Bitcoin je digitalna valuta i za razliku od nacionalnih valuta on je nezavistan i nije povezan ni sa jednom nacijom. Zvanična oznaka za bitcoin je BTC

Ponuda bitcoina se određuje matematičkim sistemom koji kontinuirano izdaje nove apoene, a algoritam koji postoji kodiran je da generiše maksimalno 21 milion bitcoina što se očekuje da će da bude dostignuto 2140. godine.

U ovom trenutku bitcoinima se trguje na nekoliko najvećih svetskih berzi na istom nivou kao na primer sa dolarima, evrima, a kurs se određuje zakonom ponude i potražnje, baš kao što je slučaj i sa konvencionalnim valutama

To što bitcoin ne postoji fizički (ne možete da pomirišete novčanicu) znali da je valuta kompletno digitalna. Ono što vam je neophodno da bi koristili ovu valutu je bitcoin nalog, a kada to uradite potrebno je da imate i takozvani bitcoin novčanik koji možete da imate u računaru ili na nekoj od kompanija za plaćanje preko interneta u elektronskoj formi (Neteller, Skrill, Paypal).

Kao i za bilo koji drugi elektronski nalog ili program za računare morate da obratite pažnju na hakere. Ako neko uspe da pristupi vašem bitcoin novčaniku mogao bi potpuno da ga isprazni, baš kao i klasičan novčanik.