Derbi dana: Portugal – Španija: Ko je gospodar Iberijskog poluostrva?

Već drugog dana na Mundijalu gledaćemo jedan veliki derbi. U grupi B se sastaju aktuelni evropski prvak Portugal i bivši svetski šampion Španija. Mada poznavaoci obema ekipa predviđaju plasman u nokaut fazu, poraženi iz ovog meča bi kasnije mogao da ima velike probleme, pre svega sa neugodnim Marokancima.

Portugal: Svi će raditi za umornog Ronalda

Od titule u Francuskoj prošle su samo dve godine, ali u sastavu Portugala nema čak 10 fudbalera iz tog tima. Mnogi kažu da je Portugal sada još jači, da su nove, mlade snage, ne samo nadometsile odlazak pariskih junaka, već donele i kvalitet više, pa sada ne zavisi baš sve od Kristijana Ronalda i njegovog raspoloženja. Možda ne zavisi sve, ali se i dalje on najviše pita. Problem za selektora Fernanda Satosa može da bude umor najboljeg fudbalera sveta, koji je napornu sezonu okončao pre 20 dana trijumfom u finalu Lige šampiona. Uz sve to, počele su spekulacije gde će igrati naredne sezone, pa bi i to moglo uticati na njegov fokus. Eventualni Ronaldov problem sa akontacijskim umorom, Porugal bi mogao da neutrališe većim preuzimanjem odgovornosti Bernarda Silve, koji je igrao sjajno u Sitiju, i iskusnih Kvarežme i Mutinja. Ipak, ne treba zaboraviti da sjajni napadač još jedino nema osvojen Mundijal, a realno, ovo je poslednja prilika da do njega dođe kao predvodnik svog nacionalnog tima. U kvalifikacijam je bio sjajan, postigao je 15 golova i najzaslužniji je što su u Rusiju stigli direktno, ostavivši Švajcarce na drugom mestu. Nakon kvalifikacija Portugalci nisu blistali, pa su ih Holanđani deklasirali na njihovo terenu 3:0, a i Tunis je izvukao remi. U poslednjoj proveri savladan je Alžir 3:0, golovima Gonzala Gudeša, dva puta i Manuela Fernandesa.

Španija: Skandal pred start prvenstva može da bude motiv više, ali i da sve upropasti

Neverovatna stvar desila se u sekciji Španije pre sam početak Mundijala. Bukvalno dan pred start najveće svetske fudbalske smotre, Savez je smenio selektora Đulena Lopetegija, zbog tajnog dogovora sa Realom o preuzimanju šampiona Evrope. Bes predsednika Fudbalskog saveza Luisa Rubaljesa bio je toliki da je bez razmišljanja uručio otkaz perspektivnom strčnjaku i na njegovo mesto postavio Fernanda Ijera, bivšeg Realvom asa, trenutno da radu u Savezu. Deo igrača je protestovao, ali se sve, bar na oko, primirilo. Pitanje je da li bi eventualni neuspeh u duelu sa Portugalom izazvao erupciju nezadovoljstva, koja bi mogla da Špance pošalje kući već posle grupne faze. Jedno je sigurno, šanse “furije” posle ovakvog skandala, možda najvećeg u istoriji svih Mundijala, drastično su pale. Španija možda nema sastav kvaliteta onog koji je vezao tri velike titule i trijumfovao u Južnoj Africi, ali je i dalje to respektabilna ekipa, koja je u samom vrhu kandidata za najviši plasman. Nekolicini igrača, predvođenih Inijestom, Ramosom, Silvom, Monrealom, Busketsom i Aspasom, ovo je “labudova pesma”, pa posle Rusije najverovatnije sledi oproštaj od reprezentacije. Snaga selekcije počinje od odličnog golmana Mančester Junajteda, Davida de Hee, preko defanzivaca Albe, Karvahala, Pikea, Ramosa, preko vezista Iska, Inijeste, Silve, do napadača Dijega Koste. Ovaj tim je dve godine bez poraza, ali u poslednje dve provere nisu blistali, mada su možda i sakrivali karte. Tunis je pobeđen 1:0, a sa Švajcarcima je bilo nerešeno 1:1. Pre toga, desila se ona istorijska pobeda nad Argentinom od čak 6:1.

Naš predlog:

Iako komšije na Iberijskom poluostrvu, ove dve reprezentacije isu se sastale pd 2012. godine. Tada su u polufinalu Evropskog prvenstva Španci bili bolji nakon penala, dok je posle 120 minuta bilo 0:0. Sve do situacije sa selektorom, Španija je važila za favorita u duelu sa prvakom Evrope, sada, već nismo toliko sigurni u to. Smatramo da se ni Španija ni Portugal neće zaletati i da bi oba rivala bila zadovoljna bodom, pa mislimo da je nerešeno najrealniji ishod. Što se golova tiče, radi se o timovima koji ne umeju da igraju defanzivno, pa treba očekivati bar po gol na obe strane. Za one koji ne mogu da čekaju ceo meč, preporučujemo igru Px, odnosno nerešeno posle prvih 45 minuta.

U kladionici Unibet pobeda Španije je 2.10, dok je trijumf Portugala čak 4.20. Ako se meč završi bez pobednika, kvota u Unibetu za tu igru je 3.25. Za igru GG, ova kladionica nudi koeficijent 2.10, dok je Unibet za x na poluvremenu ponudio kvotu 1.97.Registruj se na Unibet

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.