Tip dana: Dinamo Zagreb – Rijeka: Dupla kruna za “modre”, ili trofej za Riječane

Tačku na prvenstvo Hrvatske u fudbalu staviće utakmica finala Kupa, mada će se predstojećeg vikenda odigrati poslednje kolo lige. Gotovo sve dileme u šampionatu su rešene, pa će okršaj dve najbolje ekipe za trofej Kupa biti u centru pažnje ljubitelja fudbala u ovoj zemlji. Utakmica se igra na neutralnom terenu, u Puli, što ipak predstavlja malu prednost za Rijeku, zbog blizine dva grada.

Dinamo Zagreb: Ovo bi bila trešnja na šlag, torte uspeha ove sezone

Sezona iz snova je za Zagrepčanima. Titulu su ubedljivo osvojili, a zabeležili su odličan rezultat u Evropi, pošto su igrali u osmini finala Lige Evrope, gde su poraženi od Benfike, i to tek nakon produžetaka. Prethodni put su “modri” prezimili u Evropi pre više od 40 godina, pa vidimo koje su razmere ovog uspeha. A nije počelo dobro letos. Dinamo je bio na pragu ulaska u Ligu šampiona, doneo je na “Maksimir” 1:1 iz Berna, nakon prve utakmice protiv šampiona Švajcarske, ekipe Jang Bojsa. Čak je i poveo na svom terenu, a onda je za kratko vreme primio dva gola u nastavku i morao je da se preseli u Ligu Evrope. Tamo su u grupi igrali odlično, a uspešni su bili i u prvom kolu nokaut faze, kada su izbacili češki Plzenj. Ostaje im da osvoje duplu krunu na domaćem tlu, pa da krenu sa pripremama za napad na Ligu šampiona. U prethodne četiri utakmice u prvenstvu Dinamo je tri puta pobedio, a jednom je remizirao, baš sa Rijekom na “Rujevici”. Ukoliko dođu do pobede, imaće priliku da sve proslave u poslednjem kolu, kada im na “Maksimir” dolazi naljući rival, Hajduk iz Splita. Od nezavisnosti Hrvatske, Dinamo je osvojio čak 15 puta Kup, a igrao je u 21 finalu.

Rijeka: Da li uteha stiže u vidu pehara Kupa?

Tim sa “Rujevice” je najveći konkurent poslednjih godina neprikosnovenim Zagrepčanima. Uspeli su pre dve godine da im oduzmu i šampionski peha, a i da osvoje duplu krunu, kada ih je sa klupe predvodio Matjaž Kek. Sada je Rijeka daleko od Dinama, po bodovima i kvalitetu, mada je samo jedno mesto iza, pošto se nalazi na drugoj poziciji. Međutim 23 boda razlike nikako ne prija navijačima ovog tima. Prethodnih šest sezona u Kupu su dominirale ove dve ekipe. Rijeka je do trofeja stizala pet puta ukupno, a igrali suu šest finala. Dakle, radi se o ekipi koja ume da igra ovakve mečeve. Ko bolje pamti, a ima i dovoljan broj godina, setiće se da je Rijeka bila majstor za nekadašnji Kup Maršala Tita u Jugoslaviji, i da su se često nalazili u samoj završnici, ali i osvajali to takmičenje, u mnogo jačoj konkurenciji nego što je sada u Hrvatskoj. Njihova sezona je daleko od uspešne. Šansu da vrate titulu izgubili su još na polovini prvenstva, a što se Evrope tiče, tu su doživeli veliko razočaranje, jer su u kvalifikacijama, usred leta, ispali od norveškog Sarpsborga. U poslednjih pet kola tri puta su pobedili, remizirali sa Dinamom, a izgubili od Osijeka. U poslednjem kolu igraće sa Slavenom u Koprivnici, ali od tog meča neće ništa zavisiti, jer su obezbedili drugu poziciju, pošto imaju četiri boda prednosti ispred Hajduka.

Naš predlog:

Fudbalski savez Hrvatske odlučio je da se finalni meč odigra u Puli, na terenu Istre. To može da bude prednsot Rijeke, jer se radi o dva komšijska grada,, pa će tim sa “Rujevice” imati veliku podršku. Ali, imaće je i Dinamo. “Modri” imaju navijače u svim delovima zemlje, a sigurno će dosta njih stići i iz glavnog grada. U prethodnih pet godina ove dve ekipe su odigrale dva međusobna finala, 2014. i 2017. i oba puta trijumfovala je Rijeka. To ne mora ništa da znači, ali sigurno da popravlja samopouzdanje timu u belim dresovima. Dinamo će pokušati da trijumfalno okonča fantastičnu sezonu, koja je uspešna i bez pehara Kupa, ali je cilj da se odbrani dupla kruna. Kladionice daju veće šanse Dinamu, u 1xbet pobeda Dinama procenjuje se kvotom 1.76, remi je 3.92, a pobeda Rijeke 4.38. Pored pobede “modrih”, naš predlog je i igra na mali broj golova, jer ne očekujemo preterano otvorenu igru, čak je i njihov nedavni meč okončan bez golova, a nije ništa odlučivao. Zato predlažemo igru 0-2 gola, za koju je u kladionici 1xbet koeficijent 1.73.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.