Derbi dana: Novak Đoković – Dominik Tim: Za finale u “Kaha mahiki”!

Nikada lakše Novak Đoković nije došao do polufinala nekog turnira, ali ga tamo očekuje izuzetno težak posao. s druge strane mrež biće Austrijanac Dominik Tim, uz Federera, jedini teniser koji je podigao dva pehara ove sezone.

Novak Đoković: Vreme je za jedno finale, ali da li je forma na zadovoljavajućem nivou?

Najbolji teniser sveta, iz nedelje u nedelju, povećava prednost na ATP listi u odnosu na najbliže pratioce, ali ne toliko zahvaljujući svojim dobrim rezultatima, već njihovim kiksevima i gubitku bodova. Đoković ne brani mnogo poena u ovom delu sezone, ali nam se čini da je nije iskoristio na najbolji način, što se može osvetiti od Vimbldona na dalje, kada na naplatu stignu svi oni sjajni rezultati i titule iz drugog dela prošle godine. Na prva tri Mastersa u sezoni Srbin nije stigao dalje od četvrtfinala, a to je učinio samo u Monte Karlu. Tamo ga je zaustavio Danil Medvedev, ali ruku na srce, Novakova igra nije ni zavređivala plasman među četvoricu najboljih. U Madridu se video napredak, ali je i to, po našem skromnom mišljenju, daleko od pravog Đokovića. Prvi rival bio mu je visoki Amerikanac Tejlor Fric, teniser koga je lako pobedio u “kneževini”. Ni ovde Đoković nije imao previše problema, mada je Fric nagovestio velike stvari u budućnosti, samim tim što je izbacio Dimitrova u prvoj rundi. Sledeći rival bio je Žeremi Šardi, francuski igrač koji u prethodnih 12 međusobnih mečeva sa Novakom nije osvojio ni set. Nije ni sad, pa je rezultat u setovima 33:0 za Srbina. Verujemo da ni Marin Čilić ne bi bio nepremostiva prepreka, ali se Hrvat otrovao hranom, pa nije ni izašao na megdan, čime je Đoković postao četvrtfinalista sa samo dva odigrana meča. Po sopstvenom priznanju, Novaku je fokus na “Rolan Garosu”, a svi turniri do Otvorenog prvenstva Francuske su u službi podizanja forme za taj događaj, čijim bi osvajanjem ponovio veliki uspeh, pošto bi imao u vlasništvu sva četiti najveća turnira u istom trenutku, takozvani nekalendarski Slem. Pred Pariza, Đoković će igrati još u Rimu, gde je bio solidan prošle godine, pa će trebati bar da ponovi to polufinale, da ne bi gubio bodove pre sezone na travi.

Dominik Tim: Ako je Nadal “kralj šljake”, onda je Austrijanac “princ”

Nikada nije dobro imati Dominika Tima za rivala, a kada se turnir igra na najsporijoj podlozi, onda ta tvrdnja dobija na težini. To je sada još istinitije, jer je Austrijanac u Barseloni podigao pehar, a prethodno je u polufinalu pobedio Rafaela Nadala, i to u dva seta. Istina, imao je Tim i svojih promašaja na šljaci, a za to su “krivci” srpski teniseri. Laslo Đere ga je pobedio u prvom kolu turnira u Brazilu, a to je kasnije mladi teniser nadogradio osvajanjem svoje prve ATP titule. U Monte Karlu ga je pobedio Dušan Lajović, koji je taj trijumf naplatio plasmanom u svoje prvo finale i to Mastersa. Međutim, Tim je počeo da osvaja titule i na betonu, i to na Mastersu u Indijan Velsu, pobedivši u finalu Rodžera Federera. Uz pehar iz “američke pustinje”, osvojio je i Barselonu, pa je jedini teniser koji ove sezone ima dve titule, uz legendarnog Švajcarca, koji je slavio u Majamiju i Dubaiju. Tim je do polufinala pobedio Amerikanca Opelku u drugom kolu, a onda je izbacio osvajača Monte Karla, Fabija Fonjinija. U četvrtfinalu je bio na velikom iskušenju, sa druge strane mreže bio je Rodžer Federer, a Austrijanac je slavio posle preokreta, a bio je primoran da spašava dva puta meč loptu u taj brejku drugog seta. Primetno je da Tim ima mnogo više samopouzdanja nego ranije, pogotovo u duelima sa igračima iz velike trojke, pošto je Marej duže odsutan.  Ovo mu je bila četvrta pobeda nad Federerom u pet mečeva, a pobedio je i Nadala na šljaci, što ga stavlja u krug najužih favorita pred “Rolan Garos”.

Naš predlog:

Prethodni put su se Đoković i Tim sastali u Monte Karlu, prošle godine, a pobedio je Austrijanac. To ne treba uzimati kao važnu činjenicu, jer je Novak u to vreme bio u očajnoj formi, a vraćao se posle operacije. Podsećamo da je Tim slavio i na prethodnom duelu, igranom na “Rolan Garosu” 2017. godine. Između ta dva okršaja, igrali su početkom godine na egzibiciji u Kujongu, a tada je Đoković bio bolji. Kladionice su stidljivo dale prednost najboljem teniseru sveta. U kladionici Bet365 kvota na pobedu Đokovića je 1.80, a na trijumf Tima tačno 2.00. Po nama, bliži pobedi je Austrijanac, a ako verujete u Đokovićev plasman u finale, pokušajte sa igrom više od 2.5 setova, za koju u kladionici Bet365 dobijate kvotu 2.20.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.