Saudijska Arabija

Saudijska Arabija nije reprezentacija od koje se očekuje da stgne u završnicu Mundijala, ali da mogu zagorčati život bukvalno svakoj selekciji, itekako je realna mogućnost. Imena reprezentativaca malo znače prosečnom ljubitelju fudbala, pogotovo jer svi igraju u domaćem šampionatu, ali tim koji iza sebe u kvalifikacijama ostavi Japan i Australiju, mora se poštovati.

Na prvih pet Mundijala Saudijska Arabija nije učestovala, jer nije bila članica FIFA. Na narednih pet nije se takmičila u kvalifikacijama, a u sledeća četiri ciklusa nisu prebrodili kvalifikacije. Svoj debi imali su tek u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine, i što je najzanimljive, tada su jedini put prošli grupu i igrali u osmini finala. Na startu su izgubili od Holandije, ali su onda zabeležili dve sjajne pobede, protiv Maroka i Belgije.

U osmini finala rival im je bila Švedska, i preko Skandinavaca nisu mogli, poraženi su 3:1. Na narednih šest Mundijala igrali su na još četiri, propustili su dva vezana, u Južnoafričkoj Republici i Brazilu. Plasman u Katar im je šesti po redu, a igrali su i pre četiri godine u Rusiji, međutim samo u grupi, pošto su izgubili od Rusije i Urugvaja, pa je pobeda nad Egiptom bila samo utešna.

Ovaj ciklus kvalifikacija za Saudijce bio je poseban. Druga faza bila je izuzetno zahtevna, u grupi su bili Japanci i Australija, uz Oman, Vijetnam i Kinu. Samo dve prvoplasirane ekipe išle su direktno u Katar, dok je trećeplasirana morala u dva baraža. Nije bilo opasnosti po ”Zelene sokolove”, na kraju su dominantno osvojili prvu poziciju, i sa Japanom direktno otišli u komšijski Katar, dok je Australija morala u baraž.

To što se igra u susednom Kataru može biti veliki adut za Saudijce, pre svega zbog klime koja ostalim selekcijama može biti veliki problem. Ono što nije dobro je nedavni komflikt između ove dve zemlje. Da podsetimo, pre četiri godine su pojedine arapske države, predvođene Saudijskom Arabijom, blokirale Katar, ali je srećom situacija dosta relaksiranija od pre nekih godinu dana. Dosta na to je uticalo i odigravanje Svetskog prvenstva u fudbalu.

Selektor Saudijske Arabije od 2019. godine je Francuz Erve Renar, očigledno je da je ispadanje u grupi na Mundijalu Rusiji procenjeno kao neuspeh, pa nije produžen ugovor sa Huanom Antonijem Picijem nakon poraza u osmini finala Azijskog kupa od Japana. Renar ima dosta iskustva kao selektor, vodio je Obalu Slonovače, Maroko, Zambiju i Angolu. Svi reprezentativci igraju u domaćem šampionatu, uglavnom u najboljim klubovima, Al Hilalu, Al Itihadu, Al Ahliju i Al Šababu. Sigurno su mnogi čuli za Jasera Al Šaranija, Salmana Al Faraja, Salema Al Davsarija, Salmana Al Faradža i Saleha Al Šehrija.