Argentina

Dva Lionela predvode Argentinu u Kataru. Jedan je selektor Skaloni, a drugi najbolji fudbaler, posle Dijega Maradone druga fudbalska ikona Argentine, Lionel Mesi. Ipak, za razliku od pokojnog Maradone, Mesi nikad ”Gaučose” nije doveo na svetski tron. Poslednju šansu, pošto ima već 35 godina, imaće na Mundijalu na Bliskom istoku.

Dve titule imaju Argentinci na Svetskim prvenstvima. Do prve su stigli na domaćem terenu, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, u vreme vladavine vojne hunte u ovoj južnoameričkoj zemlji 1978. godine. Ipak, to prvenstvo se više pamti po sjajnom Mariju Kempesu, fantastičnom strelcu, koji je sa dva gola u finalu protiv Holandije postao istinski argentinski junak.

Drugu titulu Argentici su osvojili u Meksiku 1986. posle onog fenomenalnog finala sa Nemačkom, a to prvenstvo obeležio je Dijego Maradona. Imali su ”Gaučosi” još prilika za trofej. Igrali su u finalu na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju, kada su poraženi od domaćina, a I u još dva, koja su gubili od Nemačke, u Italiji 1990. i Brazilu 2014. godine. Bilo je još sijaset četvrtfinala, a zanimljivo je da Argentina nikad nije izgubila polufinalni meč na Mundijalima.

Nisu učestovali 1970. kada se nisu kvalifikovali, a od tada su igrali na svakom narednom Mundijalu, pa imaju kontinuitet duži od pola veka. U Rusiji su jedva prošli grupu, a onda su ispali u osmini finala od budućeg šampiona Francuske. Za utehu, bio je to najbolji meč na tom Mundijalu, koji su ”Trikolori” dobili sa 4:3.

To što su južnoameričke kvalifikacije pomalo monotone, s obzirom da se uvek sastajete sa istim rivalim, nije predstavljalo problem Argentini da se probije do Mundijala. Imali su jednom problem, pa su do plasmana stigli tek nakon baraža, ali su uglavnom bili među četiri prvoplasirane selekcije. Ove kvalifikacije za njih još nisu završene. Ostao je da se odigra onaj prekinuti meč sa Brazilom, a zakazan je za 21. septembar.

Taj duel je ranije prekinut zbog kršenja zdravstvenih protokola, a i pored želje obe selekcije da se meč ne igra, FIFA je odlučila da bude odigran, mada njegov ishod ne može ništa da promeni. Argentina će završiti kvalifikacije kao druga, značio bi im trijumf nad najvećim rivalom utoliko što bi to Brazilu bio jedini poraz, ali ne bi mogli da prestignu ”Karioke” na tabeli. Uz ove dve selekcije u Katar idu još Urugvaj i Ekvador iz južnoameričke grupe.

Posle neuspeha na Mundijalu u Rusiji umesto Horhe Sampaolija na klupu selekcije Argentine seo je Lionel Skaloni. Zanimljivo je da on nije samostalno radio pre ove funkcije, ali Savez ima u njega poverenje i predvodiće ”Gaučose” u Kataru. I pored već ”ozbiljnih” igračkih godina Lionel Mesi je najveća uzdanica Argentine. Ipak, jasno je da on neće moći sam da dovede svoj tim do trofeja, a to nije ni neophodno kad u sastavu imate igrače kao što su Paolo Dibala, Lautaro Martinez, Alehandro Gomes, ili Di Marija, Romero, Taljafiko, De Pol i Lo Selso, naravno i mnogi drugi.