Švajcarska

Švajcarci su postali konstanta kada je u pitanju učešće na velikim takmičenjima. Turnir u Kataru biće im peto uzastopno učešće na Mundijalima, a čak 12. ukupno. Zanimljivo je da im je žreb za Mundijal u Kataru dodelio dva ista rivala u grupi kao i u Rusiji pre četiri godine, Brazil i Srbiju, a samo je Kostariku zamenio Kamerun.

Nadaju se Švajcarci da će ponoviti makar rezultat od pre četiri godine i plasirati se ponovo u nokaut fazu. Tada su pobedili Srbiju i remizirali sa Brazilom i Kostarikom, što je bilo dovoljno za drugo mesto u grupi i duel sa Švedskom u osmini finala. Nisu mogli dalje, Skandinavci su slavili minimalnim rezultatom i poslali ”Sajdžije” kući.

Najbolje rezultate na Svetskim prvenstvima Švajcarci su imali pre više od 70 godina. U Brazilu 1950. su bili šesti, na dva prethodna Mundijala su završavali kao sedmi, a 1954. kada su bili domaćini, osvojili su 8. mesto. Na svim ostalim učešćima prolazili su grupu, osim u Južnoj Africi 2010. godine.

Što se kvalifikacija tiče mnogi im nisu davali velike šanse za osvajanje prvog mesta u grupi sa Italijom, koja je u to vreme postala evropski prvak, a propustila je Mundijal u Rusiji i imala veliki motiv da se direktno plasira u Katar.

Međutim, Italijani su sami sebe sapleli u finišu kvalifikacija, prvo su promašili penal protiv Švajcarske u 90. minutu međusobnog duela u preposlednjem kolu, da bi u poslednjem odigrali bez golova u Belfastu i omogućili Švajcarcima, da zahvaljujući ubedljivoj pobedi nad Bugarskom, osvoje prvo mesto. Na kraju su Švajcarci sa 18 bodova bili prvi, Italija je otišla u baraž, koji je ponovo bio neuspešan po njih, dok su poslednja tri mesta u grupi zauzeli Severna Irska, Bugarska i Litvanija.

Selektor Švajcarske je Murat Jakin, nekadašnji reprezentativac ”Sajdžija” u čijim venama teče turska krv. Pre njega je sedam godina na klupi bio rođeni Sarajlija Vladimir Petković, a Jakin je potpisao ugovor do kraja Mundijala u Kataru, s opcijom produžetka. Čini se da je selekcija Švajcarske sastavljena od fudbalera kojima je ovo, najverovatnije, poslednje Svetsko prvenstvo. Šaćiri, Džaka, Seferović, Zuber, Fraj, Šer, Gavranović, odavno su zagazili u četvrtu deceniju. Za sledeća takmičenja treba računati na Soua, Okafora, Embola, Elvedija, Akanđija i neke druge momke.