Brazil

Sa pet titula šampiona sveta selekcija Brazila je apsolutni rekorder. Međutim, poslednji trofej sa Mundijala u Brazil je stigao pre ravno 20 godina kada je tim predvođen Ronaldom nadmoćno trijumfovao u Japanu i Južnoj Koreji. Ni to što su u međuvremenu bili domaćini 2014. godine, po drugi put u istoriji, nije pomoglo da se pehar vrati kod ”Karioka”.

Brazilci su učestvovali na svim Svetskim prvenstvima počev od 1930. u Urugvaju, pa do poslednjeg u Rusiji. Pobednici su bili 1958. 1962. 1970. 1994. i 2002. godine. Tada su se Mundijali održavali u Švedskoj, Čileu, Meksiku, SAD i Japanu i Južnoj Koreji. Bilo je mnogo uspeha, ali i nekoliko slabih rezultata. Najslabiji plasman Brazila dogodio se 1934. Kada su bili 14. i 1966.

Kada su Mundijal u Engleskoj završili na 11. mestu. U Rusiji su pre četiri godine na kraju bili šesti, poraženi su u četvrtfinalu od Belgije, a prethodno su kao prvi u grupi, ispred Švajcarske, Srbije i Kostarike, izborili grupnu fazu nakon koje su eliminisali Meksiko u osmini finala.

Odavno ”Selesao” nije bio ubedljiv u kvalifikacijama za Mudijal kao u prethodnom ciklusu. I ranije su uspevali da osvoje jedno od prva četiri mesta bez većih problema i izbore direktan plasman na najveću svetsku fudbalsku smotru, ali su ove kvalifikacije okončali bez poraza, sa samo tri nerešena rezultata.

Treba reći da još jednu utakmicu tek treba da odigraju, mada od nje ništa neće zavisiti, ali će ponovljenom utakmicom protiv Argentine 21. septembra i definitivno biti spuštena zavesa na kvalifikacije za Katar. Septembra prošle godine meč između ova dva rivala je prekinut zbog kršenja zdravstvenih protokola posle samo 10 minuta igre.

”Selesao” i dalje kao selektor predvodi Adenor Leonardo Bači, poznatiji kao Tite, stručnjak koji je 2016. godine preuzeo nacionalni tim. On je na klupi zamenio Karlosa Dungu posle debakla Brazila na Kopa Amerika, a prethodno je vodio Korintijans. Iz plejade novih brazilskih asova teško je nekoga posebno izdvojiti, ali se smatra da ”Karioke” odavno nisu imale jači tim. Tu su i dalje Nejmar, Kazemiro, Rafinja, ali su sasvim stasali i Gabrijel Žezus, Vinisijus Žunior, Paketa i mnogi drugi. Vraški težak posao je pred Titeom koga da pozove u reprezentaciju.