Derbi dana: Liverpul – Mančester Junajted: Murinjo je stari “partibrejker”

“Večiti” derbi engleskog fudbala, duel dva tima koja se iskreno mrze, Liverpula i Mančester Junajteda, igra se na Enfildu i obeležiće ovo kolo Premijer lige. Domaćin u meč ulazi posle fantastične nedelje za njih, pobeda u Bornmutu izbacila ih je na lidersku poziciju, a minimalac protiv Napolija odeo ih je u osminu finala Lige šampiona. Gosti nisu bili toliko uspešni, i oni su slavili u ligi, ali su u evropskom takmičenju poraženi u Valensiji. Na Enfildu će sve biti u slavljeničkoj atmosferi, ali ako neko voli, i ume, da uništi proslavu, to je Žoze Murinjo. Rekli bismo i da uživa u tome.

Liverpul: Salah se probudio, sad je gladan golova

Na veikom iskušenju bili su “redsi” u utakmici sa Napolijem. Izostanak pobede, pa čak i trijumf od jednog gola, uz primljeni pogodak, značio bi oproštaj od Lige šampiona, takmičenja koje im je donelo toliko radosti prošle sezone, kada su došli do same završnice, a da Karijus nije imao onaj potres mozga i suženje svesti, ko zna, možda bi sada bili vladari Evrope. Uglavnom, evropska priča se nastavlja, i verujemo da niko iz prvog šešira neće biti srećan ako u ponedeljak izvuče Klopovu četu. Pre utakmice sa Italijanima, Liverpul je morao da odradi gostovanje u Bornmutu, protiv tradicionalno neugodnih “trešnjica”, i to su uradili na najbolji mogući način. Ubedljiv trijumf, ispostavilo se, doveo je “redse” na čelo tabele, a u golgetersku formu vratio se Mohamed Salah, pa je korist od tog meča bila trostruka. Egipćanin je seriju golova nastavio i protiv Napolitanaca, pa je on najveća uzdanica Jirgena Kolpa pred okršaj sa mančesterskim “đavolima”. Navijače Liverpula već frustrira izostanak titule u Premijer ligi. Poslednji put je Liverpul bio šampion , jako daleke, 1990. godine, kada su se okitili 18. krunom. Rivalstvo sa Junajtedom počelo je krajem 19. veka i sa nesmanjenom žestinom proteglo se na 20. a evo već skoro dve decenije traje i u 21. veku. Pošto su sada lideri, sigurno da domaćima ne bi bilo prijatno da odmah skliznu sa vrha, s obzirom da je Siti svoj posao u meču sa drugim liverpulskim klubom uspešno odradio. Ono što brine sve kojima je crvena boja Liverpula u srcu je činjenica da “redsi” nisu pobedili Junajted na Enfildu u poslednja četiri prvenstvena meča, a dali su samo jedan gol, u dva remiaj i dva poraza.

Mančester Junajted: “Posebni” je frustriran, a tada je najopasniji

Žoze Murinjo je pobesneo posle poraza na Mestalji od Valensije, mada taj meč, mislilo se pre početka, ništa ne znači ni jednima ni drugima. Ispostavilo se da je Junajted mogao do prvog mesta na tabeli grupe, s obzirom da je juventus poražen u Švajcarskoj. Više od te činjenice Portugalca je frustrirala nemoć njegovog tima, koja se nije prvi put iskazala na terenu. Sam pogled na tabelu Premijer lige izaziva blagi užas u svima koji vole ovaj mančesterski klub. Vodeći Liverpul im je na udaljenosti od 16 bodova, a gradski rival na 15, pa kome to može da bude prijatno. Verujemo da Aleksu Fergusonu, kome je zdravlje ozbiljno narušeno, ne smeju ni da pokazuju sportske novine. Ni Junajted odavno nije bio šampion. Za razliku od Liverpula, to nije bilo u prošlom veku, već pre šest sezona, 2013. godine. U prethodnom kolu Premijer lige “crveni šavoli” su napokon bili efikasni, pobedili su poslednjeplasirani Fulam sa 4:1 na Old Trafordu, ali su na četiri prethodne tri puta remirizali i izgubili ubedljivo od gradskog rivala. Taj niz, okončan remijem sa Arsenalamo u Mančesteru, definitivno je izbacio Junajted iz trke za peharom, a sva je prilika da ni Liga šampiona neće biti lako dostižna. Mnogi su zato smatrali da je za njih bilo bolje da takmičenje u Evropi nastave u Ligi Evrope, gde bi imali realne šanse za trijumf i da tako izbore plasman u najelitnije klupsko takmičenje za narednu sezonu. Još malo o Murinju. Nikada se nije događalo u njegovoj karijeri da ne kontroliše situaciju u svlačionici, a sada je baš takva situacija. Kreator svega je Pol Pogba, koji otvoreno “buši” Portuglaca, pa neće biti izenađenje ukoliko ga se ovaj ratosilja u zimskom prelaznom roku, ukoliko do tada njemu ne bude uručena “šut karta”.

Naš predlog:

Prethodne dve utakmice na Enfildu, u kojima su megdan delile ove dve ekipe, završene su rezultatom 0:0. Da budemo iskreni, ne bi nas iznenadilo ni da sada bude tako, ali odbraa Junajteda nikako nam ne uliva poverenje. Nisu uspeli da zaustave ni mnogo slabije napade od ovog koji ima Liverpul sa Salahom, Firminom i Maneom, da bi mogli na tome da grade strategiju kako da izbegnu poraz na Enfildu. S druge strane, poznato je da, ako je u nečemu jak, Murinjo je najjači u motivaciji. Sigurni smo da mu je najveća želja da, poput scee u Torinu, po završetku utakmice stavi ruku na uvo i “posluša” nečujni huk sa tribina. Kladionice su Liverpul označile kao favorita, u Meridianbetu je pobeda domaćina propraćena kvotom 1.55, remi je 4.20, a pobeda Junajteda čak 6.00. Naš predlog, igra 0-2 gola, u Meridianbetu se procenjuje koeficijentom 2.16.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.