Tip dana: Tijafo – Nadal: Sudar dva sveta na Rod Lejver areni

Može se reći da je ovo neočekivano četvrtfinale na Australijen Openu. Naravno da se to za plasman drugog tenisera sveta ne može reći, ali ulazak mladog Amerikanca među osmoricu najboljih, ravan je senzaciji.

Frensis Tijafo: Amerikanac stigao do najvećeg uspeha i do plasmana karijere

Može se reći da je Frensis Tijafo pomalo iz senke izbio na u prvi plan na ovogodišnjem Australijen Openu. On je samo jedan od nove generacije tenisera koja je, u najvećoj meri, na veliku scenu stigla prošle sezone. Aleksandar Zverev je već tu duže vreme, a zablistali su Karen Hačanov, osvajanjem Pariza, Stefanos Cicipas, finalom u Toronto, a titulu u Sidneju uzeo je Aleks De Minor. Nikakno ne zaboravljamo Danila Medvedeva, pobednika u Tokiju, odličnog Kanađanina Denisa Šapovalova, pa Federer, Nadal i Đoković ne treba da “brinu” ko će ih nasediti kad, pre ili kasnije, siđu sa scene. Do Melburna, sezona nije obećavala za Tijafoa. Izgubio je sve mečeve na Hopman kupu u Pertu, a turnir u Sidneju završio je već u prvom kolu porazom od Milmana. Prvi Grend Slem u sezoni otvorio je pobedom nad Indijcem Gunesvaranom, što se i očekivalo, ali je već u drugom kolu napravio pravu senzaciju, izbacivši Južnoafrikanca Kevina Andersona. U trećem kolu je odigrao pravi maraton sa veteranom Andreom sepijem, koji je rešio u svoju korist nakon pet setva. I u četvrtom kolu je za rivala imao veliko tenisko ime, ranijeg polufinalistu Melburna, Bugarina Grigora Dimitrova. Ni Bugarin nije zaustavio mladog Amerikanca i on se, prvi put u karijeri, probio u četvrtfinale jednog Grend Slem turnira. Frensis Tijafo je prošle sezone stigao do svog prvog pehara na ATP turnirima, pošto je bio najbolji u Delrej Biču, turniru iz Serije 250. Zanimljivo je da je Tijafou u nedelju bio rođendan, i to 21. baš kada je napravio najveći uspeh i izbacio Dimitrova u osmini finala.

Rafael Nadal: Melburn nije omiljeni teniski grad za “bika sa Majorke”, ali možda postane

Španac nije imao mnogo uspeha u Melburnu u prethodnim nastupima. Samo je jednom stigao do titule, još 2009. godine kada je u finalu sa 3:2 pobedio Rodžera Federera. Prošle godine je propustio završnicu sezone, pošto se povredio u polufinalu US Opena, u meču sa Del Potrom, pa nije odigrao nijedan takmičarski meč do završetka kalendarske godine. Propustio je i uvodne turnire u ovoj godini i prvi put je na teren izašao u Mečburnu, mada je pokušao da odigra egzibiciju u Abu Dabiju, ali se posle jednog meča povukao. Prošle sezone Nadal je osvojio pet turnira, četiri na šljaci, uključujući i Rolan Garos, i samo jedan na betonu, onaj Masters u Kanadi. Sigurno je zadovoljan brojem trofeja, ali ne i prepuštanjem prve pozicije Novaku Đokoviću. Postojala je, doduše mala,mogućnost da se Španac vrati na tron posle prvog Grend Slema, ali mu je za to, pored titule, trebalo i da Srbin ispadne ranije. U prva četiri kola Nadal nije izgubio nijedan set, što jeste malo iznenađenje, znajući da se tek oporavio od povrede. U prva tri kola igrao je sa domaćim teniserima, Kevinom Dakvortom, zatim Metjuom Ebdenom i na kraju sa mladim Aleksom De Minorom. Ni sa jednim nije imao nikakve probleme, ali se očekivalo da mu preporođeni Tomaž Berdih bude tvrd orah. Protiv iskusnog Čeha Nadal je bio još ubedljiviji, u prva dva seta izgubio je samo jedan gem, ali je treći dobio posle taj brejka. Izgleda da je “bik sa Majorke” naoštren da stigen do druge titule u Australiji, a 18. Grend Slema u karijeri, čime bi se približio Rodžeru federeru na samo dve titule. Čini se da mu se žreb otvara, ali, ukoliko savlada Amerikanca, u polufinalu ga čeka bolji iz duela zemljaka Roberta Bautiste-Aguta i Grka Stefanosa Cicipasa.

Naš predlog:

Kladionice nemaju dilemu oko favorita u ovom meču. Mada se radi o četvrtfinalu Grend Slema, jedan teniser je apsolutni autsajder. Naravno, to je Frensis Tijafo, koji je već napravio veliki posao, pa će od narednog ponedeljka biti mnogo bolje plasiran od trenutnog 39. mesta. Kvota na Nadala ne prelazi 1.05. U kladinoci Bet365 iznosi 1.04, dok je trijumf Tijafoa čak 13.00. Mi vam predlažemo igru na gemove, koju možete kombinovati sa pobedom Španca. Smatramo da će Nadal slaviti u tri seta, a da će se na meču odigrati manje od 30.5 gemova. Kvota u Bet365 za ovaj predlog iznosi 1.80.Registruj se na Bet365

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.