Ekvador

Ne mogu se u Ekvadoru požaliti na žreb, samim tim jer su iz prvog šešira izvukli domaćina Katar, koji je bio želja apsolutno svih selekcija smeštenih u drugom, trećem i četvrtom šeširu.

Daleko od toga da je grupa laka, tu su još Holandija i Senegal, ali Ekvadorci imaju sasvim realne izglede da prođu u nokaut fazu. Postojala je mogućnost da Ekvador bude administrativno izbačen sa Mundijala I to naknadno. Žalbu FIFI uputio je čileanski Savez, a sve zbog igranja Bajrona Kastilja, za koga u Čileu tvrde da je rođen u Kolumbiji i da je tri godine stariji nego što to pokazuju zvanični podaci. Na kraju je žalbu FIFA odbacila, i ”Trikolori” će igrati u Kataru.

Dugo su u Ekvadoru čekali da se njihovi fudbaleri pojave na Svetskom prvenstvu. Sve do 2002. godine i Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji nisu uspevali da prebrode kvalifikacije u južnoameričkoj grupi, a onda su na narednih šest takmičenja čak četiri puta izborili plasman.

Na Dalekom Istoku nisu uspeli da prođu grupu, ali su upisali prvu pobedu na Mundijalima. Bilo je to protiv Hrvatske, ali su pre toga već izgubili od Italije i Meksika, pa im je ta pobeda bila Pirova. Četiri godine kasnije u Nemačkoj ostvarili su svoj najveći uspeh. Prošli su u nokaut fazu, a za to su bile dovoljne pobede nad Kostarikom i Poljskom. Ipak, u osmini finama minimalnim rezultatom su poraženi od Engleske. Poslednje učešće, do ovog u Kataru, desilo se u Brazilu. Sa pobedom, remijem i porazom nisu prošli grupu, ali su na kraju zvaničnio bili 17. Takmičenje u Rusiji su propustili, a na velika vrata se vraćaju u Kataru.

Jeste iznenađenje to što će Ekvador biti među 32 najbolje svetske selekcije, ne zato što nemaju kvalitet, već što je iz ove federacije to jako teško ostvariti. Brazil i Argentina su uvek sigurni za dva mesta, a tu su i Urugvaj, Kolumbija, Čile, Peru, Paragvaj, a samo su još dva slobodna mesta za direktan plasman i jedno za baraž. Poslednje kvalifikacije su počeli odlično, i to je bilo, ispostaviće se, ključno.

Definitivno su plasman overili posle pretposlednjeg kola, u kome su poraženi ubedljivo u Paragvaju, ali su im na ruku išli porazi selekcija Čilea i Perua. Na kraju su direktan plasman izborili Brazil, Argentina, Urugvaj i Ekvador. Lepo društvo za selekciju Ekvadora.

Ekvador predvodi 60-godišnji Argentinac Gustavo Alfaro, koji je ovu selekciju preuzeo pre dve godine. Na raspolaganju ima iskusan tim, ali bez velikih zvezda. Najpoznatije ime je Ener Valensija, tu su i Kaisedo, Sarmiento i Estupinjan. Sigurno je da će nas prijatno iznenaditi još po koji fudbaler, trenutno van evropskih klubova, a koji će se kasnije brzo preseliti na Stari kontinent.