Iran

Žreb je, kao i na Mundijalu u Francuskoj 1998. Godine, u istu grupu smestio SAD i Iran, što daje dodatnu draž u bici za prolaz u nokaut fazu. Tu su još Englezi i Velšani, pa će Iranci tako biti okruženi Anglosaksoncima. Nikako nemojte potceniti selekciju Irana, odavno ova reprezentacija ne ide na Mundijal da bi samo upisala učešće.

Da bi došli na Mundijal Iranci su čekali sve do 1978. godine i takmičenja u Argentini. Grupu nisu prošli, ali su osvojili prvi bod i na kraju bili rangirani kao 14. što je njihov najbolji plasman sve do sada. Zbog raznih razloga nije ih bilo na prethodnim Svetskim prvenstvima, jedno vreme nisu bili član FIFA, onda su bili i diskvalifikovani zbog političkih razloga, ali od Francuske 1998. kreće njihov uspon.

Ni na tom Mundijalu nisu otišli dalje od grupne faze, izgubili su od tadašnja Jugoslavije i Nemačke, ali su upisali i prvu pobedu, i to kakvu, protiv njihovog najvećeg neprijatelja selekcije Sjedinjenih Američkih Država, pa su fudbaleri u domovini dočekani kao istinski heroji. Nastupili su još u Nemačkoj, Brazilu i Rusiji, a na ta tri Mundijala ukupno su pobedili još samo jednom, pre četiri godine u Rusiji. Na startu prošlog Mundijala pobedili su Maroko, minimalnim rezultatom poraženi od Španije, a da prođu dalje nije im pomogao ni remi sa Portugalcima.

Daleko od toga da su kvalifikacije u azijskoj grupi lake, pogotovo od kada je Australija u toj zoni, ali Iranci su predhodni ciklus odigrali sjajno i prilično ubedljivo izborili prvo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi. Prva faza bila je nešto lakša, ali su u drugoj igrali protiv ozbiljnih selekcija, Južne Koreje, Iraka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Libana i Sirije.

U deset utakmica doživeli su samo jedan poraz i to u pretposlednjem kolu od Južne Koreje, kada su već overili plasman u Katar. Pored njih su i Korejci otišli direktno iz ove grupe, dok su Emirati morali u baraž.

Riječanin Dragan Skočić odveo je Iran na Mundijal, a ovu selekciju preuzeo je pre dve godine. Međutim, ni to nije bilo dovoljno čelnicima Saveza da ga ostave na miru da priprema tim za Katar. Iran je pobedio na 15 od prethodnih 18 utakmica i opet je Skočić smenjen pre petanestak dana. Ipak, posle odluke Ali Deija, najboljeg strelca u istoriji ove reprezentacije, da ne preuzme kormilo koje mu je nuđeno, u Savezu su odlučili da na klupu vrate Dragana Skočića. U sastavu je nekoliko poznatih i kvalitetnih igrača. Svi znaju za Sardara Azmuna iz Leverkuzena, kao i Mehdija Taremija iz Porta. Odličan fudbaler je i Alireza Jahanbakš, koji trenutno nastupa za Fejnord.