Kanada

Fudbal je od vajkada bio u senci drugiih sportova u Kanadi, pre svih hokeja na ledu i košarke. Međutim, nova generacija fudbalera iz ove zemlje preti da promeni ustaljenu hijerarhiju i da ”najvažniju sporednu stvar na svetu” stavi na pijedestal.

U svojoj istoriji Kanada je samo jednom igrala na Svetskom prvenstvu. Bilo je to 1986. godine u Meksiku, koji se prihvatio organizacije nakon odustajanja Kolumbije. Tada su Kanađani izgubili sve tri utakmice u grupi, od Francuske, Mađarske i tadašnjeg SSSR-a, a ne samo da nisu osvojili ni bod, nego nisu dali ni gol, ukupna gol razlika im je bila 0:5. Pre toga, a ni posle sve do Katara, nisu uspeli da se kvalifikuju.

Na Mudijal su redovno išli Meksikanci i Amerikanci, a povremeno ostali, Kostarika, Honduras, Panama, Salvador i Jamajka. Treba reći da će Kanađani igrati i na narednom Svetskom prvenstvu kroz četiri godine, pošto će ga zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Meksikom i organizovati.

Kvalifikacije za Katar Kanađani su odigrali sjajno, i kolo pre kraja pobedom od 2:0 nad Jamajkom, overili plasman. Posle poslednjeg kola pridružili su im se Meksiko i SAD, a nakon baraža i selekcija Kostarike. Kanada je osvojila 28 bodova iz 14 utakmica, koliko i drugoplasirani Meksikanci, dok su Amerikanci i Kostarika završili sa po 25 bodova, ali su ”Jenkiji” imali bolju gol razliku. Snovi o odlasku u Katar nisu se ostvarili Panami, Jamajci, El Salvadoru i Hondurasu.

Selektor Džon Herdman ima na raspolaganju odličan sastav, mnogo jači nego što je to bio slučaj pre 36 godina kada je Kanadu na Mundijal odveo Toni Vejters. Zato javnost očekuje od svoje reprezentacije, ne samo prvi gol i prvi bod već, ako je moguće, i prolaz u nokaut fazu. U sastavu su fudbaleri koji igraju u MLS ligi, ali ih je najviše u evropskim šampionatima. Kapiten ove selekcije je golman Crvene zvezde Milan Borjan, koji nema nikakve veze sa Kanadom, ali mu je ova zemlja ponudila državljanstvo i to im se višestruko isplatilo. Treba pomenuti i sjajnog fudbalera minhenskog Bajerna Alfonsa Dejvisa, koga su Bavarci doveli iz Vankuvera za 13 miliona dolara, tu su još Holije, Osorio, Larin i mnogi drugi.