Za Holanđane se može reći da su najveći maleri svetskog fudbala, bar kada su Mundijali u pitanju. Tri puta je ova selekcija igrala u finalima, ali nikad se nije okitila titulom šampiona sveta. Ipak, jednom su bili najbolji u Evropi, a navijači veruju da ova generacija može mnogo toga dobrog da uradi u Kataru.

Prvi put su se Holanđani na Svetskim prvenstvima pojavili 1934. u Italiji, a igrali su se i četiri godine kasnije u Francuskoj. Pošto se igralo na ispadanje, takmičenje su završavali pre nego što su počeli, odmah posle prvog meča. Usledila je pauza sve do Nemačke 1974. godine i odmah – finale! Bila je to fantastična generacija predvođena Johanom Krojfom, Rudijem Krolom, braćom Van der Kerkof, Robom Rensenbrinkom i ostalima. Nisu imali sreće protiv Nemaca tada, a još manje na sledećem prvenstvu u Argentini, kada su opet u finalu igrali sa domaćinima, a pali su tek u produžetku, srušio ih je legendarni Mario Kempes.

Ponovo su ”Lale” doživele mali pad nakon tih velikih uspeha, a naredno prvenstvo na kome su učestvovali bilo je u Italiji 1990. Verovalo se da Gulit, Rajkard, Kuman i Van Basten sigurno vode Holandiju makar do finala, ali je tada ova selekcija žestoko podbacila osvojivši tek 15. mesto. Na poslednjih devet Mundijala igrali su sedam puta, propustili su onaj u Japanu i Južnoj Koreji, kao i prethodni u Rusiji. U finalu su ponovo bili 2010. u Južnoj Africi, ali se tada isprečila Španija. Odlične rezultate ostvarili su još u Francuskoj i Brazilu, oba puta su zaustavljeni u polufinalu.

Posle izostanka sa Svetskog prvenstva u Rusiji, Holanđani su imali obavezu da se plasiraju u Katar, pošto bi suprotno imalo teške posledice po fudbal u ovoj zemlji, pogotovo jer ih nije bilo ni na EP u Francuskoj 2016. Nisu kvalifikacije bile lake po njih, otvorili su ih porazom u Turskoj, ali su naredni rezultati bili sve bolji i bolji. U poslednjem kolu su dočekali Norvežane, igrao im je i bod, ali su ”Lale” golovima” u finišu slavile sa 2:0 i izborile direktan odlazak u Katar, a Skandinavci su ostali i bez baraža, u koji je otišla Turska. Poslednja tri mesta u grupi zauzeli su Crna Gora, Letonija i Gibraltar.

Selekciju Holandije je prošle godine preuzeo čuveni Luj Van Gal, kome je to treći mandat na klupi nacionalnog tima. U Savezu su procenili da je reprezentacija doživela neuspeh na Evropskom prvenstvu kada su ispali od Češke u osmini finala i zahvalili su se dotadašnjem selektoru Franku De Buru. Iskusni Luj Van Gal trebalo bi da nacionalni tim vodi u Kataru, a da onda kormilo prepusti asistentu Henku Frejzeru. U Kataru će imati vrlo kvalitetan sastav, ali on ne može ni prići po kvalitetu onima iz 74’ i 90’ Ipak, kada u timu imate Virdžila Van Dajka, Matijasa de Lihta, Frenkija de Jonga, Memfisa Depaja, Kevina Strotmana i ostale, morate ciljati najviši plasman. Koliko će to biti izvodljivo, drugo je pitanje.