Maroko

Jedan od najboljih selekcija Afrike je sigurno Maroko. ”Lavovi sa Atlasa”, kako glasi nadimak ove reprezentacije, po šesti put su se kvalifikovali za najveću svetsku fudbalsku smotru, a po drugi put im je uspelo da vežu dva učešća zaredom. Kompletan stručni štab Maroka čine treneri iz Bosne i Hercegovine, predvođeni Vahidom Halilhodžićem, nekadašnjim asom mostarskog Veleža i reprezentacije Jugoslavije.

Maroko je prvi put na Svetskom prvenstvu zaigrao 1970. godine u Meksiku, osvojili su jedan bod u grupi i na kraju završili kao 14 na svetu. Trebalo je da prođe 16 godina, i da se Mundijal vrati u Meksiko, da bi se Maroko ponovo kvalifikovao. Na Svetskom prvenstvu 1986.

Maroko ne samo da je ostvario prvu pobedu, protiv Portugalaca, već su kao prvi u grupi prošli u nokaut fazu, ostavivši iza sebe Englesku, Poljsku i Portugaliju. Kraj im je bio u osmini finala, tada su ih Nemci pobedili minimalnim rezultatom, ali je do danas to ostao najbolji rezultat na Mundijalima. Igrali su kasnije na dva vezana Mundijala, u SAD i Francuskoj, pa su čekali na novi nastup dve decenije, sve do Rusije pre četiri godine.

Afričke kvalifikacije su duge i naporne. Posle prve grupne faze u dalje takmičenje idu po dve najbolje selekcije, a onda pobednici grupa u drugoj fazi moraju da igraju baraž. Maroko je imao malo i sreće, za rivala na poslednjem stepeniku imali su reprezentaciju Konga. U prvom meču u Kongu bilo je 1:1, a onda je Maroko lako, sa 4:1, slavio u revanšu i priredio veliku radost svojim navijačima.

I pored ogromnog uspeha sa selekcijom Maroka, Vahid Halilhodžić je na udaru javnosti, ali i nekih bivših i sadašnjih reprezentativaca. Nekoliko igrača je odbilo da igra za nacionalni tim dok je Halilhodžić selektor, a najpoznatiji među njima je Hakim Ziješ, bivši as Ajaksa, a sada Čelsija. Halilhodžić je došao u sukob i sa svojim nekadašnjim pomoćnikom Mustafom Hađijem, koga je optužio za neslogu u reprezentaciji. Pored Ziješa, koga najverovatnije nećemo gledati u Kataru, ima u selekciji Maroka još sjajnih fudbalera. Tu je dvojac iz Sevilje, Jusuf en Nesiri i Munir el Hadadi, kao i fudbaler Pari Sen Žermena Ašraf Hakimi.