Petak, 26/11 - Košarka, Međunarodni, Euroleague
26/11AS Monaco vs Asvel Lyon-VilleurbanneUkupno pogodaka - domaćin - iznad/ispod(Sa produžetkom)tip: Više 82.50
8 / 10 Ulog
24/11/2021 11:04
U Monaku je susret dva tima iz francuske košarkaške lige, sa jedne strane je to ekipa domaćeg Monaka, a sa druge strane aktuelni prvak Francuske u košarci, Asvel iz Vilerbana. Ovo će biti njihov prvi istorijski meč u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Monako u ovaj duel sa Asvelom ulazi sa posebnim motivom, to je i pitanje prestiža i lokalnog ponosa, ko je bolji na terenu od dva francuska predstavnika u Evroligi? Utakmica je zakazana za petak, sa početkom u 20.00.
Monako

Monako je kao košarkaška sekcija osnovan davne 1928. godine, ali nemaju osvojenu titulu u francuskoj ligi i dugo vremena se kao najveći uspeh u istoriji kluba smatralo finale plej-ofa 1950. godine upravo protiv Asvela. Klub iz Kneževine je izgubio to finale, igrano u jednoj utakmici, rezultatom 52:40. Uz to finale sada se najvećim dostignućem smatra osvajanje Evrokupa 2021. godine i prvi put od osnivanja su uspeli da izbore učešće u evropskoj košarkaškoj Evroligi. Na tabeli Evrolige Monako ima 5 pobeda i 6 poraza, samo jednu pobedu manje od Asvela, koji ima 6 pobeda i 5 poraza. Eventualnim trijumfom izabranici Zvezdana Mitrovića bi se izjednačili sa najvećim rivalom iz francuske lige, ali bi imali pobedu u međusobnom duelu. Izašli su i podaci vezani za budžete francuskih klubova, ono što je bilo jasno samim uvidom u igrače na raspolaganju dva tima je dobilo i konkretne brojke. Izdvajanja za plate igrača Monaka su 6 miliona i 700 hiljada evra, dok su Asvelovi rashodi za plate igrača 3 miliona i 900 hiljada evra. To je značajno povećanja te stavke u budžetu Monaka, koji je prošle sezone kada su osvojili Evrokup za plate košarkaša izdvajao 2 miliona i 600 hiljada evra.
Monako nije imao utakmicu za vikend i cele nedelje su na treninzima radili pre svega na odbrani, na dve svoje poslednje utakmice protiv Makabija i Anadolu Efesa su primili 95 i 98 poena. U redovima crveno-belih (Les Rouges et Blancs) je najviše pozornosti privukla rasprava trenera Zvezdana Mitrovića i prve zvezde ekipe Majka Džejmsa na utakmici sa Anadolu Efesom, u kojoj se činilo da se Amerikanac naljutio i otišao u svlačionicu. Ne bi bilo prvi put da Džejms ulazi u konflikte sa trenerima, imao je spor i sa Dimitrisom Itudisom prošle sezone u CSKA. Ovaj na terenu sjajni američki bek poznat je po kontroverznim izjavama van terena, pa je između ostalog rekao da se dosađivao do smrti u Baskoniji, po njemu je mnogo bolje u Monaku sa te strane. Trener Mitrović ima veliki broj kvalitetnih igrača na raspolaganju, pored Džejmsa se posebno ističu Dvejn Bejkon, Danilo Anđušić, Donta Hol i Donatas Motijeunas između ostalih.

Asvel

Asvel je osnovan 1948. godine spajanjem dva kluba iz Liona i okruženja, dolaze iz Vilerbana, predgrađa Liona. Od samog početka su imali velike uspehe na terenu i sada predstavljaju najtrofejniji košarkaški kolektiv u Francuskoj. Imaju 20 titula, a prvi sledeći posle njih, ekipa Limoža, ima 11 titula u francuskoj ligi. Posle furioznog starta u Evroligi, gde su imali 6 pobeda i 2 poraza, doživeli su 3 poraza u nizu u najjačem evropskom klupskom takmičenju,pa sada imaju 5 neuspeha na poslednja 6 mečeva u oba takmičenja (Evroliga i francuska liga). Ima tu nešto i do teškog rasporeda, posle utakmice i poraza u Beogradu protiv Crvene zvezde su imali susrete sa velikanima španske košarke Real Madridom i Barselonom. Ušao je i koronavirus u redove Asvela, pominje se odsustvo Dilana Osetkovskog i novajlije, pristiglog upravo iz Monaka, Markosa Najta iz tog razloga. Najt je došao u Asvel kao zamena za Dejvida Lajtija, koji je bio treći igrač po broju poena u Evroligi ove sezone, sa 10 poena u proseku. Prva dvojica, jasno je da su dva najvažnija igrača u redovima tima koji sa klupe vodi Ti Džej Parker, to su Eli Okobo i Kris Džons. Čini se da trener Asvela Parkera ima ipak manji broj kvalitetnih igrača na raspolaganju od Monaka, uz rezervu da prva vedeta Monaka Majk Džejms još uvek nije ušao u sjajnu formu iz prošlih sezona.

Predlog

Smatramo da je Monako ekipa sa dosta velikim resursima i kapacitetima ove sezone u Evroligi, ali i u francuskoj ligi. Njihovi dometi mogi biti visoki ako uspeju da se ujedine oko zajedničkog cilja i izbegnu nesporazume i svađe van terena. Naš predlog je da će Monako dati više od 82,5 poena uključujući produžetke, kvota za igru da domaća ekipa daje više od 82,5 poena u Meridianbet kladionici iznosi 1.88.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.