Derbi dana: Arsenal – Napoli: Šta je jače, topovski plotun ili erupcija Vezuva?

Najkvalitetniji pra četvrtfinala Lige Evrope je, u svakom slučaju, okršaj Arsenala i Napolija. Duel koga se ne bi postidela ni završnica Lige šampiona, a obe ekipe, s pravom, računaju na to da mogu do trofeja. Naravno, jedna će već posle ovog dvomeča shvatiti da su nadanja bila uzaludna, a koja će to biti, ostaje da ispratimo u 180 minuta, a možda i duže, ovog, u najavi, fantastičnog okršaja. 

Arsenal: “Tobdžije” se peku na dve vatre, žar se održava, ali bi lako mogle da budu ugašene obe

Kada kažemo dve vatre, mislimo na Premijer ligu, i Ligu Evrope. U Arsenalu održavaju obe, poput Prometeja, nadajući se da će se bar jedna na kraju pretvoriti u plamen koji će ih vratiti u Ligu šampiona. Dve godine bez najjačeg takmičenja na starom kontinentu su previše za tim koji je , pre toga, 18 godina uzastopno bio deo evropske elite. Mada je plan da to bude preko Lige Evrope, odnosno njenim osvajanjem, rekli bismo, račun bez krčmara, pošto se radi o eliminacionom takmičenju gde očas posla nešto može da krene naopako. Što se domaćeg prvenstva tiče, to deluje nešto izvesnije, tačnije delovalo je pre nedelje i neplaniranog poraza na “Gudisonu” od Evertona. “Tobdžije” jesu četvrte, ali isti broj bodova ima i Čelsi na petom mestu, dok Junajted zaostaje dva boda. Ne zaboravimo ni Totenhem, koji je treći sa samo bodom više od Arsenala. Dve, od te četiri ekipe, ispuniće svoj cilj preko Premijer lige, a dobra je vest da su sve još uvek u Evropi, za razliku od britanske Vlade, koja želi da je što pre napusti, pa će možda neka i osvajanjem evropskog trofeja izboriti “druženje” sa elitom. Arsenal nije imao teške protivnike u prva dva kola nokaut faze, ali se nije proslavio, pogotovo na gostovanjema. I potiv BATE-a u Borisovu i protiv Rena u Francuskoj, poraženi su u prvim mečevima. U Belorusiji je bio 0:1, a u Renu 1:3. Međutim, odličnim igrama na svom “Emirejtsu” uspevali su da nadoknade minus, i to već posle 45 minuta. Loša vest je da protiv Napolija prvi meč igraju u Londonu, a stadion San Paolo nije mesto gde bi moglo da se nešto ispravi, ako na “Emirejtsu” ne bude po planu. Beljerin i Velbek odavno nisu na raspolaganju Emeriju, a do poslednjeg trenutka biće neizvesno da li će na teren istrčati Granit Džaka i francuski štoper Košćelni.

Napoli: U Seriji A više nemaju čemu da se nadaju, pa trofej Lige Evrope izgleda još primamljivije

Ovoj generaciji Napolija nedostaju trofeji. Godinama predsednik De Laurentis ulaže ogroman novac da bi napokon podigao taj, toliko željeni, Skudeto, ali je “stara dama” iz Torina nezajažljiva i osvaja pehare u seriji, evo, sada je na pragu osmog uzastopnog. Napoli je ponovo drugi, ili ako hoćete “prvi iza prvog”, ali je to mala uteha. Istina, biti godinama ispred Milana, Intera, Rome, Lacija, Fiorentine i ostalih, nije mali poduhvat, ali, ponavljamo, nedostaju trofeji. U grupnoj fazi Lige šampiona na žrebu su prošli “kao bosi po trnju”. Našli su se u grupi sa Pari Sen Žermenom i prošlogodišnjim finalistom Liverpulom. Beogradsku Crvenu zvezdu, u tom trenutku, nisu smatrali za ozbiljnijeg rivala, a upravo ih je remi na “Rajku Mitiću”, u prvom kolu, koštao eliminacije i selidbe u slabije takmičenje. U nokaut fazi Lige Evrope prošetali su se do četvrtfinala. Rivali kakvi su Cirih i kasnije Salcburg nisu uspeli da ih zaustave, mada su Austrijanci dobili revanš u Mocartovom gradu, ali uzalud jer je Napoli doneo velikih 3:0 u Salcburg. To što u Seriji A više nemaju neka očekivanja, osim da zadrže drugo mesto i ponesu još jednu, nezvaničnu, vicešampionsku titulu, uticalo je na nešto slabije partije ovog tima. U prethodna dva kola Napoli je osvojio samo jedan bod. Prvo su poraženi od Empolija, a u nedelju nisu uspeli da pobede ni Đenovu na svom terenu, i pored vođstva i igrača više. Njihov trijumf sprečio je srpski reprezentativac Darko Lazović, prelepim volje udarcem u finišu prvog poluvremena. Napoli je ove sezone preuzeo iskusni Karlo Anćeloti, a De Laurentis se za njega odlučio baš zato što ume da osvaja titule, što je najiše zamerano Mauriciju Sariju. Ipak, bivšem treneru mora se priznati da je stvorio jednu prepoznatljivu igru, da Napoli igra lepo za oko i, pre svega, efikasno. Anćelotiju je preostalo da pokuša da osvoji Ligu Evrope, a to bi vatreni navijači sa San Paola umeli da cene. Raul Albiol je povređen i neće igrati u Londonu, ali je dobra vest da će Lorenco Insinje predvoditi napad Napolitanaca.

Naš predlog:

Moramo da priznamo da smo malo sentimentalni prema ove dve ekipe. Još od vremena kada je Maradona nosio svetlo plavi dres Napolija, odnosno Tijeri Anri i ostali čarobnjaci crveno-beli Arsenala, simpatije su nam na strani ovih klubova u njihovim ligama. I sada nam se čini da Napoli i Arsenal igraju slično, lepo i povezano, sa mnogo kratkih paseva i stvaranjem mnogo prilika. Zato i očekujemo golove na oba meča. Kada na jednoj strani imate Obamejanga, Lakazeta, Ozila i Mkitarjana, a na drugoj Insinjea, Mertensa, Kaljehona, Milika i ostale, ostaje vam da se zavalite u fotelju i uživate u predstavi. Kladionice smatraju da je Arsenal blagi favorit, bar u prvom meču. Kvota na pobedu “tobdžija” u kladionici 1xbet je 2.44, remi je 3.52, a pobeda Napolija 3.07. Naš predlog je igra gol-gol, za koju u 1xbet dobijate koeficijent 1.62.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.