SAD

Mada fudbal, ili ”soker” kako ga Amerikanci nazivaju, nikako ne uspeva da se ubokori na teritoriji Sjedinjenih Država, ova reprezentacija je već sakupila 11 nastupna na Mundijalima. Osim na premijernom u Urugvaju rezultati nisu bili spektakularni, ali je najvažnije biti deo svetske fudbalske elite svake četiri godine.

U Kataru ćemo gledati jednu novu američku selekciju, sa puno mladih fudbalera čiji bi zenit trebalo da se dogodi kroz četiri godine kada ova zemlja, zajedno sa Meksikom i Kanadom, bude organizovala naredni Mundijal.

Rekli smo da su Amerikanci, računajući Katar, učestvovali 11 puta. Najbolji rezultat ostvaren je daleke 1930. godine u Urugvaju kada su igrali u polufinalu, ali tada konkurencija nije bila ni prinešena današnjoj. Pored toga imaju jedno četvrtfinale iz 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, kao i četiri prolaska u nokaut fazu, kada su ispadali u osmini finala, u Italiji, Južnoj Afrii, Brazilu i na svom terenu, kada su prvi put bili domaćini najboljim svetskim selekcijama 1994. godine.

Na Dalekom istoku su igrali dobar fudbal pre dve decenije, prošli su grupu sa domaćinom Južnom Korejom, pobedivši Portugaliju i osvojivši bod protiv Korejaca. U osmini finala su pobedili Meksiko, da bi ih u četvrtfinalu zaustavila Nemačka, kasniji finalista. Pre četiri godine nisu igrali u Rusiji i to je bio veliki udarac za fudbal na ovom kontinentu.

Ni ove kvalifikacije nisu bile lake. Sve do poslednjeg kola SAD nije imao zagarantovan direktan plasman, ali im je bilo važno samo da ne izgube sa sedam golova razlike od Kostarike. Na kraju su poraženi, ali ”samo” 2:0, pa su zauzeli treću, poslednju, poziciju koja direktno vodi u Katar, a Kostarika je morala u baraž, koji je na kraju uspešno prebrodila.

Prvo mesto osvojila je Kanada, drugi je bio Meksiko, a veoma je zanimljivo da će tri selekcije koje su izborile direktan plasman u Katar biti zajednički organizatori narednog Svetskog prvenstva, pa će samim tim biti i učesnici. To otvara prostor za neke druge reprezentacije iz KONKAKAF zone, koje su imale manje uspeha u ovom i ranijim ciklusima.

Posle perioda u kome je privremno vodio ovu selekciju, Greg Berhalter je u decembru 2018. godine postao i zvanični selektor SAD-a. Odmah se zahvalio nekolicini najiskusnijih igrača, pa mu naredne godine nije pošlo za rukom da osvoji Zlatni kup, poraženi su od Meksika u Čikagu. Najvažnije je bilo da SAD ode u Katar, i on je u tome uspeo. Mnogo je mladih i kvalitetnih fudbalera u selekciji SAD-a, koji listom igraju u Evropi, dok je domaća MLS liga rezervisana za fudbalske veterane iz čitavog sveta. Ipak, predvodnik je Kristijan Pulišić, fudbaler Čelsija, a tu su i Džon Rejna, mladi Veston Mekeni i Tim Vea.