Tunis

Svoje šesto učešće na Mundijalu selekcija Tunisa započeće utakmicom protiv Danske, a posle duela sa Australijom čeka ih dvoboj sa aktuelnim prvacima sveta, selekcijom Francuske. Nimalo lak raspored za ovu reprezentaciju, ali daleko od toga da se oni unapred predaju. Pravi raritet je to što će oni biti ”uljezi” u ovoj grupi, s obzirom da su Francuska, Danska i Australija igrale u istoj grupi i pre četiri godine, a umesto Tunisa tada je igrao Peru.

Da bi otišli na Svetsko prvenstvo Tunižani su morali da sačekaju 1978. godinu kada se ovo takmičenje odigravalo u Argentini. Skor uopšte nije bio loš, na tri meča imali su pobedu nad Meksikom, remi sa Nemačkom i poraz od Poljske, ali ni to nije bilo dovoljno da prođu grupu, pa su dalje otišle selekcije Nemačke i Poljske. Ni takav rezultat nije doveo do nekog boljitka pa je Tunis propustio četiri naredna Mundijala.

Najbolji period, bar što se plasmana tiče, bio je od 1998. do 2006. godine, kada su igrali na tri vezana Svetska prvenstva, od Japana i Južne Koreje, preko Nemačke do Južne Afrike. Međutim, odigrali su devet utakmica na ta tri Mundijala, a nisu upisali ni jednu pobedu, uspeli su na svakom da samo po jednom odigraju nerešeno. Poslednje učešće imali su u Rusiji, ni tada nisu prošli grupu, ali su barem došli do jedne pobede. Grupa je bila jaka, dve selekcije iz nje su igrale u polufinalu, Engleska i Belgija, a Tunis je pobedio samo debitanta, selekciju Paname.

Poznato je da su afričke kvalifikacije duge i naporne. Igraju se dva ciklusa po grupama, a onda samo pobednici grupa iz druge faze idu u baraž. Pobednici baraža, njih petoro, idu na Mundijal. Takav put imali su i ”Orlovi Kartagine”, kako glasi nadimak reprezentacije Tunisa. Posle nešto lakše prve faze u drugoj su ih sačekali Ekvatorijalna Gvineja, Mauritanija i Zambija. U šest odigranih utakmica imali su četiri pobede, jedan remi i jedan poraz, od Ekvatorijalne Gvineje.

Žreb im je u baražu dodelio selekciju Malija, jednu reprezentaciju koja je u usponu, pa se nije moglo reći da su kuglice bile na njihovoj strani. Na dve utakmice viđen je samo jedan gol, i to autogol fudbalera Malija kojim je Tunis slavio kao gost. U revanšu golova nije bilo i Tunis je izborio plasman u Katar.

Priliku da predvodi selekciju Tunisa na Mundijalu u Kataru  dobio je Žalel Kadri. On je ranije bio prvi pomoćnik selektora Mondera Bebaera, ali je ovaj smenjen zbog fijaska na Afričkom kupu nacija ove godine. Mnogo reprezentativaca Tunisa igra u Evropi, pa su tako i poznatiji široj fudbalskoj javnosti. Hanibal Mebri je član velikog Mančester junajteda, ali on ima samo 19 godina i njegovo vreme tek dolazi. Poznata imena su Vahbi Kazri, Ali Malul, Anis Ben Slimane i mnogi drugi.