Tip dana: Dortmund – Lajpcig: Bitka za “prvu pratilju” Bajerna

Već u prvom kolu Bundeslige gledaćemo jedan veliki derbi u kome se sastaju dve ekipe koje su pravile dosta problema neprikosnovenim Bavarcima u prethodnim sezonama. I ove godine se Borusija i RB Lajpcig svrstavaju u red najvećih favorita, ali za plasman u Ligu šampiona, pošto je “salatara”, kao i prethodnih sezona, rezervisana za giganta iz Minhena.

Borusija Dortmund: Navijači, dobro istanjenih živaca, ne prišeljkuju reprizu prošle sezone

Šta se sve izdogađalo sa “milionerima” prošle sezone, teško je staviti u jedan tekst. Počeli su sjajno, ređali samo pobede, a onda kao da ih je neko prokleo. Usledila je crna serija bez trijumfa, koja je posla koštala trenera Petera Boša, Doveden je njegov imenjak Šteger, koji je uspeo da uradi ono najbitnije, da tim uvede u Ligu šampiona, doduše na mala vrata, ali je neuspeh u Ligi šampiona i ispadanje u Ligi Evrope od Salcburga, i njemu došlo glave. sada je na kormilu Švajcarac Lusijan Favr, a u prelaznom roku je bilo i odlazaka, a još više dolazaka novih fudbalera. U skladu sa svojim nadimkom “žuto-crni” nisu žalili milione. Tri, od četiri najskuplja transfera, isplaćena su iz kase Borusije. Mladi i ekstratalentovani Abdu Dialo došao je iz Majnca za 28 miliona evra. Još 20 je potrošeno za reprezentativca Belgije, povratnika iz Kine, Aksela Vitsela, a još toliko i za Tomasa Dilejnija, koji je imao odličnu prošlu sezonu u Verderu. Dovedeni su još Marijus Volf i golman Augzburga Marvin Hic. Pred “žutim zidom” više neće igrati Ukrajinac Jarmolenko, Grk Sokratis, Gonzalo Kastro, Mikel Merino i Andre Širle. Ambicije Borusije su uvek najveće moguće, ali se čini da je vreme kada ih je sa klupe predvodio Jirgen Klop i onog svenemačkog finala Lige šampiona protiv Bajerna, odavno prohujalo sa vihorom.

RB Lajpcig: Bez Lige šampiona, gubi se primat u ergeli Red Bula

“Bikovi” nisu uspeli da se izbore za Ligu šampiona, pa moraju kroz duge i naporne kvalifikacije da dođu bar do Lige Evrope. Blizu su tom cilju, pošto su u prvoj utakmici četvrtog kola kvalifikacija remizirali bez golova u Ukrajini protiv Zorje, i moraju da slave na svom terenu u četvrtak. Izostanak iz najjačeg klupskog takmičenja izazvaće potrese, pre svega finansijske, pogotovo ukoliko austrijski Salcburg, drugi tim iz Red Bulove ergele, uspe u nameri da napokon dođe u evropsku elitu. Sve to, uslovilo je prodaju jednog od najboljih pojedinaca Lajpciga u prošloj sezoni, Nabi Keite, koji se preselio u Liverpul za ogromnih 60 miliona evra, što je najveća prodaja jednog igrača iz Bundeslige ovog leta. Otišlo je još nekoliko fudbalera, ali više da se rastereti budžet, nego da se na njima zaradi. Novi član Lajpciga je mladi Nordi Mukiele iz francuskog Monpeljea, još mlađi Brazilac Mateuš Kunja i supertalentovani Marselo Sarači, Argentinac koji je igrao za River. Dakle, ulaganje u budućnost, pre svega, ali se rezultati traže i danas. Kako god, Lajpcig je sa Vernerom, Poulsenom, Forsbergom i ostalima, u obavezi da kreira vrh svake lige, pa tako i nemačke elitne.

Naš predlog:

Za razliku od Dortmunda, Lajpcig je odavno u takmičarskoj formi. Odigrali su “bikovi” već šest zvaničnih utakmica, računajući i domaći Kup, dok je Borusija igrala samo u prvom kolu KUpa protiv Grojter Firta, a i tu je jedva slavila posle produžetaka. Ipak, sigurno je da će Lajpcig misliti i o revanšu sa Ukrajincima, koji ih očekuje i koji im obezbeđuje evropsku jesen. Sve to može da ide na vodenicu domaćina, pa smatramo da je Dortmund bliži uspehu. Naš predlog je da domaćin daje bar dva gola, a kvota na tu igru u kladionici Meridianbet je 1.58. Ko se bude odlučio na konačan ishod, pobeda Dortmunda procenjuje se kvotom 1.75, remi je 3.95, a ako slave gosti, Meridianbet je spremio kvotu 4.40.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.