Gana

Selekcija Gane ostvarila je najveći uspeh od svih afričkih selekcija na nekom Mundijalu. Istina, u četvrtfinalu su igrali i fudbaleri Kameruna u Italiji 1990. godine, ali je Ganu par santimetara delilo od polufinala u Južnoj Africi 2010. godine. Tada su ”Crne zvezde” pod vođstvom Milovana Rajevca imale penal u poslednjem minutu protiv Urugvaja, ali ga nisu realizovale i na kraju su ostale bez polufinala.

Gana se na Svetskim prvenstvima pojavila tek 206. u Nemačkoj, a onda su igrali i na naredna dva takmičenja u Južnoj Africi i Brazilu. To su i jedina tri učešća za ovu selekciju, a nastup u Kataru biće im četvrti. Od te 2006. godine preskočili su učešće samo u Rusiji 2018. Rezultat iz Južne Afrike, kada su bili junaci celog ”crnog kontinenta”, nisu ponovili, ali su i na svom debiju u Nemačkoj uspeli da prođu grupu.

Najlošiji rezultat ostvarili su u Brazilu kada su se kući vratili već posle grupne faze. Te 2006. godine pobedili su Češku i SAD u grupi, a zaustavio ih je Brazil u osmini finala. U Južnoj Africi su već u prvom meču pobedili Srbiju, zatim igrali nerešeno sa Asutralijom i izgubili od Nemačke, ali su i tako prošli u nokaut fazu. U osmini finala pobedili su SAD, a onda je došao taj tragični meč sa Urugvajem.

Kvalifikacije u Africi su duge i naporne. Gana je lako prošla prvu fazu, a u drugoj su bili u grupi sa Južnom Afrikom, Etiopijom i Zimbabveom. Uspeli su da osvoje prvo mesto i žreb im je u baražu dodelio za rivala selekciju Nigerije.

Možda su u tom trenutku ”Super orlovi” bili favoriti, pogotovo posle katastrofalnog učinka Gane na Afričkom kupu nacija, ali je ”fortuna” ovag puta bila na strani Ganjana. U prvom meču u Kumasiju golova nije bilo, spremalo se slavlje u Abudži, ali je Gana izborila 1:1 i zahvaljujući golu u gostima otišla u Katar.

Milovan Rajevac, trener koji je doveo Ganu do četvrtfinala Mundijala, ponovo je seo na klupu ove selekcije u septembru prošle godine. Ipak, nije se dugo zadržao na njoj, presudio mu je loš rezultat na Afričkom kupu nacija, mada je uspeo da Ganu dovede do baraža. Zamenio ga je Oto Ado, nekadašnji odličan fudbaler i pomoćni trener u Borusiji iz Dortmunda. Gana bi mogla ponovo da bude hit takmičenja na Mundijalu pošto je Savez ove zemlje pokrenuo ubrzanu proceduru dodele državljanstva nekolicini odličnih fudbalera. Svi igrači su poreklom iz Gane, a radi se o Tariku Lamptiju iz Brajtona, Hadson-Odojiu iz Čelsija, kao i Nketiji iz Arsenala. Uz Tomasa Partija, braću Aju i Mohameda Kudusa iz Ajaksa, bio bi to respektabilan sastav.