Portugalija

Jedan od favorita iz senke na Mundijalu u Kataru svakako će biti selekcija Portugalije. Predvođeni Kristijanom Ronaldom Portugalci mogu da pobede baš svaku reprezentaciju na svetu, ali im se dosad učešće na Svetskim prvenstvima nije posrećilo. Zato su uspeli da postanu prvaci Evrope u Francuskoj 2016. godine.

Do 1966. i turnira u Engleskoj Portugalci su sanjali o Mundijalu. Tada ih je predvodio čuveni Euzebio, a na svom debiju zauzeli su sjajno treće mesto, ostvarivši plasman koji do danas nisu ponovili. Istina, u polufinalu su igrali i 2006. u Nemačkoj, ali su poraženi u utakmici za treće mesto od domaćina Nemačke. Posle Engleske pauzirali su 12 godina do Mundijala u Meksiku, na kome su podbacili, a onda je usledila nova pauza do 2002. godine kada se Svetsko prvenstvo prvi put igralo u Aziji, a zajedno su ga organizovali Japan i Južna Koreja.

Ni tada nije ostvaren zapažen plasman, ali su Portugalci bar uhvatili pelcer što se odlaska na Mundijale tiče, pa nisu preskočili više ni jedan, otišli su na svih pet narednih, uključujući i ovaj predstojeći u Kataru. U Rusiji su prošli grupu, zajedno sa Španijom, ali su već u osmini finala ispali od Urugvaja.

Odlazak u Katar nikako nije bila šetnja poljem, mada su bili veliki favoriti pred početak kvalifikacija u grupi sa Srbijom , Republikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom, da bi na kraju morali da prođu pakao baraža da bi potvrdili nastup. Pred poslednje kolo, i duel sa Srbijom u Lisabonu, imali su prednost od dva boda, i dovoljan im je bio bod za obezbeđivanja prve pozicije. Mada su poveli na startu meča, Srbija je uspela da golovima Tadića i Mitrovića preokrene i osvoji prvo mesto u grupi.

Da sve bude bolnije za Ronalda i društvo, pobedonosni gol Mitrović je postigao u 90. minutu na centaršut Tadića. Portugalija je morala u baraž, a žreb ih je spojio u grupu sa Italijom. Uspeli su u polufinalu da pobede Tursku, a onda im je Severna Makedonija učinila veliku uslugu izbacivši aktuelne prvake Evrope Italijane, pa su u finalu Portugalci igrali sa Severnom Makedonijom na svom terenu. Naravno da nisu po drugi put propustili meč loptu, i pobedivši solidne Makedonce, obezbedili još jedno igranje na Mundijalu.

U Kataru će Portugalce predvoditi Fernando Santoš, selektor koji je 2016. godine bio tvorac najvećeg uspeha u istoriji ove zemlje, titule prvaka Evrope u Francuskoj. Ipak, sve oči biće uprte u Kristijana Ronalda, najboljeg fudbalera sveta, kome je ovo, najverovatnije, poslednji Mundijal i poslednja šansa da osvoji jedini trofej koji mu nedostaje u riznici. Ronaldo ima već punih 37 godina i sigurno je da to neće moći da ostvari sam. U tome mu moraju pomoći odlični fudbaleri, kakvi su Bruno Fernandeš, Bernardo Silva, Žoao Feliks, Diogo Žota, Ruben Dijaš, Fernando Kanselo i mnogi drugi.