Engleska

Mada je Engleska postojbina fudbala mnoge će iznenaditi podatak da se ova selekcije nije plasirala čak na šest Mundijala. Čini nam se da su sada u svom ‘’zlatnom dobu’’, pa su u Rusiji  igrali u polufinalu, a na EURU su nesrećeno poraženi u finalnom meču na penale. Možda Katar bude mesto na kom će se ‘’Gordi Albion’’ vratiti na krov sveta.

Engleza nije bilo na tri prva Mundijala kada još nisu bili članica FIFA. Veliku krizu doživljavali su sedamdesetih godina prošlog veka kada su propustili dva vezana Mundijala, onaj u Nemačkoj 1974. i Argentini četiri godine kasnije. Poslednji šampionat na kome ih nije bilo igrao se u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine.

Na narednih sedam su izborili učešće, ali osim na prethodnom u Rusiji, zapaženijih rezultata nije bilo. Englezi imaju jednu titulu šampiona sveta, bilo je to 1966. kada su, jedini put do sada, bili organizatori Mundijala. Tada su u finalu, u jednom kontroverznom meču, pobedili Nemce, mada su im se ‘’Panceri’’ više puta kasnije revanširali za taj poraz.

Pored te titule Engleska ima šest četvrtfinala i 6. mesto iz Španije. Sve te rezultate nadmašili su pre četiri godine u Rusiji kada su zauzeli četvrto mesto na kraju, pošto ih je u polufinalu izbacila Hrvatska i to nakon preokreta. Na Mundijalu u Rusiji su bili u polufinalu, na prethodnom Evropskom prvesntvu u finalu, pa se navijači nadaju da se došlo vreme da se Engleska popne na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Kvalifikacije odavno nisu problem za Englesku, svake naredne prolaze sve lakše I lakše, a I ako se dogodi neki kiks, on brzo bude ispravljen, pa do velikog takmičenja stižu na direktan načen, bez odlaska u neizvestan baraž. Tako je bilo i u ovom ciklusu. Engleska je zauzela prvo mesto u grupi sa Poljskom , Mađarskom, Albanijom, Andorom i San Marinom.

U baraž je otišla Poljska, koju ćemo takođe gledati u Kataru. Nešto lošije su startovali u najnovijoj Ligi nacija, ali to takmičenje u predvečerje Svetskog prvenstva nema toliku važnost. Međutim, malo je onih koje nije zabrinuo katastrofalan poraz od Mađarske na sred Vemblija.

Roja Hodžsona na klupi je 2016. godine zamenio Geret Sautgejt. Rezultati su sasvim dobri, pa se očekuje da ovaj bivši defanzivac Mančester junajteda produži ugovor i posle Katara. Od nacionalnog tima u Engleskoj mnogo očekuju. Razloga za optimizam svakako ima, radi se o odličnom sastavu sa nekolicinom sjajnih fudbalera, ali i sa dosta igrača čiji se zenit tek očekuje, poput Belingema i Sanča. Prva zvezda je napadač Totenhema Hari Kejn, koji bi mogao da postane najbolji strelac reprezentacije svih vremena. Pored njega u napadu Sautgejt ima i Sterlinga, Ejbrahama, alii  mlade Fodena i Saku. Ne treba zaboraviti ni Džeka Griliša. U odbrani je više problema, pogotovo od kada je Hari Megvajer, jedan od junaka prethodnog Mundijala, potpuno van forme.