Katar

Dodeljivanje organizacije Svetskog prvenstva Kataru izazvalo je brojne kontroverze. Skandal oko korupcije članova FIFA, kada je trebalo glasati o domaćinu Mundijala, još uvek potresa svetsku kuću fudbala, ali je Katar uporedo s tim završavao poslove oko organizacije.

Primedbe su imale i brojne svetske organizacije koje se bave ljudskim pravima zbog nehumanog tretmana radnika na izgradnji infrastrukture, ali je nekako i to gurnuto u drugi plan i sada se govori samo o fudbalu.

Teško da bi Katar u skorije vreme zaigrao na nekom Mundijalu i pored velikih ulaganja u fudbal. Čelnici Saveza rukovodili su se primerom kolega iz rukometa, koji su dodeljivali državljanstva brojnim igračima iz raznih zemalja, onda organzovali Svetsko prvenstvo u rukometu i na njemu zauzeli drugo mesto. Teško da se to može ponoviti u fudbalu, ali bi svaki osvojen bod bio veliki uspeh za debitanta na Svetskom prvenstvu.

Nije Katar bio ni blizu plasmana na neki Mundijal u ranijim kvalifikacijama, ali je ovaj period priprema za nastup iskorišćen za odigravanje velikog broja mečeva i sada je ova selekcija već nadomak najjboljih 50 na FIFA listi, što će im pomoći u narednim kvalifikacionim ciklusima, u smislu dobijanja lakših rivala.

Pošto nisu morali da igraju kvalifikacije, jer su kao domaćini automatski dobili mesto među 32 reprezentacije, selekcija Katara je iskoristila priliku da bude deo evropskog kvalifikacionog ciklusa, ali samo fakultativno, pošto se njihovi rezultati, ostavreni u Grupi A, nisu računali u konačnom skoru. Odigrali su po dva meča protiv Srbije, Portugalije, Luksemburga, Republike Irske i Azerbejdžana, i to u terminima kada je neka od ovih selekcija biala slobodna, zbog neparnog broja timova u grupi. Ipak, najveći uspeh ove selekcije bio je osvajanje Azijskog kupa 2019. godine.

Za selektora ove reprezentiacije 2017. godine postavljen je Španac Feliks Sančez. On je nasledio Urugvajca Horhea Fosfatija, a ranije je bio selektor mlade reprezentacije ove zemlje. Što se igračkog kadra tiče svi igraju u domaćem rpvenstvu i tako mogu da budu na oku selektoru. Samim tim i domaći šampionat je dobio na kvalitetu, ali to i dalje nije sastav od koga će rivali strahovati na Mundijalu. U Al Sadu igraju kapiten reprezentacije Hasan Al- Hajdos i Akram Afif, a pomenimo i Almoeza Alija iz Al Duhaila, kao i Muhameda Muntarija iz istog tima.