Japan

Dugo su Japanci bili van događanja kada je svetski fudbal u pitanju. Sve je krenulo na bolje prvim plasmanom na Mundijal 1998. godine u Francuskoj. Na kraju su zauzeli pretposlednje mesto, ali od tada su stalni učesnici najveće fudbalske smotre na svetu.

Nisu propustili nijedan Mundijal od Francuske i u Kataru će igrati na sedmom uzastopnom. Treba reći da jednom nisu igrali kvalifikacije s obzirom da su zajedno sa Južnom Korejom organizovali Svetsko prvenstvo 2002. godine.

Tada su ostvarili i svoj najbolji plasman na Mundijalima, na kraju su bili 9. a istu poziciju su zauzeli i po završetku Mundijala u Južnoj Africi. Nikada nisu prebrodili osminu finala. U Rusiji su prošli grupu, zahvaljujući pobedi nad Kolumbijom i remiju sa Senegalom, uz poraz od Poljske, ali su onda poraženi od Belgije u nokaut fazi sa 3:2.

Kvalifikacije za Katar bile su jako zahtevne za njih, ali su uspeli da se zajedno sa Saudijskom Arabijom direktno plasiraju na Mundijal iz svoje grupe, ostavivši iza sebe jednu Australiju koja je morala u baraž, kao i Oman, Kinu i Vijetnam. U prva tri kola druge faze doživeli su dva poraza, od Omana i Saudijske Arabije, ali su onda vezali šest pobeda, da bi kvalifikacije završili remijem sa Vijetnamom.

Selektor Japana je Haime Morijasu, on je na klupi od 2018. godine i ima odličan odnos pobeda i poraza, najbolji od svih dosadašnjih selektora ”zemlje izlazećeg sunca”. Mnogo je poznatih japanskih fudbalera širom Evrope, najviše ih je u Bundesligi, ali su oni najpoznatiji Minamimo koji je iz Liverpula otišao u Monako, Tomijasu je Bolonju zamenio Arsenalom, a u Španiji je Takefusa Kubo, koji je iz madridskog Reala ovog leta otišao u Sosijedad. Takuma Asano je ostao trag u Partizanu, a sada je napadač nemačkog Bohuma.