Mundijal u Rusiji: Grupa F, Meksiko: Velika očekivanja “sombrerosa”

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Meksiko: Možda im sreća vrati ono što im je uskratila u Brazilu

Ova selekcija je gotovo redovni učesnik svetskih prvenstava, pa će im u Rusiji biti već 16. nastup na najvećoj smotri fudbala. U tom “moru” učešća, najuspešniji su bili onda kad su sami organizovali Mundijal, 1970. godine i 1986. Tada su popularni “sombrerosi” igrali u četvrtfinalu i do delirijuma dovodili jedne od najodanijih i najzagriženijih navijača na svetu. Pre četiri godine igrali su odlično u Brazilu, u grupi su bili drugi, sa istim brojem bodova kao Brazil, sa kom su remizirali, dok su iza sebe ostavili Hrvatsku i Kamerun. Međutim, put im je završen već u osmini finala, porazom od Holandije, posle neverovatnog preokreta, jer su Meksikanci do 88. minuta vodili 1:0, a onda primili golove u 88. i 94. minutu i rekli zbogom Mundijalu. Zanimljivo je da ih je u poslednjem velikom uspehu, plasmanu među osam najboljih 1986. godine, sa klupe predvodio naš Bora Milutinović.

Odmah na startu Mundijala u Rusiji očekuje ih najteži mogući protivnik, aktuelni svetski šampion Nemačka. Ta utakmica se igra u Moskvi, na “Lužnjiki” stadionu 17. juna. Meksikanci se zatim sele u Rostov na Donu, gde će 23.6. igrati sa Južnom Korejom, da bi takmičenje u grupi okončali duelom sa selekcijom “tri krune”, a po mnogima, baš taj okršaj sa Šveđanima odlučiće o drugom mestu u grupi, pošto je prvo rezervisano za Nemce. Protiv Švedske igra se u Ekatarinburgu 27. juna.

Meeksiko nije imao previše problema oko plasmana u Rusiju. U kvalifikacijama Severne i Centralne Amerike u prvoj, preliminarnoj grupi, osvojili su prvo mesto u konkurenciji Hondurasa, Kanade i Salvadora. Zabeležili su pet pobeda i jedan remi u Honurasu. I u finalnoj grupi bili su najbolji, ostavivši drugoplasiranu Kostariku pet bodova iza, a Panama čak osam. Uspeli su da najvećeg rivala Sjedinjene Američke Države pobede u gostima i ostave ih bez plasmana na Mundijal. Na 10 utakmica imali su šest pobeda, tri remija i jedan poraz, od Hondurasa 3:2.

Poslednjih godina Meksiko se prepoznaje po Havijeru Ernandezu, poznatijem kao Ćićarito. nekadašnja zvezda Mančester Junajteda, sada nastupa za Vest Hem, ali je omaleni napadač i dalje napast za golmane. Njemu će ovo biti treće učešće na Mundijalu. Selektor je iskusni Huan Karlos Osorio, a među 23 fudbalera koji će predstavljati “sombrerose” u Rusiji i još poznatih imena. Golman Očao, junak iz Brazila, sada je u Stadardu iz Liježa, Lajun je u Sevilji, dvojac Marko Fabijan i Karlos Salsedo igra u Frankfurtu, a za najbolje potugalske klubove, Benfiku i Porto, igraju Himenez, Rejes i Erera.

šanse za prolaz u osminu finala, po kladionicama, su im velike. Uostalom i na prethodnih šest su to učinili, pa zašto ne bi i sada? Kladionica Unibet smatrada je Meksiko drugi favorit u grupi, iza Nemačke, pa mu je za trijumf u F grupi odredila kvotu 7.00. Teško da će “sombrerosi” biti šampioni sveta, ali ako to smatrate, Unibet je pripremio kvotu 103.00. Za takmičenje u grupi koeficijenti na njih uspeh su sledeći. Protiv Nemaca su autsajderi, pa je trijumf Meksika procenjen na 7.45. Favoriti su u duelu sa Južnom Korejom i kvota na njih je 2.05, dok Unibet za okršaj sa Šveđanima, možda i presudan, određuje koeficijent 2.60 na Meksiko, što ga čini blagim favoritom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.