Hrvatska

Za samo tridesetak godina od osamostaljenja Hrvatske fudbalski nacionalni tim je na Mundijalima osvojio treće i drugo mesto. Odavno se Hrvatska etablirala kao jedna od najboljih evropskih, ali i svetskih reprezentacija, pa sjajni rezultati nisu nikog iznenadili, mada nikog nisu ni ostavili ravnodušnim.

U Hrvatskoj se stvorio svojevrsni kult reprezentacije, gotovo nikad se ne dešava da neko odbije poziv u najbolju selekciju, mada je najveći deo reprezentacije igranjem u inostranstvu odavno materijalno obezbeđen.

Već na svom prvom učešću, na Mundijalu u Francuskoj, selekcija Hrvatske napravila je ogroman uspeh. Igrali su u polufinalu u kom ih je zaustavio kasniji pobednik, reprezentacija domaćina Francuske. Ipak, na kraju je tim predvođen legendarnim Ćirom Blaževićem osvojio treće mesto, a Davor Šuker je postao najbolji strelac Svetskog prvenstva. Od Francuske 1998.

Hrvatska je propustila samo jedno Svetsko prvenstvo, ono u Južnoj Africi 2010. godine. U Japanu i Južnoj Koreji, kasnije u Nemačkoj i Brazilu, nisu uspeli da prođu grupu, ali su zato zablistali na prethodnom Mundijalu u Rusiji gde su stigli do samog kraja, do velikog finala, ali su ponovo poraženi od Francuske. Ipak, selekcija koju je predvodio Zlatko Dalić ispisala je najlepšu stranicu fudbala u Hrvatskoj.

Put do Katara nije bio lak i pored rejtinga koji su ”Kockasti” stekli. Već u prvom kolu doživeli su poraz u komšiluku u Sloveniji, ali im je to bio i jedini poraz u deset utakmica. Prvo mesto u grupi Hrvatska je obezbedila u poslednjem kolu pobedom nad Rusijom u Splitu, i to golom u samoj završnici utakmice. Na kraju su imali bod više od ”Zbornaja komande” koja je izborila baraž, ali zbog poznatih događaja u njemu nije ni zaigrala. Iza Hrvatske i Rusije ostale su selekcije Slovačke, Slovenije, Kipra i Malte.

Zlatko Dalić je i dalje selektor Hrvatske, ili izbornik, kako vam je draže. Kako i ne bi bio posle onakvog rezultata pre četiri godine. Nacionalni tim je prepun fudbalera koji hleb zarađuju u najboljim klubovima Evrope, ali je većina njih u poznom igračkom dobu, kao što je slučaj sa maestralnim Lukom Modrićem, fudbalerom Reala i zvanično najboljim igračem sveta te 2018. godine. Nekolicina prvotimaca iz Rusije se oprostila od kockastog dresa, ali su tu i dalje Rakitić, Perišić, Brozović, Kovačić, ali i neki novi asovi, Oršić, Majer, Ivanušec.