet, treba ponovo da podelimo opkladu na dva dela: Za prvi deo (“+ 1” hendikep Lacio) bi bio vraćen iznos, a za drugi deo (sa “+1.5” hendikep za Lacio), dobijate opkladu. Zamislićemo da stavljamo 100 evra na Lacio. Prvo ćemo vratiti 50 evra iz prvog dela. A za drugi deo, od preostalih 50 evra, imali smo profit na koeficijentu od 1,90 i 95 evra. Ukupno, imali smo isplatu od 145 evra.

 

Azijski hendikep – sve opcije

Za razliku od klađenja na 1 x 2, gde je verovatnoća da dobijete 33%, u azijskom klađenju verovatnoća je 50%. Postoje razni vidovi ove vrste klađenja.

Azijski hendikep 0 – verovatnoća za pobedu bilo kog tima je jednaka, dobijate ako pobedi tim na koji ste se kladili, a ukoliko je nerešeno, ulog vam se vraća.

Azijski hendikep 0.25 –  ako izaberete -0.25 ekipa koja pobedi sa bilo kojom razlikom donosi vam dobita tip. Ako odigra nerešeno, gubite polovinu od uloga, a ako izgubi, gubite sve. Ako ste igrali +0.25 i ekipa na koju ste igrali pobedi, bez obzira na rezultat, dobili ste. Ako odigra nerešeno dobijate pola od uloga.

Azijski hendikep 0.5 –  ako izaberete  -0.5 tim na koji ste se kladili mora da pobedi kako biste dobili, a ako ste igrali +0.5 dobijate ako tim na koji ste se kladili pobedi ili je nerešeno.

Azijski hendikep 0.75 – Ako ekipa na koju ste igrali hendikep -0.75 pobedu sa 2 ili više golova, dobijete opkladu. Ako pobedi sa jednim golom razlike, polovina opklade vam se vraća, a polovina se ulaže u koeficijent. Ako odigra nerešeno ili izgubi, gubite opkladu. Ako ste se odlučili na +0.75 hendikep i ekipa na koju ste igrali pobedi ili ste odigra nerešeno, dobijate opkladu. Ako izgubi sa jednim golom razlike, polovina opklade se vraća. Ako izgubi sa 2 ili više golova, gubite ulog.

Azijski hendikep 1 –  ako izaberete -1 tim na koji ste se kladili mora da pobedi sa najmanje 2 gola razlike. Ako pobedi sa jednim golom razlike, ulog vam se vraća. Ako izaberete +1 tim na koji ste se kladili treba da pobedi ili da bude nerešeno. Ukoliko izgubi sa samo jednim golom razlike, dobijate novac nazad.

Azijski hendikep 1.5 –  Ako izaberete da se kladite na -1.5 da biste dobili tim na koji ste se kladili treba da pobedi sa najmanje dva gola razlike. Ako izaberete +1.5 tim na koji ste se kladili treba da pobedi ili da bude nerešeno, ali i ukoliko izgubi sa samo jednim golom razlike.

Dupli azijski hendikep – klađenje je podeljeno na dva dela. Na primer, ako ste se kladili na 0,  -0.5, dobijate ukoliko tim na koji ste se kladili pobedi sa najmanje jednim golom razlike. Ako je nerešeno, gubite polovinu svog uloga, a ostatak vam se vraća.  Ukoliko izaberete 0, +0.5 dobijate ako tim na koji ste se kladili pobedi. Ipak, ako je nerešeno 50% od uloga vam se vraća, a ostalih 50% vam je dobitno.

azijski hendikep