Nemacka

Što bi rekao Geri Lineker, uz malo parafraziranje, ”fudbal igraju dve ekipe sa po 11 igrača, a na kraju uvek pobede Nemci”. Da li je još uvek tako? Nemačka je poslednji put bila prvak sveta u Brazilu 2014. godine, dok su na prethodnom Mundijalu u Rusiji doživeli pravi debakl i kući se vratili već posle grupne faze. U međuvremenu nisu imali veći uspeha na kontinentalnim smotrama, Evropskim prvenstvima i u Ligi nacija, ali se s njima uvek mora računati kada je Svetski šampionat u pitanju.

Nemačka je četiri puta bila najbolja na svetu, prvi put još 1954. u Švajcarskoj, onda kao domaćini 1974. pa 1990. godine u Italiji. Pre osam godina u Brazilu su u finalu pobedili Argentince, ali se i dalje više pamti fantastična pobeda nad domaćinom u polufinalu od 7:1.

Što se tiče kvalifikacija za Katar Nemačka je prva selekcija iz Evrope koja je izborila plasman. To su učinili već nakon pobede u Skoplju protiv Severne Makedonije, čime su se domaćoj selekciji revanširali za senzacionalni poraz u Duizburgu. Na kraju su Nemci bili prvi, Severna Makedonija je otišla u baraž, a Rumunija, Jermenija, Island i Lihtenštajn ostali iza ove dve selekcije.

Posle loših rezultata na dva vezana velika takmičenja sa klupe Nemačke je otišao Joakim Lev. ”Pancere” je preuzeo Hansi Flik, nekada pomoćnik u Bajernu, a onda trener koji je oborio mnoge rekorde u Bundesligi i nadmoćno osvojio titulu i DFB kup. Većina igrača iz šampionske generacije iz Brazila se povukla iz nacionalnog tima, ali su tu neke nove zvezde predvođene Kimihom i Gnabrijem iz Bajerna, te Havercom i Vernerom iz Čelsija. Bundesliga je takmičenje u kome mladi fudbaleri dobijaju šansu i to je blagotvorno i za reprezentaciju.